Woensdag 7 November, Om 14.30 u staan wat mensen te wachten op de “Schotten” in de Palmstraat ter hoogte van nummer 248 . Nee, niet de Schotten van de wiskey maar die het soms overvloedig vallende water tegenhouden. De gemeente is in actie gekomen omdat de waterproblemen steeds vaker voorkomen in de straat.

Te vaak stonden de afgelopen jaren de straten blank en kregen mensen het water zelfs al binnen. Bij anderen stond het water aan de zogenaamde “lippen” van de voordeur. Voorkomen van dergelijke overlast is beter dan genezen.

De riolering kan in dergelijke situaties de stortvloed niet aan, waardoor de problemen ontstaan. Omdat de riolering een hele dure aangelegenheid is die men niet even onder de noemer “onvoorziene” uitgaven weg kan schrijven, is er dus een tussentijds alternatief gezocht.

Eerst werd gedacht aan profielen waarin men planken kon schuiven, gelijkend op de ouderwetse waterpoorten maar dan in het klein. Maar een van de mensen bij de gemeente ging zoeken en vond bij de Zuiderburen een simpel en snel te plaatsen oplossing die bovendien goed werkt.

In België, bij de Zuiderburen, hebben ze veelvuldig ervaring opgedaan met de schotten. Ook daar kampen ze regelmatig met het waterprobleem. De schotten werden gedemonstreerd en door een van de buren geprobeerd want ook als vrouw moet het te doen zijn om die schotten te plaatsen. En al is het even oefenen om het schot er in een keer in te krijgen, het lukte wel. En zelfs eroverheen stappen lukt ook.

Duidelijk is aan de rubbers te zien dat het geheel goed afsluit ook in de voegen. De kosten voor het geheel zijn mogelijk zelfs goedkoper dan de waterpoort variant.

De bewoners die het water in huis hadden, maar ook de bewoners die het water tot net onder de drempel hadden kunnen een verzoek doen bij de gemeente om er een te krijgen. Elk schot wordt voorzien van het bijbehorende huisnummer omdat deuropeningen niet overal gelijk zijn.

Net na deze overhandiging van het eerste schot, begon het zachtjes te regenen. Nog geen reden voor het plaatsen van de schotten, maar wat niet is kan ….zal waarschijnlijk nog komen maar dan met droge voeten.

Verslag en foto’s: Nel Groenendijk