Het project Levensboeken komt begin 2013 naar Amersfoort. In dit project tekenen vrijwilligers de levensverhalen op van senioren. “De levensboeken zijn een mooie aanleiding voor mensen om elkaar te ontmoeten”, zegt Sylvia Cox van Ravelijn.

 

 

“Je realiseert het je vaak niet, maar iedereen heeft een verhaal. Het mooie is, dat door dit project mensen zich openen, die niet gewend zijn om te vertellen. En we verwachten dat de vrijwilligers door het project enthousiast worden over het vrijwilligerswerk.”

Drie jaar

Voor het project krijgt stichting Ravelijn een bijdrage van € 40.000 euro van het Oranje Fonds en een van € 10.000 euro van de gemeente Amersfoort. Hiermee kan Ravelijn het levensboekenproject de komende drie jaar vormgeven.

Bij het project Levenboeken ligt de nadruk niet op het bestrijden van eenzaamheid, maar op de overdracht van levenservaring. Een vrijwilliger en een senior worden aan elkaar gekoppeld voor een periode van ongeveer drie maanden. Tijdens de ontmoetingen, die eens per week plaatsvinden, staat het verhaal van de oudere centraal. Aan de hand van gesprekken en met behulp van foto’s en andere ‘memorabilia’ stelt de vrijwilliger een Levensboek samen.

Roze ouderen

Ravelijn wil binnen het project extra aandacht geven aan lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders (LHBT). Uit onderzoek blijkt dat vijftigplussers minder tolerant staan tegenover homoseksualiteit dan mensen onder de vijftig. Mede door dit onbegrip bij leeftijdgenoten raken roze ouderen sneller in een sociaal isolement dan leeftijdgenoten. Sylvia Cox: “Juist voor deze senioren kan het prettig zijn om het eigen levensverhaal aan een vrijwilliger te kunnen vertellen.”

Honderden Levensboeken zijn er al verschenen sinds de geboorte van het project vijf jaar geleden bij HOF, Promotie Haags Vrijwilligerswerk. De projectmatige vorm en het beroep op de creativiteit van de vrijwilligers, blijken velen aan te spreken. Reden voor het Oranje Fonds om het project landelijk uit te rollen, waaronder in Amersfoort.

Meer weten?

Op de website van stichting Ravelijn verschijnt binnenkort meer informatie over het project Levensboeken. Ook kunt u contact opnemen met Wilhelmien Hazelhoff via email w.hazelhoff@ravelijn.nl of telefoon 033 461 3000. Meer weten over het Oranje Fonds? Kijk dan op de website van het Oranje Fonds.

Bron: Stichting Ravelijn Amersfoort