Er zijn drie sneeuwuilkuikens uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. De uilskuikens lijken met hun grijze verenkleed nu nog niet op hun ouders, maar de komende tijd zullen hun donsveertjes langzaamaan omgewisseld worden voor de herkenbare, witte veren. “Bij één van de kuikens zijn net boven de poten al een paar witte veertjes te spotten,” vertelt dierverzorger Mirthe Wesbonk. “De sneeuwuil is bij bezoekers vooral bekend van de Harry Potterserie, er lopen nu dus drie kleine ‘Hedwigjes’ rond in ons park.”

 

 

Mannelijke sneeuwuilen zijn meestal helemaal wit, maar de vrouwen hebben donkere vlekken op hun verenpak. “De vrouwtjesuil valt hierdoor minder op. Zij broedt namelijk op de grond. Daar zoekt zij een nestplek uit, graaft een ondiepe kuil en legt daar de eieren in om er vervolgens een maand op te broeden. In hun natuurlijk leefgebied smelt de sneeuw tijdens het broedseizoen deels weg en wordt de grond wat vlekkerig. Dankzij haar uiterlijk is het vrouwtje dan goed gecamoufleerd,” legt de dierverzorger uit.

 

Sneeuwuilen leven in het noorden van Amerika, Europa en Azië. In het wild is de sneeuwuil nog niet bedreigd, maar deze diersoort is wel kwetsbaar. “De verandering van het klimaat en de verstoring van het leefgebied zorgen ervoor dat het aantal sneeuwuilen steeds kleiner wordt,” aldus de dierverzorger.

De eerste weken van hun leven zaten de jongen veilig onder moeders vleugels. “Inmiddels verlaten de drie kuikens af en toe het nest en gaan samen aan de wandel, op ontdekking door het verblijf,” vertelt Mirthe. Nu de drie jongen rondwaggelen, zorgen beide ouders voor hen. “Zij houden de kuikens nauwlettend in de gaten. Zowel vader als moeder geeft dan ook het voedsel aan de kuikens.” Sneeuwuilen zijn echte vleeseters; zij eten kleine prooidieren, zoals muizen. “Bijzonder aan uilskuikens is dat zij al vrij snel na de geboorte hetzelfde voedsel eten als hun ouders. Na een paar dagen zagen wij één van de kuikens al een complete muis verorberen,” vertelt Mirthe. De drie jonge sneeuwuilen en hun ouders zijn te bewonderen in DierenPark Amersfoort.