Onder bewoners van het Soesterkwartier leeft groeiende ergernis dat vrijwel alle pinautomaten uit de wijk zijn verdwenen.

Istvan Kövi  Algemeen Dagblad

Ze doen een oproep aan de lokale politiek om actie te ondernemen en om banken ertoe te bewegen weer een geldmachine in de wijk te openen.

Sinds de sluiting van de automaat bij tabakswinkel Cigars ’n More, Cigo, en het cashapparaat van de SNS aan de Noordewierweg, telt de wijk aan deze wijkhoofdstraat alleen nog een geldautomaat bij de AH-super.

,,En als die dicht is, moet je al helemaal naar het Eemplein of de binnenstad voor contant geld’’, zegt wijkwoordvoerster Esther van Zetten.

Een recent bericht op Facebook over het verdwijnen van de automaten krijgt erg veel bijval in de wijk. Tientallen Soesterkwartierders doen op het platform hun beklag en vragen zich af wat eraan te doen valt.

Wereldreis

Vooral de oudere en slecht ter been zijnde Soesterkwartierders worden door het gebrek aan pinautomaten geraakt, onderschrijft Van Zetten. ,,En dat zijn er veel in onze wijk. Voor ouderen is het bijvoorbeeld vanuit de Bomenbuurt al bijna een wereldreis om te pinnen bij Albert Heijn, laat staan als je naar het Eemplein moet.’’

Geld tappen bij de pinautomaat kan ook alleen als de AH open is, constateren bewoners op Facebook. ,,En dan heeft het apparaat ook nog vaak storing.’’ Een wijkbewoner kwam bedrogen uit, toen hij op aanwijzing van Google Maps een ATM zocht aan de Geldersestraat, achter het postkantoor. Die bleek nergens te bekennen.

De wijkbewoners zien ook wel in dat banken steeds meer automaten sluiten vanwege het risico op gevaarlijke plofkraken. ,,Maar we worden nu gedwongen om voortdurend met de pinpas te betalen. Het recht op contant geld wordt je ontnomen. Pinnen wordt verplicht.’’ Een bewoner stelt vast dat ‘banken er tegenwoordig voor zorgen dat we gewoon niet meer bij ons eigen geld kunnen dat we bij al die banken moeten stallen’.

Ouderen

Vooral oudere wijkbewoners willen liefst nog met contant geld kunnen afrekenen, ervaart Van Zetten. ,,Er zijn nu eenmaal mensen die nog hechten aan cash geld. Ik vind het kwalijk dat die mensen een andere betaalwijze wordt opgelegd.’’

Wat haar betreft telt ook zeker mee dat het ten koste gaat van de wijkwinkels. ,,We willen onze kleine middenstanders in de wijk steunen. Maar doordat mensen elders moeten pinnen, bijvoorbeeld op het Eemplein, gaan ze daar ook hun boodschappen doen.’’

Van Zetten vindt dat de gemeenteraad zich de kritiek moet aantrekken. ,,En dan vooral voor onze oude bewoners en de middenstanders in de wijk.’

Bron AD

Red. Karel.