DSC_7498Dinsdag 29 maart.Een doordeweekse dag. Zo net na de drukke paasdagen even een moment van rust. In wooncomplex Puntenburg werd deze serene rust, mede gecreëerd door het Salon Orkest uit Amersfoort.

Het uit 1931 bestaande orkest, weliswaar niet met dezelfde samenstelling als toen kwam de bewoners van Puntenburg en  omgeving trakteren op een klassiek concert.  De vijverzaak was wederom het decor van een muziek ensemble wat serieus muziek wilde maken, met een vrolijke noot en kwinkslag tussen verleden en heden.

DSC_7482Het bezoekers aantal mocht men wel “laag”noemen, daar in tegen kwamen de echte muziekliefhebbers nu aan hun trekken.

Beginnend ( een half uurtje eerder dan gepland) met een Menuet, gevolgd door een vrolijke Polonaise. Op de  muziek van Opern-Foxtrot, mocht gedanst worden. Maar een ieder bleef geboeid luisteren. de akoestiek en het feit dat de pianist vanwege een medische oorzaak, afwezig was, moest dirigent Ton Beckers zelf achter het toetsenbord. Dan ontbreekt uiteraard de dirigent “voor”het orkest. Met hoofdknikken en soms een handgebaar werd het tempo aangegeven. Knap dat het orkest de muziek stukken toch zonder de duidelijke dirigeerstok wist te brengen.

DSC_6943Straus kwam ook aan bod met Wiener Blut. Het publiek kon het wel waarderen en had ook zin in koffie, dus op verzoek werd er even een pauze ingelast.

Na de pauze, nog twee nummers. Het lange nummer van The Sound of Music en afsluitend Zug der Gnomen.

Het orkest repeteert wekelijks In het kerkgebouw de Inham in Hoogland en treed zo,n 6 x per jaar op.

Uit een kort gesprek met een der orkestleden, kwam toch een opmerkelijk gegeven aan de orde. Gezien de oprichting in 1931 en de oorlogsjaren, was de vraag “hoe is dat gegaan”. Naar verluid speelde men vroeger voor en tijdens de oorlog met name Joodse muziek. De toenmalige dirigent, wiens naam niet paraat was, heeft Sobibor niet overleefd.

DSC_7476Het orkest, opgericht in 1933, is een van de oudste salonorkesten in Nederland en bestaat uit ongeveer 15 gevorderde amateur musici onder leiding van een professioneel dirigent, Ton Beckers.
Uitgezonderd vakanties/optredens repeteren we wekelijks op dinsdagavond in kerkgebouw De Inham aan de Hamseweg in Hoogland. Er is eenmaal per jaar een openbaar concert en daarnaast geven we ongeveer zes besloten uitvoeringen. We verlenen ook regelmatig medewerking aan de jaarlijkse Culturele Dag in Amersfoort.
De bezetting van het orkest bestaat op dit moment uit 7 violen, 2 cello’s, 2  contrabassen, piano, 1 klarinet, 1 hobo, 2 dwarsfluiten.
DSC_7495Het repertoire, populair klassiek, bestaat uit walsen, marsen en genre stukjes van bekende en minder bekende componisten, muziek die sfeervol, melodieus en gemakkelijk te beluisteren is.
Deze muziek had zijn glorietijd in de periode tussen de twee wereldoorlogen in.
Daarnaast spelen we af en toe een medley van wat meer hedendaagse muziek.
Met ons repertoire weten we ieder een leuke avond te geven.
Verslag en foto,s Karel van Rooy.