dsc_5148Soms wil je als verslaggever je inleven in alle materie, waarover je een reportage maakt. En deze maal, ging de uitgelegde materie even te ver.

De War, aan de Geldersestraat, bestaat bijna 10 jaar en sinds. Daar is onder meer gevestigd het Fabricium Laboratorium in de wandelgangen genaamd FabLab. Sinds kort er er een tak van sport toegevoegd.In kantoorcontainers, is een heus laboratorium gevestigd alwaar men veel interessante proeven kan doen. Het inmiddels 14 jarige bestaan van deze enthousiaste Natuurwetenschappers, dan wel een ander “Beta”vak kunnen de raarste dingen laten zien.

Vandaag 8 september was de opening van hun nieuwe onderzoeksunit op het terrein dsc_5155van het FAbLab. ( hek door linksaf). Diana trad niet alleen op als gastvrouw, maar demonstreerde met een vlotte babbel, hoe de “Refractometer” dingen kon laten zien, die je eigenlijk niet wil zien. ( het ding meet het suikergehalte van vaste stoffen).dsc_5134

Gelukkig was de Gaschromatograafmassaspectometer, nog niet mee verhuisd, alhoewel het een raadsel is, wat zo,n ding doet. In ieder geval is het zeer leerzaam.

Zo is men wel in staat daar, bodemonderzoek te doen, of suikers te scheiden van bepaalde stoffen. De creatie van een Poepkwekerij, i.v.m. een onderzoek naar bacterien, is aan de neus voorbij gegaan. De apparatuur om licht te meten en dit in een spectrum te scheiden, zie er eigenlijk gewoon uit als een veredelde printer.

dsc_5153Als bijzondere gast werd Rob Lampe en zijn cameraman welkom geheten. Buiten de cabine, werden op tafel glazen maatbekers gezet, waarbij de aanwezige bezoekers toch een vragende blik hadden. Als daarna er gekleurde vloeistoffen in worden gedaan, is het wachten op een chemisch wonder. Dat werd duidelijk toen de bekers er naast werden gezet en je dus limonade kon pakken. De koffie bleek in ieder geval goed van smaak.csc_5165

Het BioLab, zal zeker een plaats verwerven bij de nog vele onderzoeken die in het Amersfoortse gedaan moeten worden.

Een leuke plek om eens, een afspraak te maken.

Tevens is hierbij onderstaand het oogstfeest geplaatst van De WAR

Verslag en foto,s Karel van Rooy.

 

De 0ogst van 10 jaar De WAR: 17 september – 13:00-23:00 [De WAR]

Al tien jaar worden in de oude kleurstoffenfabriek aan de Eem allerlei projecten opgezet die in heel Amersfoort zichtbaar zijn. De WAR stond aan de wieg van kunstfestivals als Franje en Kaalstaart en duurzaamheidsinitiatieven als de Transitieschool en het Repaircafé. Het is een plek voor open kennisdeling in het FabLab en Studium Generale en citizen science bij Universiteit Amersfoort. Er vonden talloze workshops plaats, er werden voorstellingen gespeeld door artiesten uit binnen- en buitenland, en er waren vele samenwerkingen met de rest van de stad.
In 10 jaar tijd is er van alles gegroeid, uitgevlogen, vergaan of weer gezaaid. Op zaterdag 17 september wordt de oogst van tien jaar De WAR binnengehaald. Het terrein van De WAR aan de Geldersestraat 6 is die dag omgetoverd tot een festivalterrein waar van alles te beleven is. Je kunt je komen genieten van alles wat er nu in De WAR plaatsvindt. Bovendien komen er ook allerlei projecten van vroeger terug, zoals het drakenverhaal “De Haspelnap” dat voor Amersfoort 750 gemaakt is en alle films en tv-series die in De WAR zijn gemaakt. Er zijn workshops, een markt met projecten en producten, optredens door artiesten die in De WAR hun thuis vinden en natuurlijk lekker eten, drinken en muziek.
De hele dag en de avond is er vanalles te doen, kijk op dewar.nl/oogstfeest voor tijden en het programma.