eemhuis (1) (Custom)Gedurende een lange tijd, konden de bewoners van Amersfoort zichtbaar aanschouwen hoe de contouren van het Eemhuis zich vormden. De 3 kubussen die uit de ontstane fundering gestalte kregen. Het majestueuze gebouw nam uiteindelijk zijn huidige vorm aan. De bouwkranen verdwenen, de vele bouwvakkers eveneens. In de media werd uitvoerig gecorrespondeerd over de nieuwe bewoners van het Eemhuis.

Het zouden er uiteindelijk 4 worden.

De bibliotheek van de Zonnehof, Kunsthal KAdE, Archief Eemland en Scholen in de Kunst werden in het nieuwe pand gehuisvest.

Gezegd moet worden dat voordien het Eemplein al was ingericht met de huidige winkels en de nieuwe bioscoop. De inrichting van het Eemhuis kreeg gestalte en het merendeel van de boeken van de Zonnehof, kregen hun nieuwe bestemming. Meubilair werd ondermeer gemaakt van oude niet bruikbare boeken.

Op 12 juni 2014 werd het Eemplein dan verenigd met het Eemhuis. Om 11.00 uur vond de officiële opening plaats en om 14.00 uur is het geheel open gesteld voor de bewoners van Amersfoort.

eemhuis (6) (Custom)Na binnenkomst via de voor deze gelegenheid, aanwezige rode loper, sta je wel even stil. De immense inrichting van de bibliotheek is bij een eerste aanblik, overweldigend. De eerste indruk die ontstaat, is die van een grootse collegezaal in de vorm van een moderne schouwburg. De moderne vormgeving en architectuur laten je een tijd met bewondering stilstaan. Vooraf aan de geplande voorstelling ( een tweede opening) dwaalde het toegestroomde publiek door de “grandeur” van dit gebouw. De trapsgewijs opgebouwde bibliotheek ademt een sfeer uit van rust en statigheid. Bij elke trede omhoog een nieuwe invalshoek ontdekkend. Gekomen op de 3e verdieping kijkt men neerwaarts over dit rustieke ontwerp. Daar was ook de gelegenheid voor het nuttigen van een glaasje bubbels.

Een vrouwelijke stem uit de geluidsinstallatie nodigde het publiek uit om plaats te nemen in de bibliotheek. Na een korte tijd voerde een grote groep “kunstzinnige” mensen een prachtige act uit. Symboliserend de werklui en bouwvakkers. Moeizaam zich voorslepend door de tijd ( en het gebouw). Gebruik makend van de vele ramen en omlijstingen was er op elke plaats wel een onderdeel van de opgevoerde show te zien. Om uiteindelijk geheel bovenin het gebouw, tegen het contrast van het daglicht een pantomime van karakters uit te beelden.

Als bij toverslag wordt de werkkleding uitgetrokken en symbolisch naar beneden gegooid. Een zoet befloerste stem daalt neer vanaf de trappen. Een zangeres brengt het Eemhuislied ten gehore. Voor de “bühne”worden rode lappen stof omhoog gehesen en ook de zangeres stijgt een stuk mee. Als een vlinder die zijn vleugels uitrekt, worden de laatste zangnoten gezongen.

Waarna de opening van het Eemhuis een feit is.

Hierna dwalen wederom de bewoners van Amersfoort door dit architectonische wonder.

Verslag en foto’s Karel van Rooy.

eemhuis (9) (Custom)Een overzicht van foto’s vindt U hier.