DSC_8235Het is natuurlijk even wat anders dan een Marathon, of een “Collor-run” maar de woensdag 16 september gehouden Rollatorloop, deed daar niet voor onder.

Op het Eemplein hadden zich een groot aantal strijdlustige ouderen verzameld, allen voorzien van een rollator. De bandjes werden nog even gecheckt, de handrem getest de rugnummers bevestigd en klaar voor de strijd. Het wachten was op de Burgervader, Burgemeester Bolsius die om 15.00 uur het startschot zou geven.

DSC_8234De dienst SRO / thuiszorgwinkel/ Buurtzorg en EHBO waren ruim aanwezig. Gastvrouw en “speaker” Deborah Warta, legde nog even uit dat er maar liefst 5 ronden gelopen moesten  worden, maar dat daarna voor iedere deelnemer koffie en wat lekkers beschikbaar was. Ingeval van noodweer was een schuilplaats aangewezen.

Even na 15.00 uur kwam Burgemeester Bolsius en nadat de ambtsketting was omgehangen, dus officieel aanwezig.

DSC_8247In zijn openingsspeech ging de Burgemeester in op het belang van bewegen en de hulpmiddelen hier voorhanden. Kritisch keek de burgervader naar de  voor hem gereedstaande “rollators”zich afvragend of er niemand zijn “bolide”had geprepareerd en of er handicaps moesten worden uitgedeeld. Voorts meldde hij dat een ieder na afloop, bij behaald succes een medaille kreeg uitgereikt. En dat werkt altijd, zo merkte hij op. Zijn dochter van 4 liep altijd trouw mee, als je een medaille in het vooruitzicht stelde.

CSC_8312Dan was het zover dat het startschot gegeven kon worden. Na de succes-wensen wilde hij het schot lossen. Maar zo,n ding moet je wel doorladen. Het vreemdsoortige schiettuig produceerde dan wel geen geluid (althans niet hoorbaar), maar een cilinderachtige kegel viel even later tussen de deelnemers. het startschot was gegeven en de grote groep deelnemers ging van start. Hier en daar begeleid door hulpverleners, of familie/vrienden liep en rolde men vanaf het Eemplein naar de Eem. Begeleid door deCSC_8306 klanken van een accordeonist die toepasselijk het nummer : Daar aan de waterkant “speelde. Oplopend langs het water naar de spoorbaan en dan weer rechtsaf naar de finish . Behoorlijk zwaar, daar er ook nog een heuvel te nemen is van de 2e categorie.

DSC_8282Een grote groep Japanse gasten die hier op werk/stage waren, keken met verbazing toe en vele foto,s werden met gsm’s/ fotocamera’s gemaakt. Een apart welkoms woord werd nog de Burgemeester in het Engels aan hen gericht. Vrolijk zwaaiend konden deze dat wel waarderen.

De deelnemers liepen inmiddels gestaag door. Onderweg de mogelijkheid benuttend voor een pitstop bij de diverse hulpkramen. DSC_8268

Doel en uitleg van deze rollatorloop is hieronder beschreven.

Uwthuiszorgwinkel.nl en drie wijkverpleegkundigen van Buurtzorg en Beweging 3.0 – Deborah Warta, Janine de Vries en Maartje Kloosterboer – hebben de handen ineen geslagen om dit evenement te organiseren en te financieren. Het doel van de rollatorloop is het stimuleren van bewegen en het met elkaar in contact komen. “Mogelijk ontstaan er door dit evenement gezellige rollator-wandelclubjes, dan hebben wij ons doel bereikt” aldus Deborah Warta.

Woensdag 16 september zijn vanaf 14.30 uur alle deelnemers en begeleiding van harte welkom op het Eemplein. Er is eerst gelegenheid om het parcours te verkennen, iets te drinken en een Happy warming-up te doen.

De rollatorloop is gratis en voor mensen van alle leeftijden, die in het bezit zijn van dit handige hulpmiddel. Het maakt niet uit of men zelfstandig woont of verbonden is aan een woon-zorgcentrum. Men kan afstanden van 450 of 750 meter lopen. Om 15.00 zal de burgemeester het startschot geven. Onderweg is er de mogelijkheid om door een heuse pitstop/wasstraat te lopen waar support en aanmoediging hoog in het vaandel staat. Ook toekijkend en toejuichend publiek wordt van harte uitgenodigd om bij dit evenement te komen kijken. Iedere deelnemer is een kanjer en ontvangt een welverdiende medaille en een gratis goody bag. Er zijn leuke prijzen te winnen en ter afsluiting is er een gratis kopje koffie bij restaurant Zandvoort aan de Eem.

Verslag en fotoreportage: Karel van Rooy.