unnamed (341)Olifant Maurice van DierenPark Amersfoort herkent zichzelf niet in zijn eigen spiegelbeeld. De olifantenman ziet zijn weerspiegeling in de ramen en duldt geen concurrentie bij zijn dames. De 14-jarige bul is vorig voorjaar naar het park gekomen en sindsdien reageert hij steeds sterker op zijn reflectie. ‘‘Wij hebben nu een grote spiegel geplaatst, zodat Maurice zichzelf leert herkennen’’, vertelt dierverzorger Dominique Elsenaar.

De spiegel staat naast het Rijk der Reuzen waar Maurice sinds maart vorig jaar samen met vier andere olifanten woont. Recent is de bul zijn reflectie in de ramen van het verblijf steeds meer gaan zien als mogelijke concurrentie. ‘‘Hij reageert op zijn spiegelbeeld door zich groot te maken, met zijn oren te flapperen en met zijn slagtanden het zand om te woelen’’, vertelt de dierverzorger. ‘‘Op deze manier wil hij indruk maken op ‘die andere’ man.’’ De dierverzorgers zien sinds het plaatsen van de spiegel vooruitgang: ‘‘Maurice was eerst veel voor de spiegel te vinden, maar zijn interesse neemt langzaam af.’’

unnamed (10)DierenPark Amersfoort is één van de weinige dierentuinen die met glazenwanden bij de olifanten werkt, zodat ook kinderen vanuit de kinderwagen het verblijf in kunnen kijken. Het Rijk der Reuzen dient geregeld als voorbeeldfunctie voor andere dierentuinen hoe je olifanten kunt houden. Er is uitgegaan van de gedachte om olifanten niet meer op beton te laten lopen, de mogelijkheid te bieden dat de dieren zelf kunnen beslissen of zij binnen of buiten willen zijn en de olifantenstier kan overal komen waar de olifantenkudde ook loopt. Het project met de spiegel zal nog even doorgaan, maar het park verwacht dat Maurice over een tijdje met meer plezier naar zichzelf zal kijken in DierenPark Amersfoort.

https://youtu.be/1Mwj6_L6QOo