Route Koningsdag 2019 – Wij, Amersfoort

Op 27 april viert Koning Willem-Alexander samen met zijn familie Koningsdag in Amersfoort. Zij wandelen op deze dag een route door de stad, vol geprogrammeerd met evenementen en ontmoetingen. De route start op de Kleine Haag bij Mariënhof en eindigt op het Eemplein. In totaal is de route 1.075 meter lang. De route loopt via de Zuidsingel en de Varkensmarkt, een stukje door de Langestraat en via de Krankeledenstraat naar het Lieve Vrouwenkerkhof. Van daar gaat de wandeling via de Westsingel, naar het Stadhuisplein. Vervolgens bereikt het gezelschap via het Burgemeester Brouwersplantsoen de Koppelpoort. De ‘Wij, Amersfoort’ route eindigt op het Eemplein.

Route Koningsdag 2019 – Wij, Amersfoort

4 februari 2019, [foto’s Karel van Rooy.

Bewoners en gebruikers van gebouwen die grenzen aan de route hebben vandaag een uitnodiging in de brievenbus ontvangen voor inloopavonden.

Historisch en modern

Burgemeester Lucas Bolsius: “Het is een interessante route waarin we zowel historische als moderne aspecten van Amersfoort laten zien. We hebben gezocht naar de plekken waar voldoende ruimte is voor deelnemers én publiek. Koningsdag is namelijk een feest van ontmoeting tussen Amersfoorters, mensen uit de regio en de Koning en zijn familie. En tot slot biedt de route een mooi decor om een spetterend programma uit te werken!“

Inloopavonden

De gemeente organiseert op 11 en 13 februari inloopavonden voor bewoners en ondernemers die aan of dicht bij de route wonen of op een andere manier een effect voorzien. Deze avonden zijn bedoeld om in contact te komen met de organisatie en te overleggen over mogelijke effecten en hoe hier met programmeren en organiseren rekening mee gehouden kan worden. Inlopen kan tussen 17.00 en 20.00 uur in het stadhuis; dit kan op elk gewenst moment.

Alle informatie die tijdens deze twee avonden wordt gegeven komt ook beschikbaar op deze website. De inloopavonden gaan niet over het programma, alleen over de route. De invulling van het programma wordt medio maart bekendgemaakt.

Hoogtepunten langs de route

Mariënhof

We starten bij het voormalige klooster De Mariënhof. Dit sfeervolle pand is ruim 500 jaar oud. Het is een populaire evenementen- en trouwlocatie, door de sfeervolle zalen en de sprookjesachtige tuin. In het pand vind je ook wijnbar Zuster Margaux en lunchcafé Buuf in de Serre.

Burgerweeshuis

Onderdeel van voormalig klooster De Mariënhof is het Burgerweeshuis. In het weeshuis uit 1551 werden armen, zieken en wezen opvangen. De stichting helpt nu nog steeds zo’n 150 kinderen per jaar. De bestuurskamer is in juli en augustus te bezoeken.

Varkensmarkt

Plein waar de Kei op initiatief van Jonkheer Everhard Meyster tot 1903 begraven lag. Vanaf hier zijn de winkelstraten Utrechtsestraat, Arnhemsestraat en Langestraat te bezoeken.

Onze Lieve Vrouwetoren

De Onze Lieve Vrouwetoren is het kadastrale middelpunt van Nederland. Met haar ruim 98 meter is de trots van Amersfoort één van de hoogste laat-middeleeuwse torens. Amersfoorters noemen de toren ook wel Lange Jan. ‘Het mirakel van Amersfoort’ was de aanleiding voor de bouw van de toren.

VVV Amersfoort

Je startpunt als je Amersfoort gaat ontdekken. Op zoek naar een leuk restaurant, winkel of park? Laat je persoonlijk adviseren bij de VVV. Ook vind je hier wandel-, fietskaarten en Amersfoortse hebbedingen voor thuis.

De Observant

Monumentaal gebouw naast het huidige Stadhuis. Dat het vroeger een klooster was, is merkbaar als je in het gezellige café zit. De Observant is ook een evenementenlocatie.

Koppelpoort

De Koppelpoort is een van de weinige Nederlandse poorten die in gebruik is als land- én waterpoort. Het sprookjesachtige monument uit 1400 was onderdeel van de voormalige stadsmuur. Onder leiding van een gids kun je naar binnen en ontdek je bijvoorbeeld waar het woord ‘raddraaier’ vandaan komt.

Eemhuis

De moderne architectuur van het Eemhuis trekt veel belangstellenden. De aluminium bollen op de voorgevel bijvoorbeeld, verwijzen naar het schild van Sint Joris, de patroonheilige van Amersfoort. In het pand zijn vier culturele instellingen gevestigd: Scholen in de Kunst, Bibliotheek Eemland, Archief Eemland en Kunsthal KAdE.

Kunsthal KAdE

Architectuur, (moderne) kunst, vormgeving & design en eigentijdse cultuur: Kunsthal KAdE heeft het allemaal in huis. De combinatie met het café en de winkel maken dit museum een levendige plek.

Door |2019-02-05T16:27:44+01:00dinsdag, 5 februari 2019 |0 Reacties

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant