Soesterkwartier, Amersfoort – 22 maart 2012. Op woensdagavond 21 maart organiseerde de vereniging Duurzaam Soesterkwartier haar jaarlijkse duurzaamheidsfeest inde Emmaüskerk. De vereniging werd verrast door een hoge opkomst. Een drietal duurzame projecten in de wijk had de belangstelling van ongeveer 150 wijkbewoners getrokken om zich nader te laten informeren. Hoofdpunt van de avond was de verkiezing van een woning die energieneutraal wordt gerenoveerd.De woning van Bart en Marieke van Krugten uit de Hunzestraat wist de meeste stemmen uit de zaal te krijgen.

De avond begon met een rondetafelgesprek op het podium waar drie projecten nader werden toegelicht. Ernst Damhuis beet de spits af met het zonne-energieproject op het dak van basisschool De Kubus. In overleg met het schoolbestuur en de gemeente Amersfoort wordt voor de komende zomer het dak daarvoor ter beschikking gesteld. Een groot gemeenschappelijk zonne-energiesysteem zal hier worden geplaatst. Ernst lichtte toe hoe hij zijn wijkgenoten via een op te richten coöperatie de gelegenheid biedt om mede-eigenaar van dit systeem te worden.

Een ander duurzaam project van de vereniging is de “Woonwerkplaats”. Op het voormalige NS-terrein De Wagenwerkplaats zal komende jaren een woonwijk verrijzen die door de toekomstige bewoners zelf zal worden ontwikkeld.Freek den Dulklichtte de ambities en het voorziene proces toe. Hij voert momenteel namens de vereniging een campagne om wijkgenoten te motiveren deel te nemen aan dit unieke project. “Wij willen geen duurzame enclave naast de wijk, maar een eenheid met het bestaande Soesterkwartier. Dat betekent dus ook dat we hopen op een gebalanceerde mix van aanmeldingen om hieraan deel te nemen, zowel van huurders als kopers”, aldus Den Dulk.

Er werd ook terug gekeken op het afgelopen jaar. Yvonne Feuerhahn blikte terug op de succesvolle straatprojecten. De 24 straatambassadeurs die zij heeft opgeleid in de wijk, zijn in hun eigen straten in actie gekomen door gezamenlijke isolatieprojecten op te zetten. Meer dan 150 woningen werden voorzien van spouwmuurisolatie. Gemiddeld hebben deze woningen afgelopen winter 14% minder aardgas verbruikt.  Gemotiveerd door het succes wil Feuerhahn komend jaar een stap verder zetten. Nog niet alle straten zijn aangepakt, wat een uitdaging is. Verder heeft een deel van de straatambassadeurs aangegeven verder te willen met nieuwe projecten, bijvoorbeeld met zonne-energieOok een deel van de huurwoningen heeft nu perspectief op een betere energieprestatie. Namens de huurders van de Bloemenbuurt is Helena Bosch gestart met een energiecampagne. Zij wordt hierin ondersteund door de Woningbond, die een technisch advies heeft uitgebracht. Helena bood het adviesrapport aan woningcorporatie Portaal aan. Het rapport bevat diverse aanknopingspunten voor Portaal om komend jaar volop aan de slag te gaan.

Klapstuk van de avond was de verkiezing van de woning die een energieneutrale renovatie krijgt, op kosten van een ander. Bart en Marieke van Krugten uit de Hunzestraat wisten de meeste stemmen uit de zaal te veroveren. De start van een spannend, ambitieus en intensief verbouwingsproject, dat zij met volle overgave beloofden aan te gaan. Bewoners die hierop aanspraak wilden maken, hadden hun ambitie kunnen motiveren.

Voorzitter Willem Hamels vande vereniging Duurzaam Soesterkwartier kijkt met voldoening terug op een succesvolle avond. “Deze avond zie ik als een mooie mijlpaal in onze korte geschiedenis. We weten nu echt dat we veel potentie in deze wijk hebben, waarmee een duurzaam Soesterkwartier een realistisch doel is. Nog niet iedereen is overtuigd, maar de wil is aanwezig!”