Een smoothie is een verfrissende drank, meestal op basis van vers gepureerd fruit dat wordt ′aangedikt′ met banaan, yoghurt, ijs of ijsschaafsel. De smoothie op basis van yoghurt is in Nederland het meest bekend. Dranken op basis van ijsschaafsel worden meestal ′slush puppies′ genoemd. Hoewel smoothies van oorsprong bestaan uit gepureerd fruit met yogurt, worden ze tegenwoordig ook vaak gemaakt van alleen gepureerde vruchten.
Smoothies zijn er in veel varianten. Een leuk voordeel van Smoothies is dat ze makkelijk zelf te maken zijn. Het enige dat je ervoor nodig hebt is een blender (keukenmachine), een goede citruspers en wat creativiteit.
Smoothies zijn erg lekker in combinatie met verschillende fruitsoorten zoals: frambozen, Goji Bessen, bramen, rode bessen, bosbessen, cranberry′s, aardbeien, mango′s, ananas, banaan, sinaasappel, mandarijn, papaja, kiwi, appel, perzik, passievrucht, meloen en noem maar op…

Gebruik je fantasie. De recepten zijn enkel richtlijnen. Je kunt er lekker mee experimenteren. Een basisrecept voor het maken van smoothies vind je hier:
Basisrecept 250 gram fruit naar keuze (bij voorkeur verschillende soorten door elkaar)250 ml yoghurt (of 125 ml yoghurt en 125 ml melk)
Kies het gewenste fruit of een combinatie van diverse soorten fruit. Bijvoorbeeld mango en banaan, frambozen en Goji bessen en aardbeien, kiwi en papaja. Wees creatief en bedenk je eigen favoriete fruitcombinaties en -verhoudingen.
Doe het geschilde en pitvrije fruit met de yoghurt in de keukenmachine of blender en laat het geheel 1-2 minuten mixen tot het glad en schuimig is geworden. Schenk het in een glas en geniet intens van je zelfgemaakte smoothie.
Je kunt aan ieder recept een handje Goji bessen toevoegen. De bessen zijn echt heel erg gezond, je zult je na een paar weken al gezonder en energierijker voelen.
Een exotische smoothie (voor 5 personen) 500 ml ananassap uit het pak (let op dat je sap hebt en geen ′juice′) 250 gram verse aardbeien 50 gram Goji berry 1 goed rijpe mango in kleine stukjes gesneden 1 rijpe banaan 250 ml (soja)melk
Doe de aardbeien, Goji bessen, mango en banaan met het ananassap en de (soja)melk in de blender. Meng het geheel tot het een glad mengsel is geworden. Serveer de exotische smoothie met een ijsblokje en garneer met een muntblaadje.
Gezonde voedende smoothie voor 1-2 personen 1 geschilde appel in stukjes 2 gepelde mandarijnen in partjes 25 gram even in water geweekte Goji berry 1 geschilde kiwi in stukjes 250 ml mangosap
Doe alles bij elkaar in de blender. Mengen, schenken en smullen maar.

Bron: smoethies met goij-bes