DSC_9301Soesterkwartier 30 oktober.  Als de verkeersregelaars en bewakingsdiensten op de Wagenwerkplaats verschijnen weet je dat er een groot evenement op komst is. Auto,s worden staande gehouden en naar hun bestemming gevraagd. Nabij de verkeerstuin is het een drukte van belang en de parkeerplaatsen zijn al redelijk gevuld. Veel fotografen van de meeste uiteenlopende media, melden zich. En op het TV nieuws wordt melding gemaakt van dit bijzondere evenement.

Het Opa en Oma verkeersexamen in het Soesterkwartier met als startpunt, de verkeerstuin op de Wagenwerkplaats.

Op de parkeerplaats voor de verkeerstuin staan de meest futuristische modellen van tweewielers, nee 3 en 4 wiel aangedreven voertuigen. Het feit dat er ergens trappers en een ketting op zit, geeft aan dat je nog moet fietsen. Zelfs een 4 persoonsfiets wordt gedemonstreerd.

DSC_9280Binnen in de verkeerstuin heeft zich een grote menigte verzameld. Een korte toespraak en uitleg wat er zoal te zien is. Veel media aandacht is er voor de diverse projecten die zich presenteren. Een daar van is de presentatie van nieuwe verkeersborden voor fietsers. Het 30 km p/u bord. En verboden voor “wielrenners”die harder dan 30 km willen.

Uit de getoonde video presentatie blijkt dat er een grondig onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van de nieuwe borden. Voorts zijn er uiteraard projecten die gaan over veiligheid. Worden resultaten van onderzoeken bekend gemaakt. Zoals “Inzicht in onveiligheid voordat er slachtoffers vallen. Letsel ongevallen van fietsende 50  plussers en het gebruik van richtlijnen voor fietsinfrastructuur.

Op diverse videoschermen zijn voorbeelden zichtbaar van hoe het moet en hoe het zeker niet moet.

Aan het aantal gereedliggende badges is af te lezen dat er veel genodigden en organisaties aanwezig zijn. Koffie en koek maakt ook deel uit van het drukke gebeuren.

CSC_9320Buiten is een grote tent geplaatst met maar een onderwerp. Veiligheid voor fietsers. Folders en Posters geven de vele verkeersborden voor fietsers aan. Mensen van de EHBO, drinken koffie en volgen nauwlettend de capriolen van een dame op een driewielige fiets. De twee voorwielen bewegen in de bochten schuin mee, dus je “hangt”in de bochten respectievelijk naar links of rechts. De dame in kwestie is dit duidelijk niet gewend en slaat om. Niet getreurd de redder is nabij, als Burgemeester Bolsius het vreemde apparaat overneemt. Kennelijk gewend om op meer dan twee wielen te rijden, maakt de burgervader een paar rondjes over de parkeerplaats. De EHBO mensen zetten hun tassen weer op de grond. Het gaat goed.

En niet te vergeten, waar het omdraaide, het Opa en Oma verkeersexamen. Een kort parcours op de werkplaats geeft wat proeven van bekwaamheid aan. Tussen pionnen slalommen en korte bochten maken. Een aantal basisschool leerlingen hadden zich inmiddels in de wijk opgesteld om als ware examinators de verrichtingen van de examenkandidaten te beoordelen.

Het percentage geslaagden ( of niet) was bij het schrijven van deze proza nog niet bekend.

 

DSC_9313Verlag en foto’s Karel van Rooy.

Fotoreportage             Diapresentatie.