Op het veldje bij de Dollardstraat-IJsselstraat is een spandoek opgehangen. Het spandoek verbeeldt een zorg bij veel jonge en oudere bewoners in buurt en wijk. Direct omwonenden ontvingen 23 juni een brief van de gemeente een brief. Bij zeer aandachtig lezen en het zelf nazoeken op de gemeentewebsite, blijkt dat de Groengordel doorsneden wordt met een nieuwe weg vanuit Dollardstraat naar de Amsterdamseweg. Het is een idee dat de wethouder wil onderzoeken omdat de verkeerssituatie op de Nieuwe Poort onveilig is en de stadsuitbreidingsplannen rondom Eem en Isselt (en een mogelijke nieuwe stadhuis) de drukte verder versterken. Het Soesterkwartier wordt, zoals in de media ook genoemd, het kind van de rekening… want wij mogen ons toch al minimale groen opofferen (of -hoe verzin je het- zelf met een beter alternatief komen). Ook deze hautaine houding is een doorn in het oog voor veel mensen.
De onthulling van het spandoek trok heel veel verontruste bewoners aan en de foto van die onthulling, inclusief een interview kwam deze week in de Amersfoortse Courant.
In allerijl worden vanuit de gemeente nu extra informatieavonden georganiseerd – maar voor de zomer is het zeer, zeer krap. U kunt zich ook voor zo een avond opgeven – die is op 15 juli. Een goede gelegenheid om goed geïnformeerd te worden en aan te geven deze prachtwijk te willen behouden. U kunt zich ook aanmelden voor die bewonersbijeenkomsten door een mail te sturen naar langseemenspoor@amersfoort.nl
Het is te hopen dat wijkbewoners niet tegen elkaar uitgespeeld worden en de wijk standvastig is. Want de sociale en groene cohesie in de wijk is in het geding. En voor de helderheid: het is een voorstel om een plan te onderzoeken, dus het kan ook met een veeg van tafel.
Vanuit de wijk is er een nieuwe actiegroep uit de grond gestampt: leefplezier3812@gmail.com
Het spandoek is ontworpen en gedrukt door bewoners van de Lingestraat
Brief aan de gemeente,
– Probleem oplossen en de verkeerstelling.
– Ik vraag mij af hoe, en op welke plek de verkeerstelling uitgevoerd is. Op de hoek van De Nieuwe Poort/Groningerstraat? Of verderop de wijk in? Volgens u gaat 40% van de automobilisten, komende vanaf de rotonde, over de “gevaarlijke “ Noordewierweg het Soesterkwartier in. Ik zie dat heel anders. Een héél groot gedeelte van de automobilisten gaat uitsluitend naar het winkelgebied Oppidium. Dat verkeer gaat slechts tientallen meters over de Groningerstraat en verdwijnt dan, via de parkeergarage met de uitgang aan de Amsterdamseweg. Zij komen dus beslist niet verder door de wijk! Bezoekers van de coffeeshop aan de Puntenburgerlaan gaan via de Flevostraat en rotonde de wijk weer uit. Dus vandaar de vraag. Op welke plek is er geteld?
– De rotonde (ook een Buijtelaar project?) is m.i. door pure onkunde aangelegd, is daardoor onveilig, en het gaat nu de gemeenschap, opnieuw, onnoemelijk veel geld kosten. Blijft dit project bij 23 miljoen?
– Veiligheid
– Dit plan zal het probleem verleggen naar de Dollardstraat. Een straat die nu niet druk is en heel veilig. De Dollardstraat waar veel jonge gezinnen wonen, waar veel ouders uit de wijk met hun kinderen fietsen richting de kleuter -en lagere scholen. Als dit plan doorgaat kan dit de gevaarlijkste weg van het Soesterkwartier worden. Hoezo, veiligheid staat hoog genoteerd?
De veiligheid en drukte ( hoe druk en waar geteld?)op de Noordewierweg kan op andere manieren worden opgelost. Zorg voor meer groen in plaats van minder ( goed voor leefbaarheid en klimaat)en stel een maximum snelheid voor de hele weg. Stukken goedkoper dan de nieuwe plannen. Als de wil er maar is, kan het lukken.
– Groen.
– In alle gemeentelijke stukken is te lezen hoe belangrijk de gemeente de Groengordel vindt. Voor alle bewoners, voor de leefbaarheid, het klimaat, tegengaan van hittestress (het Soesterkartier scoort al het hoogst, zoals u weet) het beteugelen van de fijnstof, natuurbeleving, geluidsbuffer en recreatie.
Het Soesterkwartier is alom bekend dat zij het minste groen heeft van alle wijken in Amersfoort.
“Kansen om de openbare groene ruimte anders in te richten en uit te breiden.”
Ik denk dat wij hier ondertussen wel weten wat de mooie woorden van het college waard zijn, namelijk helemaal niets!
Er is geen geld om de gekapte bomen van de Westelijke ontsluiting te compenseren. Is er dan wel geld voor de uitbreiding van groen hier? Hoe dom denkt u dat de bewoners zijn?
Het is trouwens onmogelijk om oude, dikke bomen te compenseren door een aantal minimale boompjes, of is dat nog niet bekend bij u?
Veranderende economische toekomst. Meer thuiswerken. Een, voor volgend jaar al, verwachte, enorme recessie. Ook, zeker voor de gemeente Amersfoort! Dus, waar begint u aan?
– Geen geld en de toekomst.
Als mijn huishoudboekje een negatief saldo laat zien, stop ik onmiddellijk met het uitgeven van geld aan projecten waarvan ik nu al weet dat het heilloos is. Dit college gaat helaas gewoon door met het uitgeven van gemeenschapsgeld dat wij bewoners moeten ophoesten.
De toekomst, is dat niet het ontmoedigen van autogebruik? Gaan we niet voor een beter/ gezonder klimaat voor iedereen? Dus ook voor de bewoners van het Soesterkwartier?
– Leefbaarheid.
Sinds wanneer maakt dit college zich zorgen over onze leefbaarheid?Moet ik u wijzen op de alsmaar doorgaande kap van duizenden bomen? In welke wijk dan ook. Dit college lijkt uitsluitend te gaan voor megalomane, egostrelende projecten waarvan de kosten door de bewoners van Amersfoort, en de provincie mogen worden bekostigd. Welke gemeentelijke belastingen rijzen er in 2021 de pan uit?
– Meepraten. Communicatie.
De bewoners mogen meepraten. Ja, dat hoor ik wel vaker. Dat zij vervolgens geen enkele stem in het kapittel hebben, schrijft de gemeente er niet bij. Mag ik u even herinneren aan de duizenden handtekening tegen de Westelijke Ontsluiting?
Ik vind het verbazend dat De Belangengroep Noordewierweg Verbindt niet op de hoogte is gebracht van wat zij, door op te komen voor een veiliger Noordewierweg, andermans belangen én het groen in onze wijk schaden. Dit lijkt een uitruil van belangen. Jij krijgt de Noordewierweg en dan neem ik een stuk van de Dollardstraat.
“Transparant en goed doorlopen participatieproces.”
Bewoners willen deze weg niet. KVVA wil niet inleveren!
“De maatregelen leveren een sterke reductie van gemotoriseerd verkeer op de rotonde De Nieuwe Poort. “ Laat ik daar nu niets van geloven, het probleem verplaatst zich naar de Dollarstraat, gaat opnieuw ten koste van de natuur en leefbaarheid van bewoners.
– Verkeersmodellen 2030.
Het is al lang bekend dat we in de toekomst over moeten gaan op minder autoverkeer, meer milieuvriendelijk vervoer, meer natuur, minder stikstof. “Verdichting van de stad om andere aanpak van de mobiliteit. “ Andere aanpak, doe dat dan ook en kijk wat de toekomst ons gaat brengen. Niet veel goeds, en juist u kunt daar verandering in brengen.
– “Kansen om de ontwikkellocatie Kop Isselt.”
Prachtig, maar waarom ten koste van het groen en de bewoners van het Soesterkwartier?
Strooi ons geen zand in de ogen, blijf van onze Groengordel af, kap met kappen, weg met de weg die opnieuw ten koste gaat van onze leefbaarheid, en die van toekomstige bewoners op de Kop van Isselt.
Kappen met kappen! Weg met de weg! En geef de Groengordel een Beschermde Status, in het belang van huidige en nieuwe bewoners aan beide kanten van de Amsterdamseweg.
Geef de groengordel een Beschermde Status en ontmoedig autoverkeer in de wijk. Dit in het belang van leefbaarheid voor mens en natuur in de wijk.