csc_4516Soesterkwartier, Rivierenwijk 17 september 2017. De bekende Speelotheek Ondersteboven, gevestigd in de speeltuin Rivierenwijk, viert haar 25 jarig bestaan.

1991, in buurthuis “de Schakel” wordt onder de vlag van Welzijn Soesterkwartier, de Speelotheek gehuisvest 2010 kwam de klad er in toen de samenwerking met de SWA, niet de visie had van het toenmalige bestuur. Onze speelotheek is sinds de beginjaren echt een buurtspeelotheek geweest. Speelotheek Eemland is na de Zonnehof aan de rand van het Soesterkwartier neergestreken. Toen Ondersteboven op straat kwam te staan, bestond de mogelijkheid samen te gaan werken, maar uiteindelijk hebben we er voor gekozen een zelfstandige speelotheek te blijven.
Klein en laagdrempelig zodat we ieder kind de mogelijkheid kunnen bieden te spelen!
De Schakel sloot zijn deuren en de nieuwe plek werd de speeltuin Rivierenwijk, alwaar zij heden ten dagen nog hun speelgoed beheren en uitwisselen.De voorzitter is Josette Dopper, de secretaris is Christel ter Maat, de penningmeester is Maryse van Uden en algemeen bestuurslid is Nanda van Paridon. Deze vier dames werken allemaal al heel lang bij de speelotheek en zijn de initiatiefnemers en oprichters van Stichting Speelotheek OndersteBoven.

dsc_4296Met enige trots en een niet aflatend enthousiasme, werd vanmiddag 17 september een groot deel van het “buitenspeelgoed”ook buiten in de speeltuin uitgestald, met de bedoeling het te gebruiken. Verbazend genoeg bevat dit speelgoed, geen “remote controle” of Xbox aansluitingen en ontbreekt op alle voorwerpen een beeldscherm. Het is namelijk spul om mee te spelen. Zo daar was, 4 op een rij, maar dan anderhalve meter hoog. Een uitgerold veld van Twister van een metertje of 10; Frisbees waar je mee kon gooien; Een mega groot schaak-en damspel; Boter Kaas en eieren; Het aloude blikjes omgooien.

dsc_4458En een dame die er een neus voor had, demonstreerde het “JoJo’n ” of wel een conische kegel langs een lange draad op en neer laten bewegen. jo jo. Hetgeen haar trouwens goed af ging.

Ook nieuwe spellen werden gepresenteerd. Het piratenschip, waar gouden munten op lagen, die je er dan vervolgens van afstand een voor een af moest gooien. Of het tegenwoordige populaire spel Kubb en Boochie. Beiden bedoeld als behendigheidsspel.

Binnen in het clubgebouw was de voertuig voorraad geparkeerd en de twee verrijdbare schappen met honderden spelletjes. De opslagruimte bevat een mega aantal spellen.

dsc_4335Is het begin was het nog even rustig, maar naar mate de middag vorderde werd het drukker en drukker. Heel veel kinderen deden Twister en probeerden de nieuwe zelf-aan-sturende skateborden uit. Het stapelen van een torenhoge “blokkenflat”en het een voor een weer er uit halen van de bouwstenen, was hilarisch en spannend.

En laten we niet vergeten de koffie / thee, plakjes cake, druiven en lekkere dingen die bij de ingang klaar stonden vanwege het jubileum.

dsc_4425De bestuursleden waren in ieder geval unaniem in hun stelling. Spelen hoort bij een kind en opvoeding. Wij zorgen dat dit mogelijk is en blijft in de wijk Soesterkwartier.

Het werd een gezellige en redelijk  druk bezocht jubileum feestje, bescheiden en ingetogen, zo raak je niet “ondersteboven”.

Bestuur, bedankt voor jullie volhardendheid en behaald jubileum.Op naar de 50.

Verslag en fotoreportage Karel van Rooy.

dsc_4300dsc_4358-001dsc_4361