AMERSFOORT – Vastgoedontwikkelaar en -belegger Schipper Bosch neemt de Prodentfabriek in Amersfoort over. Het bedrijf gaat het monumentale pand aan de Eem herontwikkelen en daarmee de Prodentfabriek een nieuw leven geven. In een persbericht laat Schipper Bosch weten de ambitie te hebben om hier mensen en bedrijven te vestigen die sociale en maatschappelijke meerwaarde bieden.
De aankoop moet aansluiten bij de ontwikkelingen in het Oliemolenkwartier. De Prodentfabriek staat sinds 5 juli 2012 leeg, nadat toenmalig eigenaar Unilever de productie naar Frankrijk verplaatste. De gemeente Amersfoort had een eerste recht van koop, maar maakte hier geen gebruik van. Directeur Bart Schoonderbeek zal op 1 mei zijn handtekening onder het koopcontract zetten.
De karakteristieke Prodentfabriek, die te boek staat als industrieel monument, is onlosmakelijk verbonden met Amersfoort. De fabriek werd in 1936 naar een ontwerp van architect Philippe Anne Warners gebouwd op een braakliggend terrein van 13.000 m2, in opdracht van N.V. Maatschappij voor WaschverwerkingErdal. De officiële opening vond plaats op 27 mei 1937.
Terwijl er de laatste tijd alleen nog tandpasta werd gefabriceerd, bestond de productie in eerdere jaren onder andere uit schoensmeer, vliegenmeppers, shampoo en deodorant. Erdal hield in 1983 op te bestaan nadat het werd overgenomen door Sara Lee. Unilever nam de tandpastafabriek in 2009 over.

Stadamersfoort.nl