opinieVolgens de Facebook-pagina zouden er 33.000 mensen komen. Zoveel werden het er uiteindelijk niet, maar vrijdagavond kwamen toch nog een paar duizend mensen naar het verjaardagsfeestje van Merthe in het Groningse Haren. De hype is hiermee pas echt begonnen. De bezoekers maakten er een feestje van en zorgden daarbij voor flink wat overlast. Nieuwe Project X-feesten schieten nu als paddestoelen uit de grond.
Uit de reacties op Twitter blijkt dat veel mensen niet snappen waarom jongeren ergens naartoe gaan waar in principe niets te doen is. De reden voor het ‘succes’ van de non-feesten komt voort uit het verlangen naar entertainment. Jongeren noemen in onderzoeken entertainment als belangrijkste reden om zich op social media als Facebook aan te sluiten bij groepen. Vroeger gingen jongeren soms naar een feestje om ’te kijken of er wat te doen was’. En omdat iedereen alleen maar kwam kijken of er wat te doen was, gebeurde er meestal weinig.
Dit is veranderd door het internet. Online verspreiden opvallende berichten, plaatjes of filmpjes zich razendsnel. In het geval van Project X komt dit door het gemak waarop je bij Facebook mensen kunt uitnodigen voor een feestje; het aantal genodigden loopt gemakkelijk in de duizenden. Combineer dit met een grote hoeveelheid persaandacht en jongeren zijn zo nieuwsgierig dat ze allemaal komen kijken. En zoals in Haren bleek: als er duizenden jongeren komen kijken, dan is er vanzelf wat te doen.
Ook in uw achtertuin
De feesten ontstaan dus door een combinatie van drang naar entertainment, nieuwsgierigheid en media-aandacht. Maar kan dit ook in uw achtertuin gebeuren? Het antwoord hierop is helaas: “ja”. Het verschijnsel is compleet onbeheersbaar en willekeurig. Dit maakt ook dat jongeren het interessant vinden: het is spannend wat er ter plekke gaat gebeuren.
Een betere vraag is dan ook: hoe gaan we hier mee om? De burgemeester van Haren riep mensen vooraf op om thuis te blijven. De vader van Merthe zei: “… ook doe ik een beroep op de ouders van de kinderen die naar Haren willen komen. Houd ze morgen thuis zodat alles met een sisser kan aflopen.”
De autoriteiten stellen zich op als ouders die hun kind verbieden om te roken en het vervolgens niet kunnen geloven dat hun zoon of dochter toch een sigaret heeft opgestoken. Uiteraard moeten relschoppers bestraft worden, maar zoals in Haren en daarvoor in het buitenland is gebleken, is verbieden niet de beste manier om met dit verschijnsel om te gaan.
In voor een feestje
Een Project X-feest in je dorp is een kans. Haren heeft zich nu aan de jongeren van Nederland gepresenteerd als een zure ouder en aan de volwassenen van ons land als een incompetente ouder met een onhandelbaar kind. Waarom niet een redelijke ouder die zijn kind op z’n tijd een feestje gunt? Wij willen het volgende dorp met een Project X-feest horen zeggen: “Met een paar duizend man feesten in een woonhuis gaat helaas niet passen, maar we zijn altijd in voor een feestje. We hebben een locatie vrijgemaakt waar we wel allemaal passen en hebben daar een paar top-dj’s geprogrammeerd. Kom je ook?”
Bedrijven en artiesten willen graag te hulp schieten in ruil voor alle gratis media aandacht, zoals dj-groep Yellow Claw al aanbood in Haren. Misschien is het wel de start van een jaarlijks Project X-festival, die het betreffende dorp op de kaart zet. En wat betreft de rust in uw achtertuin één geruststelling: net als elke internethype zal deze over vier maanden weer ‘zó 2012’ zijn.
Bron: Trouw,Gerrald Hekman en Ivo Kleine Schaars, communicatieadviseurs bij Handstand Consultancy
Geef een reactie