SOESTERKWARTIER – Woningcorporatie Portaal viert dit jaar het 100-jarig bestaan. De oudste rechtsvoorganger van Portaal in Amersfoort, bouwvereniging Sint Bonifacius, werd in 1912 opgericht. Tussen 1912 en 1922 verrezen in Amersfoort 115 eengezinswoningen aan de St. Bonifacius- en de Willibrordusstraat. Een van de activiteiten die Portaal in Amersfoort onderneemt in het jubileumjaar is het zoveel mogelijk in oude staat herstellen van een woning aan de St. Bonifaciusstraat 61. Portaal stelt de woning beschikbaar aan het wijkmuseum van het Soesterkwartier. Tijdens een feestelijke plechtigheid werd de woning dinsdagmiddag overgedragen. Zo kan iedereen zien hoe huurders vroeger leefden. Soesterkwartierder Joop de Keijzer ging een kijkje nemen in de museumwoning. Hieronder volgt zijn verhaal.
,,Afgelopen vrijdag mocht ik met enkele anderen illustere (oud) Soesterkwartierders al stiekem een kijkje nemen in deze museumwoning in mijn wijk. Samen met onder andere (vroegere) wijkcoryfeeën Corry Kaspers (nu van Amstel), Dita Jansen( nu van Ek), Coby Mol (nu Voskuylen), Siem Hazewinkel, Gerard de Gans gingen we in dit pandje een eeuw terug. We stonden met open mond te kijken naar het interieur dat zoveel mogelijk in de oude staat was teruggebracht. Dus zo moeten de toenmalige huurders hebben geleefd… Als ik mijn ogen sluit, kan ik zelfs de geur van vroeger opsnuiven die hing in de woonkamers van mijn grootouders. De rookstoelen met drie standen die stonden op de Jozeflaan en Cornelis Mertensstraat in Zuilen (Utrecht). De grote sigaren van opa Van Ede en de kwispedoor van opa de Keijzer. De hoge eenvoudige zetel met gevlochten rugleuning van oma van Basten waarin ze zat te breien en de porseleinen potkachel met wasrekje van oma van Oostrum.
Gisteren was het de dag van de officiële opening van dit pareltje. Het welkomstwoord was door directeur Vincent van Oordt van Portaal Eemland, dat toen in 1912 nog bouwvereniging Sint Bonifacius heette. Van Oordt was gekleed in de de kledij van toen. De opening werd verricht door burgemeester Lucas Bolsius. ,,Mag ik overal aankomen?”, vroeg hij. Daarna volgde de overdracht aan het wijkmuseum. Per tien personen mochten we naar binnen, anders is het dringen. Er waren heerlijke hapjes en drankjes van Alpha Catering uit Soest.Vooral de kaasjes van kaasboerderij de Staelenhoef waren om te zuigen. De genodigden keken hun ogen uit en de hele straat was uitgelopen. De burgemeester heette ons nog welkom in zijn nieuwe ‘ambtswoning’. Als ik na een uurtje naar huis wandel en bij bewoners naar binnen kijk zie ik flatscreens, laptops, wifi en mobieltjes. Onwillekeurig schiet mij dan opeens een stukje tekst te binnen van het liedje ‘Het Dorp’ door Wim Sonneveld.”Wat leefden ze eenvoudig toen, in simpele huizen tussen groen, met boerenbloemen en een heg”. Ga op de Open Monumentendagen komend weekend eens kijken aan de St. Bonifaciusstrat 61 en laat je verrassen. Misschien heb je thuis nog iets wat past in het huisje van toen. Of word vriend voor 1 euro in de maand.Je gelooft je ogen niet dat daar ooit een gezin met zeven kinderen heeft gewoond.’’

Bron: Stad Amersfoort