Het nieuwe winkelhart Eemplein in Amersfoort is woensdagochtend feestelijk geopend door burgemeester Bolsius. Het was de opmaat voor allerlei festiviteiten de komende weken.
Het Eemplein heeft onder meer een Pathé bioscoop met acht zalen, diverse winkels en horeca. Albert Heijn, Saturn, Xenos en Blokker openen er nieuwe vestigingen. Vanaf 2014 krijgt het plein een cultureel hart met het Eemhuis, waarin Bibliotheek Eemland, Scholen in de Kunst, Archief Eemland en kunsthal KadE zich vestigen.
De Alliantie realiseert in totaal 72 woningen op het Eemplein: 18 sociale huurwoningen, 44 vrije sector huurwoningen en 10 koopwoningen voor starters. In een latere fase worden nog een kantoor en appartementen aan de Eem gebouwd. Het plein heeft een parkeergarage met 625 plaatsen.
Kinderen van de Tafelronde, locatie Jorisschool maakten gisterochtend na de opening het eerste ritje in het reuzenrad dat tot en met zondag op het plein staat. Holland Opera verzorgde een kort optreden uit de opera Blauwbaard. De Timecruisers van Jules Verne en verschillende muzikale acts waren gisteren te vinden op het plein.

Bron: RTV, You Tube