Soesterkwartier 8 juli 2018. Deze editie van Struinen in de Tuinen, had wat minder deelnemers dan de voorgaande jaren. In en rondom het Soesterkwartier waren 6 plaatsen waar men naar de vrije muziek, of anderzijds kon luisteren. De redactie van de wijkwebsite bezocht een aantal van deze “tuinen”om de sfeer te proeven.

Op het adres Schiestraat 1, vond een wonderbaarlijke uitvoering plaats.  Jan Kees Helms had voor de gelegenheid een speciaal concert gemaakt. Los van de muzikale versie was de tuin dusdanig ingericht dat het publiek er letterlijk bij kon gaan liggen. De trampoline fungeerde als ligplaats en overal lagen wel kussen om het jezelf makkelijk te maken. De geur van brandende wierookstokjes en te ten gehore gebrachte geluiden, zorgden voor een spirituele sfeer. Publiek sloot de ogen. De wirwar van geluiden uit het Soesterkwartier waren voor het merendeel herkenbaar. Neem daarbij de onderliggende muziek tonen van het muziekstuk en je krijgt een speciaal concert. Het publiek werd daadwerkelijk betrokken bij de geluiden die ter plekke gemaakt werden.

Jan Kees Helms mengt geluiden van een zondagmorgen uit het Soesterkwartier met een vertraagde versie van het lied “Sunday Morning” van Velvet Underground.

Vogelgekwetter, beierende kerkklokken, geroezemoes in een parkeergarage en veel meer field recordings gaan samen met trage meditatieve gitaarklanken en Tibetaanse klankschaal. Dit alles is te horen in een sfeervolle tuin tijdens Struinen in de Tuinen.

 

Tulpstraat 69 B, althans op dat adres stond de inschrijving. De parkeerplaats achter de huizen was echter ingericht voor een 6 hoofdige “cover”band. Rijen stoelen waren uitgezet, terwijl de band niet helemaal onder de partytent paste. Net wegnemend dat de drummer, toetsenist, bassist, gitarist en de twee zangeressen er wel hun plek vonden.

En zoals de aankondiging en welkoms woorden vermeldden, Hwo Cares, een “cover”band met nummers vanaf de jaren 70. Hun eerste optreden dus het was nog niet perfect, maar ja hwo cares. Misschien was het even wat wennen bij het eerste nummer, maar de rest van de muzikale belevenis was zeker de moeite waard. How Cares, daar gaan we meer van horen. Het publiek en bij de eerste sessie al ruim vertegenwoordigd, genoot er zeker van.

Een prachtige dag om te “Struinen in de Tuinen”.

De Plataan 12.00u

In de tuin van de Plataan zong (een deel van) het Amersfoorts Vocaal Ensemble. De groep bestond voor deze gelegenheid uit 9 dames en 7 heren die in meerdere toonsoorten en a cappella zongen. Het ensemble zong – in de schaduw van de boom staand – liederen vanuit langvervlogen tijden met kerkelijke oorsprong tot aan liefdesverhalende beschouwingen. Er werd gezongen in o.a. Engels, Duits en Latijn. Dit meerstemmig Ensemble gaf duidelijk blijk van ervaring en zangtraining, loepzuiver!

Er was nog niet zoveel publiek – onder de partytent – bij deze eerste performance maar daaronder wel bekende wijkbewoners. De koffie, thee en limonade stonden voor iedereen om te pakken, net als de verschillende soorten koek. Wel moest het hek van binnenuit open gedaan worden ter voorkoming van burgernetberichten omdat mensen verdwaald zijn. Gelukkig was steeds goed te zien dat er iemand mee wilde genieten waarop snel open gedaan werd. Een paar kinderen gingen het struinen waarmaken in deze tuin.

Barchman Wuytierslaan 51 12.45u

Tussen de ingang naar Scouting Mondriaan en het AZC bevind zich de ingang naar nummer 51, het VlinderHuys. Verrassend was de weg en het huis daaraan, dat vanaf de BW laan niet/nauwelijks zichtbaar is. Het VlinderHuys huisvest het Centrum voor bewustwording, al was het vandaag vooral gastvrouw/gastheer voor Struinen in de Tuinen. Het “Struinen” kon in dit geval heel ruim gezien en ervaren worden. Er was gekozen voor een schaduwrijke plek die bovendien nog mooi groen was, in tegenstelling tot het gras dat – net als bijna overal – verdroogd is.

Swing Close, Close Harmonykoor Amersfoort had de belangstelling van een groot aantal bezoekers. De liederen die ze zongen hadden over het algemeen een hoog “zing mee” gehalte – althans voor de 50plussers – al gebeurde dat dan weer niet. Nummers van onder andere; Frank Sinatra, The Mamas and the Papas, Ramses Shaffy en The Beach Boys werden met veel plezier ten gehore gebracht, en door het publiek in dank ontvangen met applaus.

 

Karel van Rooy en Nel Groenendijk

Foto sfeer reportage.