SOESTERKWARTIER – Het veld van voetbalvereniging KVVA in het Soesterkwartier loopt op woensdagmiddag 5 september vol met jonge E- en F-voetballers voor de voetbalclinic van FC Utrecht in samenwerking met SRO en KVVA. Trainers van FC Utrecht verzorgen regelmatig clinics in de regio onder de naam ‘FC Utrecht on tour’. Dit seizoen vindt de aftrap plaats in Amersfoort.

 

door Nicoline Lans

Koos van Tamelen, oud-voetballer en nu werkzaam bij de voetbalschool van FC Utrecht, regelt op het veld dat alle deelnemende jongens en meisjes bij de goede trainer staan. ,,Dit initiatief heet ‘FC Utrecht on tour te gast in Amersfoort”’, legt hij uit. ,,Voor elke thuiswedstrijd van FC Utrecht willen we een clinic als deze organiseren in de regio om dichter bij de jeugd te komen. In de eerste seizoenshelft staan er al zes gepland en in de tweede helft willen we dat weer doen.” Tijdens de clinic worden kaarten verloot voor de wedstrijd van FC Utrecht tegen PSV op 16 september. ,,De kinderen die een kaartje winnen worden met een ouder hier opgehaald met de spelersbus van FC Utrecht. Na de wedstrijd worden ze ook weer met de bus teruggebracht.” Volgens Van Tamelen heeft de clinic meerdere positieve functies. ,,Het is leuk voor de kinderen, we vergroten hun voetbalplezier en tegelijkertijd is het een goede promotie voor FC Utrecht.”
Een van de trainers van SRO, Mark Schip, legt uit wat de kinderen aan het doen zijn. ,,We trainen de motoriek, balbehendigheid en laten zien hoe de jeugd getraind wordt. Vooral voor kinderen die meedoen en nog niet op voetbal zitten is dit een hele goede introductie.” Halverwege de clinic verschijnen twee prominenten van FC Utrecht op het veld. Jean-Paul de Jong, oud-profvoetballer, trainer van Jong FC Utrecht en ook wel ‘Mister FC Utrecht’ genoemd en keeper Jaimy Schaap worden meteen overspoeld met handtekening- en fotoverzoeken. Het is druk op het veld en de kinderen genieten van de professionele voetbalsfeer. ,,Het is hartstikke leuk om dit te doen”, vindt De Jong. ,,Dit is de eerste clinic van het seizoen en we willen dit vaker gaan doen. Zo kom je echt dicht bij de jeugd en dring je dieper door in de provincie.”
Na de clinic worden de kinderen door Van Tamelen verzocht op een rij te gaan zitten. Ieder krijgt van Jaimy Schaap een lootje die ze allemaal tegelijk open mogen maken. Als er iets op het lootje staat hebben ze een kaartje voor de wedstrijd gewonnen. Gejoel en gejuich stijgt op en verschillende kinderen rennen naar Van Tamelen en De Jong omdat ze gewonnen hebben. Ondertussen lopen twee jongens het veld af. ,,Ik vond het echt heel leuk om hieraan mee te doen”, zegt Levi. Ook Melvin heeft het erg naar zijn zin gehad. ,,We hebben partijtjes gespeeld en gedribbeld”, zegt hij. ,,Ja, en we hebben op doel geschoten!”, vult Levi aan.
De andere clinics zullen allemaal plaatsvinden in de regio Utrecht en de volgende is in Woerden.

Bron Stad Amersfoort