Woensdag 16 Januari, Om 13.40u is het nog rustig voor De KUBUS aan de Noordewierweg 235. Blauwe zeilen hangen voor een deel van de school, duidelijk is “er staat iets te gebeuren”.

Binnen in de school wordt  in de Lego studio door kinderen nog hard gewerkt aan bewegende en op afstandbestuurbare Lego bouwwerken. Techniek en duurzaamheid daar wordt aan gewerkt. Leren om een tekening goed te lezen ook. Educatie gericht op de toekomst.

Wij zijn LEGO ®  Education. Al meer dan 37 jaar werken we samen met leraren en onderwijsspecialisten zoals jij om speelse leerervaringen te bieden die onderwerpen tot leven brengen in de klas en leren leuk en impactvol maken. We hebben een breed scala aan fysieke en digitale leermiddelen die studenten aanmoedigen creatief te denken, systematisch redeneren en hun potentieel vrijmaken om hun eigen toekomst vorm te geven.

Onze oplossingen voor lesgeven en hands-on leren inspireren interesse in Science, Technology, Engineering en Math (STEM), gericht op voorschoolse, basis- en middelbare school. Deze zijn gebaseerd op de LEGO ®  systeem voor het spelenderwijs leren gecombineerd met curriculum-relevant materiaal en digitale bronnen. Met educatieve sets, lesplannen en curriculummateriaal, assessmenttools en opleiding en ondersteuning van docenten, kunnen we u helpen uw leerplan-doelstellingen te bereiken en u de tools bieden die u nodig hebt om leren inspirerend, boeiend en effectief te maken.

Wij geloven dat het uitbreiden van kennis en het opbouwen van academische en 21st century skills actieve, collaboratieve, levenslange studenten zullen creëren.Samen met docenten willen we elke student in staat stellen om te slagen in het onderwijs en voorbereid te zijn op toekomstige uitdagingen in het leven.

Op verschillende MBO scholen wordt er ook al Lego-educatie gegeven, maar nu valt de Kubus, mede dankzij sponsor AFAS en medewerking van Marieke van Krugten stichting Doezo deze primeur ten deel.

Samen met William van Barneveld, leerkracht bij de Kubus, hebben we het initiatief genomen om de LEGO studio op te richten. De koepel van de Kubus, de KPOA was daar gelukkig heel positief over en heeft de handschoen toen opgepakt om het te helpen ontwikkelen. Rene van den Broek is daar degene die zich er hard voor heeft gemaakt. Hij heeft destijds contact opgenomen met de AFAS foundation, en die hebben een mooi bedrag ter beschikking gesteld om de Lego educatie studio te kunnen betalen. Heutink heeft de volledige inrichting e.d. verzorgd, dat doen zij voor alle Lego studios in Nederland.
In de studio gaan we leerkrachten trainen om lego in te zetten in de klas, en natuurlijk kinderen leren om te onderzoeken, ontdekken, maar ook te bouwen en programmeren.

Rond 14.00 uur stond er een grote massa kinderen en ouders op de stoep, popelend van ongeduld om eindelijk het een en ander te kunnen gaan bekijken. Er moest nog even gewacht worden op de mensen van AFAS. Dus werd de vraag gesteld of er gezongen zou gaan worden, of geteld? Zingen  bleek geen goede optie er kwamen teveel verschillende liedjes voorbij. Tellen tot 100, en zo begon de groep massaal te tellen….

Nummer 26 werd gehaald en toen kwam er een update over de tijd, nog 5 minuten. Dat zou te lang zijn voor de 100, en dus werd besloten om het eerste deel van de blauwe zeilen vast los te maken. Mede doordat de mensen massa, en de trap steeds van plaats moesten verhuizen om het zeil los te maken, gingen de 5 minuten snel voorbij.

Het werdt merkbaar spannender door-, en voor de spingende en joelende kinderen. Het aftellen begon toen door Klaas van Kruistum – heel bekend van programma’s zoals Zapp Live, en Klaas kan alles – de laatste touwtjes doorgeknipt werden, vijf, vier, drie, twee, één….YEAH!!!! klonk er luidkeels, alvorens iedereen naar binnen mocht om op zijn of haar beurt een kijkje te gaan nemen. Leren wordt steeds leuker, niemand die kan zeggen dat het vroeger leuker was op school!

Verslag en foto’s: Nel Groenendijk