Stekevarkens - Close-upDe stekelvarkens zijn terug van weggeweest in DierenPark Amersfoort. Na meer dan een jaar afwezigheid, zijn deze stekels weer te bewonderen in een geheel vernieuwd verblijf.

Jarenlang leefden de stekelvarkens samen met de neusberen in één verblijf. Met de komst van de Klim Alles-route in 2012, woonden de stekelvarkens een tijdlang achter de schermen. Ondertussen werd er hard doorgewerkt aan een nieuw onderkomen.

Het verblijf is speciaal ingericht aan de wensen van de stekelvarkens. “Er zijn zandheuvels aangebracht, want de stekels zijn echte gravers. Daarnaast is het verblijf aantrekkelijker gemaakt met houtstronkjes, takken en andere groen waar de stekelvarkens lekker in kunnen wroeten en zich onder kunnen verschuilen”, vertelt hoofdverzorger Willem Verdonck.

De stekelvarkens staan vooral bekend om hun typerende stekels. Het verhaal gaat dat de varkens in geval van nood hun stekels afschieten als een stoere Robin Hood. Volgens hoofdverzorger Willem is dit niet waar: “Een fabeltje. Wel zijn de mooie zwart-witte stekels vlijmscherp en daarmee een goed afweermechanisme”.

De stekelvarkens zijn vanaf nu in hun nieuwe onderkomen in de Stad der Oudheid te bewonderen. In deze stad ontdek je hoe mens en dier tweeduizend jaar geleden met elkaar samenleefden. Vroeger werden de stekelvarkens door de stadbewoners als een lekkernij beschouwd.