dsc_2568Zondagmiddag 27 november, was er een bontgekleurd Pietenfestijn op het Eemplein. Muziek-Pieten in de RausPieten fanfare, Pepernoten-Piet van de echte bakker, Skateboard-Piet op z’n long-board, Vlecht-Piet met gevlochten haren, Baard-Piet zijn eerste optreden, Dans-Pieten en nog veel meer.

En daar waar Pieten te zien zijn, komt vaak ook Sinterklaas, al hadden de Pieten de hoofdrol op het (Eem-)Plein.

Dit Pietenfestijn zou het begin van een carriere kunnen zijn en was dan ook voor veel aankomende Pieten een reden om hun kennis en kunde te demonstreren en/ of hun opleiding een “push” te geven.

dsc_2641Aankomende Pieten waren er vanuit alle windstreken, met familie “roots” in “Verweggistan, en Nogietsverderdan”. Daarmee waren alle soorten en kleuren vertegenwoordigt en was het dus echt een bontgekleurd geheel.

dsc_2649Zo was er een kandidaat Piet voor de functie van Pepernoten-Piet, maar ook voor de WegWijs-Piet stonden opvolgers al druk te oefenen. Ook aankomende Fiets-Pieten waren druk aan het oefenen om op allerlei soorten fietsen te kunnen rijden.

dsc_2553Diabolo-spelen werd geoefend, net als hoepelen en jongleren op een bal. Terwijl de Muziek-Pieten hun liedjes speelden met regelmatig een dansje erbij, werd de sfeer steeds gezelliger. Een “voor het geval dat….” Sinterklaasje was zijn rol ook druk aan het oefenen.

dsc_2614En ja hoor, de grote echte Sinterklaas kwam ook op het Plein, een handje hier een liedje daar en de Pieten speelden en speelden maar van “Sinterklaasje kom maar binnen met je Knecht”. Het gevolg was dan ook dat Sinterklaas gehoor gevende aan de “oproep”, dan ook echt naar binnen ging bij het Winter ParadIJS, waarschijnlijk om even rustig wat te drinken.

dsc_2647Gelukkig bleven er genoeg actieve Pieten over die buiten met de kinderen bezig bleven om te oefenen, te dansen of gewoon een hand te geven. Ook de kleine Sinterklaas bleef op het plein bezig om zijn rol te oefenen.

Een eenzame demonstrant vóór “5 december voor iedereen” bleek een doel te hebben: hoe dan ook 5 december moet voor iedereen een feest kunnen zijn, maar in de eerste plaats voor alle kinderen!

Te zien aan de kinderen die op de een of andere manier contact hadden met Sinterklaas of een van de Pieten, zal het aan hun niet liggen!

Verslag en foto’s + album: Nel Groenendijk