AMERSFOORT –  Na twee door corona ‘afgeslankte’ edities, bouwt de Nacht van de Literatuur in 2022 langzaam weer uit naar een volwaardig literair festival in Amersfoort. Na het succes van de ‘proloog’ op zaterdag 12 maart met Christel Jansen (r.) kijken bezoekers en organisatie reikhalzend uit naar ‘dé Nacht’ op zondag 10 april in het Eemhuis, waar niemand minder dan topauteurs Lale Gül (m.) en Arnon Grunberg (L.) te gast zullen zijn.

 

De Nacht van de Literatuur met Lale Gül en Arnon Grunberg

In eerdere edities wist de organisatie tal van gelauwerde auteurs te strikken, zoals Adriaan van Dis, Peter Buwalda en Tommy Wieringa, maar ook talentvolle toenmalige debutanten als Marieke Lucas Rijneveld en Tobi Lakmaker. Dit jaar is het de beurt aan twee gelauwerde schrijvers, van wie er toevallig ook nog een debutant is.

 

Lale Gül won de NS Publieksprijs 2021 met haar baanbrekende debuutroman Ik ga leven, waarin ze schrijft over haar jeugd in een conservatief moslimgezin in het Amsterdamse stadsdeel Oud-West. Het boek werd een bestseller, maar kent ook een keerzijde: sinds het verschijnen heeft Gül vele bedreigingen ontvangen uit streng-islamitische kringen. Door de redactie van EW werd Gül uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar 2021.

 

Niemand minder dan Arnon Grunberg sluit De Nacht van de Literatuur 2022 af. Daags nadat de organisatie hem wist te strikken, won de schrijver prompt de grootste oeuvreprijs in de Nederlandse literatuur, de P.C. Hooftprijs. Zeer terecht, vond De Volkskrant : ‘De snijdende, repetitieve stijl, zijn constructiedrift, het verleggen van de grenzen van de verbeelding. In veel van zijn romans roepen de tragische helden uit goede bedoelingen het onheil over zich af. Ze laten je lachen en huilen tegelijk.’ De jury van de P.C. Hooftprijs omschrijft het oeuvre van Grunberg als ‘ongeëvenaard in ambitie, productiviteit en intellectuele kracht’.

 

Literair recensent en Volkskrant-journalist Onno Blom zal de interviews voor zijn rekening nemen.

 

Verbinding met uitgestelde Boekenweek

De Nacht van de Literatuur zoekt de verbinding met de Boekenweek. Door aanhoudende onzekerheid over de coronasituatie werd de Boekenweek 2022 een maand verzet: deze vindt dit jaar plaats van 9 t/m 18 april. De Nacht van de Literatuur valt dus binnen deze week.

 

Kaarten op nachtvandeliteratuur.nl en website van de bibliotheek: bibliotheekeemland.nl

Lale Gül zal optreden op zondag 10 april om 19:00 uur in De Bibliotheek Eemland in het Eemhuis. Arnon Grunberg volgt daarna om 21:00 uur. Kaarten kosten €10 per schrijver, een combinatieticket kost €17,50. Ook deze kaarten zijn te bestellen via nachtvandeliteratuur.nl en op de website van de bibliotheek Eemland. Tijdens de Nacht is er gelegenheid om vragen te stellen. Ook willen de auteurs graag lezers ontmoeten en boeken signeren.