mediaDe recente bomaanslagen in Brussel op vliegveld Zaventem en de Metro in Brussel zelf, zijn vooralsnog geen aanleiding voor de Gemeente Amersfoort om de Passion, donderdag 24 maart af te gelasten.

Met een te verwachten bezoekersaantal van circa 20.000 mensen op en rond het Eemplein,was de vraag, realistisch om na te gaan, of er potentieel gevaar zou zijn.

media_xll_8508762Zoals inmiddels bekend mogen zijn, zijn er vandaag 22 maart 2016 een groot aantal mensen omgekomen en nog eens een veelvoud daarvan gewond geraakt, toen tussen 08.00 en 09.00 uur bommen (zelfmoord ) zijn ontploft in de vertrekhal van vliegveld Zaventem en een Metrostation in het centrum van Brussel.

Burgemeester Bolsius.

De aanslagen vandaag in Brussel en ook afgelopen week in Ankara en Istanbul zijn afschuwelijk en schokkend. Deze aanslagen op onschuldige mensen zijn opnieuw een aanslag op onze vrijheid.

Dat deze aanslagen leiden tot vragen over de veiligheid rond The Passion, vind ik heel begrijpelijk. Het is een groot live evenement met een groot aantal bezoekers. Daarom hebben we  uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen, zoals dat hoort bij een evenement van deze omvang.

Inmiddels heeft premier Rutte in zijn verklaring aangegeven dat het dreigingniveau in Nederland niet is aangepast omdat er geen concrete aanwijzing voor een aanslag is. Wel zijn er extra maatregelen genomen. Ook in Amersfoort zal ik mij samen met de betrokken partners beraden of extra maatregelen voor The Passion nodig zijn, aanvullend aan de maatregelen die we al hebben. In mijn overleg met de politie en openbaar ministerie overleg ik vanmiddag of de zichtbare en onzichtbare maatregelen aanvulling nodig hebben.

Wij rekenen nog steeds op een mooi evenement donderdag, waar veel mensen van kunnen genieten. Op vragen van inwoners of zij naar The Passion kunnen gaan, is mijn antwoord dat iedereen dat voor zichzelf moet afwegen en bepalen. Ik ben donderdagavond op het Eemplein en ik sluit mij aan bij de uitspraak van de premier dat we blijven wie we zijn en wat we zijn, namelijk een open democratische samenleving, die zich niet door angst laat regeren.