Bezoekers van de nieuwe tentoonstelling in voormalig Kamp Amersfoort kunnen er een bijzonder aandenken kopen: een stukje prikkeldraad dat het kamp vroeger van de buitenwereld scheidde en recent werd opgegraven.
De expositie ‘Vondsten van toen, archeologie van nu’ laat meer onlangs gevonden bodemschatten zien, zoals een Duitse helm en 150 metalen plaatjes met daarop in spiegelbeeld de namen van Nederlandse mannen.
Over die laatste vondst wil de conservator van Kamp Amersfoort graag meer te weten komen. “We vermoeden dat ze afkomstig zijn van een administratie van Joost mag weten wat voor bureau”, zegt conservator Gert Stein. “De namen die op de plaatjes staan, zijn nog wel te achterhalen, maar de mannen leven vaak niet meer. En de achtergrond van waarom ze daar begraven zijn, is echt onduidelijk.”
Het aandenken met prikkeldraad van Kamp Amersfoort is gemaakt in een beperkte oplage van 50 stuks. Het prikkeldraad is bevestigd aan een plankje. Kamp Amersfoort wil daarmee de aandacht vestigen op bijzondere voorwerpen uit de grond, omdat die zeer schaars zijn. De tentoonstelling opent woensdag en is te zien tot en met februari 2013.
Overigens worden over de toekomst van Kamp Amersfoort vandaag nieuwe plannen gepresenteerd. Stichting Musea en Herinneringscentra komt met een beleidsplan. De negen aangesloten instellingen, waaronder Kamp Amersfoort, willen samen een groter publiek bereiken en hun werkwijze op elkaar afstemmen.

Bron: RTV