Bewoners van het Soesterkwartier zijn woest nu ook de gemeente er niet voor wil zorgen dat hun wijk op zondag met de bus bereikbaar is. Inwoners van Leusden, voor wie de hoop op een bus door het zuidelijk deel van het centrum met een besluit van de provincie vrijdag vervloog, zijn er ‘eveneens’ helemaal klaar mee.

Algemeen Dagblad

Sinds deze krant vrijdag meldde dat het gemeentebestuur niet bereid is de portemonnee te trekken om de busverbinding op zondag te redden, staat het Soesterkwartier op haar achterste benen, zegt Karel van Rooy. Hij is lid van het buurtnetwerk, waar 46 wijkorganisaties bij aangesloten zijn en drijvende kracht achter de wijkwebsite.

Hij verwoordt het gevoel van ‘heel veel bewoners’, zo blijkt uit de tientallen reacties die hij de afgelopen dagen kreeg. ,,Iedereen had de hoop al laten varen dat vervoerder Syntus haar onzalige besluit terug zou draaien, en dus hun kaarten gezet op het stadhuis”, aldus Van Rooy. Dat die nu ook niet thuis geeft, is volgens hem een bittere pil.

Zelden passagiers
De gemeente volgt de redenering van Syntus en de provincie, verantwoordelijk voor het busvervoer. Die stellen dat lijn 1 op zondag nauwelijks wordt gebruikt. Er zitten volgens de vervoerder zelden meer dan zes passagiers in de bus. De gemeente zou zelf in de buidel kunnen tasten, zoals ze al doet bij lijn 19 tussen begraafplaats Rusthof en het station, maar vindt het laten rijden van lege bussen ‘niet wenselijk’. Voor bewoners die slecht ter been zijn, zijn er volgens het stadhuis voldoende alternatieven, zoals de regiotaxi.

Onzin, vindt Van Rooy. ,,Stel je voor dat Eneco zegt: op zondag wordt er wel erg weinig stroom verbruikt in die wijk, we zetten de knop om. Dan is de wereld toch te klein? Precies hetzelfde geldt voor het openbaar vervoer. Zo’n zestig procent van de wijkbewoners is senior, er lopen allerlei projecten om mensen uit een sociaal isolement te halen… en dan doe je dit. De bus móet gewoon rijden, op zondag.”

Station
Op het busvervoer in de wijk was volgens de Soesterkwartierder al veel af te dingen. ,,’s Ochtends rijdt de bus richting het station, om inwoners naar de trein te brengen. Om 12 uur ’s middags draait de lijn om, en rijdt hij vanaf het station de wijk in. Het gevolg is dat ouderen die in Puntenburg wonen en ’s ochtends in de wijk moeten zijn, met de bus eerst naar het station moeten en dan via Isselt moeten boemelen. Dat kost een uur. Voor een stuk van hooguit een kilometer.”

Leusden ook in mineur
Ook Leusden, waar al maanden strijd wordt gevoerd voor herinvoering van een bus in het zuidelijk deel van het centrum, is in mineur.

Juist vrijdag zette gedeputeerde Jacqueline Verbeek haar handtekening onder het vervoersplan voor volgens jaar, waarin buslijnen 77 en 78 niet terugkeren .,,Dat is echt ontzaglijk jammer”, aldus Roel Madiol, fractievoorzitter van D66, de grootste partij in de Leusdense gemeenteraad.

Vanavond om half acht gaan de raadsleden die zich bekommeren om het openbaar vervoer om tafel met Erik van Beurden, verantwoordelijk wethouder. ,,De deur lijkt nog open te staan voor een tijdelijke oplossing met de provincie. Laten we hopen dus hopen dat er snel íets verbetert.” Als ‘pleister op de wonde’ gaan bussen op lijn 17 in de ochtend- en avondspits wel vaker rijden.

SP: alles op alles voor bus door het Soesterkwartier

Hans Buijtelaar (Verkeer, VVD) moet met vervoersmaatschappij Syntus en de provincie om tafel en hen dwingen tóch te betalen voor een zondagse bus door het Soesterkwartier.

Daartoe roept de SP op in een voorstel, dat ze volgende week dinsdag wil laten behandelen in de gemeenteraad.

De SP reageert hiermee onder meer op een verhaal vandaag in het AD, waarin bewoners van de wijk hun woede uitspreken over het schrappen van de bus op zondag. Volgens Syntus zitten er te weinig reizigers in de bus, en de gemeente volgt die lijn. Een eerdere oproep van de oppositiepartij aan het stadhuis om de bus dan maar zelf te bekostigen, bleek dan ook tevergeefs.

,,We willen dat de wethouder met de provincie en Syntus de mogelijkheden gaat onderzoeken, en ons over de uitkomsten rapporteert”, aldus SP-raadslid Marijke Jongerman. ,,Ook willen we weten wat het precies zou kosten om de bus als gemeente te bekostigen. Als we dat weten, kunnen we kijken of we de andere partijen willen vragen dat zelf dan maar geld beschikbaar te stellen.”

De SP doet de oproep niet alleen voor het Soesterkwartier. Eenzelfde voorstel presenteert ze volgende week dinsdag voor de wijk Kattenbroek, van waaruit station Schothorst niet meer direct bereikbaar is, en voor Nieuwland. Van daaruit rijdt sinds de nieuwe dienstregeling december vorig jaar geen bus meer naar het naburige dorp Hoogland.