dsc_1750Donderdagavond 29 september, was er na een oproep eerder op de dag een goed gevuld Kascafé bij het FabLab van De WAR aan de Geldersestraat 6. Het nieuws van de verkoop, aan een ander dan De WAR, maakte dat men vond dat er een kans gemist was. De actiebereidheid bleek dan ook groot, maar ook zeker positief en bouwend op eigen kracht!

Het begint er steeds meer op te lijken dat de gemeente de Kunstenaars, zonder gedegen “verdienmodel” wil weren uit de stad. Eerst kreeg men bij De Noack al te horen dat, de daar woonachtige Kunstenaars uiterlijk per 30 juni 2017 het pand verlaten moeten hebben. De eerste Kunstenaars van de Noack zijn al naar andere steden vertrokken omdat ze in Amersfoort geen goed/ gelijkwaardig alternatief kunnen/ verwachten/  te vinden, dat zijn er een paar van de 36 in het totaal die een andere ruimte moeten vinden.

dsc_1751Nu kreeg het Kunstenaarscollectief dat schuil gaat achter de naam: “De WAR” te “horen” dat ze hooguit kunnen blijven als ze aan de huurverhoging van de nieuwe partij gaan voldoen.

Bij de actie-bijeenkomst in het Kascafé van De WAR, waren jonge en wat oudere, trouwe “fans”. Er werd gesproken over de verschillende manieren van actievoeren en wie zich, waarvoor zou inzetten. En al was er ingezet op een feestje met onder andere taart, men maakte er een “feestje” van omdat er zoveel mensen in het hele korte tijdsbestek tussen ochtend en avond, waren gekomen. Bovendien “weggooien is zonde” zegt tegenwoordig zelfs de – van oudsher – “kleine kruidenier”!

dsc_1776Er werden videofilmpjes gemaakt, het social-media-plan werd besproken, argumenten vóór De WAR, Parade ideeën aangereikt, hoe de politiek te benaderen, en wat kan positief opbouwend verder gedaan worden?! Het kwam op-, en aan tafels en muren te hangen. En zoals te verwachten viel van creatieve/ kunstzinnige mensen, het eerste begin is er, en creatief!

De sfeer onder alle aanwezigen was er een van: “we doen het samen voor Amersfoort”, al begrijpt “B&W van Amersfoort” ogenschijnlijk nog niet hoe dat op een andere manier kan en met minder Euro’s. Het bezwaar gaat er komen, “daar kan men vergif op innemen” al is dat absoluut af te raden aan welke kant van de lijn dan ook.

dsc_1797Natuurlijk krijgt deze avond een actief vervolg, en wel op dinsdag 4 oktober a.s. zelfde tijd, zelfde plaats. ofwel 20.00u Kascafé, Geldersestraat 6, het FabLab-terrein, zo kunnen ook de mensen die op deze korte termijn niet deel konden nemen, in de herkansing.

Verder wordt 11 oktober alvast een avond om vast te zetten in de agenda, een bonte parade zal dan van De WAR vertrekken naar….? Let ook op #toekomstindewar overal op de social media

Een update zal hier regelmatig gegeven worden.

Verslag en fotoverslag: Nel Groenendijk