Ik ben Mariska Jacobi en dit is het VRIJMIBO Violenstraat verhaal. Ik ben eventmanager, maar heb door de Coronacrisis tijd over, omdat de festivals en evenementen niet doorgaan. Daarom heb ik een leuke activiteit voor mijn straatgenootjes geregeld. Als je vanaf de Hoefslag en Toko Jurawan de Violenstraat ingaat tot de knik. Laagdrempelig waar iedereen aan mee kan doen.

De eerste vrijdagmiddagborrel (VRIJMIBO) was op vrijdag 20 maart. Die dag zou ik in samenwerking met ontmoetingscentrum de Plataan en Marieke van ABC Soesterkwartier Wat, Is dat Patat?  organiseren.  Het weet-wat-je eet festival voor kinderen. Maar dat was gecanceld en gaan we verplaatsen. Om de pijn te verzachten heb ik toen deze borrel bedacht.

Dat was gelijk leuk en fijn. Ik sprak voor het eerst buren die al jaren in mijn straat wonen. Het idee is simpel. Ik had een briefje in de brievenbus gegooid met daarin om vrijdag om 16.00 uur een buurtborrel. Een hapje en  drankje in je eigen voortuin of op 1.5 meter afstand van elkaar. Ook de vraag als je hulp nodig hebt mail of gooi een briefje in mijn brievenbus. Dan kan ik j bijvoorbeeld boodschappen doen of medicijnen halen. Daarna is het afwachten, wie komt er borrelen?   Aan het einde vroeg men gelijk, doe je het volgende week weer? Tuurlijk maar toen wel gelijk gezegd dan met bingo.

Op vrijdag 27 maart was de eerste VRIJMIBO Violenstraat buurtbingo. Ik had en briefje met daarin bingoblaadjes in de brievenbus gegooid. Ook een duidelijke spelregel een valse bingo is zingen.

Ik had via enkele winkeliers van de Noorderwierweg prijsje gekregen. Hey Noot!, die op vrijdag bij de Emmauskerk staat, gaf twee zakjes met heerlijke nootjes Van Vick’s Tabak en Gemak twee windlichten gehad. Toko Jaruwan gaf gember en noodlessoep. Zelf wat gekocht en de prijzen voor de bingo waren klaar. Spelen maar!

Ik gil zelf met mijn zoetgevooisde stem de nummers door de straat, als men het niet verstaat, gilt een ander het door. Super grappig. Mensen die door de straat gingen hadden zoiets van huh! wat gebeurt hier. Spontaan van een voorbijganger een extra prijsje gekregen. O ja als een voorbijganger voor de lol keihard Bingo roept, dan moeten ze zingen. Regel is regel. Dat doen ze dan ook.

Afgelopen vrijdag weer Bingo gespeelt. Maar nu gevraagd of men nog spullen in huis heeft waar je niets mee doet.  Je weet wel cadeaus die je krijgt maar in een kast belanden. Dit is een mooie manier om die kwijt te raken. Ruimt gelijk lekker op. Dit keer deden er weer meer buurtjes mee. Je ziet nu overal in Nederland buurtbingo’s ontstaan. Ik krijg appjes van Maris ze doen het nu ook in Bavel Brabant zelf iemand die appt. België is ook aan de Bingo!  Super grappig. Dat is super. In deze rare tijden moeten we positief blijven. Beter een goede buur dan een verre vriend.

Ik krijg nu al op woensdag zenuwachtige vragen het gaat wel door toch? Ik heb nog geen bingokaarten gehad? Goede Vrijdag gaan we weer los.

Als het virus voorbij is en we weer vrij en blij buiten mogen spelen. Ga ik een buurtbbq organiseren, dan zetten we de straat af. Want dat is wel een stoorzender die auto’s en brommers die voorbij crossen. Hallo we zijn hier bingo aan het spelen. Haha. Ik wil mijn buurtjes bedanken voor hun enthousiasme.

Kortom van eventmanager naar straatmanager.