Zaterdag 2 juni, Om 9.30 uur staat er een groepje volwassenen en kinderen in de Dollardstraat gehuld in fluor-gele vestjes met daarop de tekst: “ik ben Supporter van Schoon”. Eerst nog even wat lekkers eten en drinken. Even later gingen ze met z’n allen enthousiast de handschoenen aan doen en met de grijpers aan de gang. Zakken gingen mee om het zwerfvuil in te kunnen doen.

Al snel waren de kinderen en volwassenen op diverse plaatsen  in de groenstrook druk bezig. Papiertjes, plastic flesjes, blikjes en zakjes het werd gevonden, gegrepen en in de zakken gedaan. Vanaf het veld tussen ’t Anker en de Magneet ging het al snel ook richting de Berkelstraat. En zo zaten voor het officiële begintijdstip van de actie (10.00 uur), de zakken al met een goede bodem gevuld.

De gevonden “schatten” werden benoemd door de kinderen en meestal bevestigd door de volwassenen. Want dat het om een soort van schatten gaat, blijkt uit de mogelijkheid dat veel van de gevonden materialen kunnen worden hergebruikt. Ofwel, zwerfafval is heel vaak grondstofmateriaal.

De kinderen die meededen aan de actie zullen vast de kinderen zijn die het niet te ver vinden om naar de prullenbak te lopen. De initiatiefneemsters hebben er in elk geval mede voor gezorgd dat de groenstook tussen Amsterdamseweg en de Dollardstraat vandaag schoon werd gemaakt. Een schone leefomgeving is voor iedereen veiliger en duurzamer. Misschien brengt dit ook anderen mensen op het idee zo’n actie te starten en is het Soesterkwartier over een tijdje de schoonste wijk van de stad, die daarvoor dan misschien ook beloond wordt met een wijkfeest van grote omvang?? De tijd zal het leren.

De intitiatiefneemsters gaan in elk geval voor de grotere aanpak, en gaan op 15 september meedoen aan de “World Clean-up Day”, met natuurlijk de vraag: Doet het hele Soesterkwartier dan mee???

Deze actie werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amersfoort die zorgde voor de handschoenen, grijpers en zakken die later deze dag opgehaald worden.

Sfeerimpressie en foto-serie: Nel Groenendijk