Voor het tweede jaar organiseert de Bibliotheek Eemland de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd voor de Provincie Utrecht. In 2021 kwamen alleen de deelnemers aan de wedstrijd naar het Eemhuis, het publiek kon online meekijken. Maar op 14 april 2022 wordt het volle bak in de grote hal, want de voorlezers brengen al hun klasgenootjes mee om hen aan te moedigen. In de jury van de voorleeswedstrijd zit niemand minder dan Tosca Menten, de populairste kinderboekenschrijver van ons land, bekend van Dummie de Mummie.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een wedstrijd voor scholieren uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Aan de Utrechtse finale doen 8 kinderen mee uit Loenen aan de Vecht, Bunschoten, Nieuwegein, de Bilt, Utrecht, IJsselstein, Woerden en Maarn. Deze leerlingen werden eerst kampioen van hun eigen school, en na verschillende voorrondes kampioen van hun regio. De kampioen van regio Eemland is Yilmaz Erdogan van ’t Kruisrak uit Bunschoten-Spakenburg. Hij won vorige week de Eemlandfinale in het ICOON-theater.

De winnaar van de provincie Utrecht gaat door naar de landelijke finale op 1 juni, en maakt kans om de Voorleeskampioen van Nederland te worden!

Naast de wedstrijd voor de basisschoolleerlingen wordt op 14 april ook de provinciale ronde van de wedstrijd Read2Me – voor brugklassers – gehouden en zijn er twee leerkrachten-in-spé die meedoen aan de Pabo-voorleeswedstrijd.

Vanwege dit grote evenement is de Bibliotheek het Eemhuis die ochtend gesloten voor publiek.