Monumenten dagen in het weekend van 12 en 13 september, klonk als monumenten weekend. Maar het was geen “weekend” maar keuze optie tussen de twee dagen, zo bleek gaandeweg de route. Het begon langs de Isseltseweg, dat ook wel Spoor-, Eem- en Isseltpad genoemd word. Isseltseweg is ook wel een groot woord voor een onbestraat pad, tussen de Uraniumweg en komt uit tussen Intratuin en Nefkens aan de Amsterdamseweg. Diep verscholen ligt daar kapelboerderij Isselt (2006) al in 1339 onderdeel van Heerlijkheid ‘Gerecht Isselt’.
Verder doorgereden naar De WAR gelegen in de overgangsbocht van de Geldersestraat en de Koppel. Het spandoek deed al vermoeden dat men vandaag niet echt binnen kon kijken door de vermelding “Open monumentedag 2e zaterdag in september”, en vandaag was het echt zondag 13 september. Maar het terrein was wel toegankelijk en de diverse ondernemers presenteerden graag hun kunstzinnige arbeid. En de kippen scharrelden er lustig op los, zagen er goed uit en waren ook niet onder de indruk van pottenkijkers met of zonder camera.
De volgende “halte” was De Nieuwe Stad in de voormalige Prodent fabriek. De fabrieksruimte was open en ruikt nog steeds naar, jawel Prodent! Al word de ruimte tegenwoordig voor allerlei activiteiten gebruikt van Theater tot aan Gemeentelijke Nieuwjaarsreceptie, een ding is zeker de andere dag ruikt het weer fris. Op de grond rest nog de signalering van waar de dingen vroeger stonden, al zijn ze inmiddels hier en daar bijna onleesbaar geworden. Hogerop zijn hier en daar na wat restanten te vinden die met het productiewerk te maken hadden. Op het terrein en in de gebouwen zijn daar inmiddels ook tal van andere bedrijvigheden, zoals: diverse ondernemers, biologische meter tuintjes/bakken en bezige scharrelkippen (Insight the Henhouse).
Door naar het volgende gebouw via het Eemplein, Piet Mondriaanweg en -Piet Mondriaanplein naar de Rijtuigenloods. Geen Open Monumentenvlag, even leek het pand gesloten, maar het hek stond open. “Brutale mensen hebben de halve wereld”, en kunnen dus verder kijken. Binnen heeft het pand een andere uitstraling gekregen al is dat zeker ook door de andere verlichting. Hier en daar afbeeldingen van hoe het er vroeger uitzag, Maar de loods zelf was zeker in gebruik voor een soort “rijtuigen”, al zullen de meeste mensen een andere benaming hebben voor hun fiets.
Verderop het terrein van de wagenwerkplaats waren de meeste panden opengesteld. Het was een komen en gaan van mensen. Pand in en pand uit, in het ene pand net even wat meer resten die vertelden over vroeger tijden, in een ander vooral de nieuwe stijl die het oude pand gekregen heeft. Smaakvol was het zeker, en ook hier veel zich presenterende ondernemers. Ook de panden waar tegenwoordig Clini Clowns en Holland Opera in gevestigd zijn, waren te bezichtigen en ook daar presenteerde men allerlei. Ondertussen bleef het een komen en gaan van mensen en werd er door sommige mensen gezellig gepicknickt tussendoor. De kinderen konden spelen in de Wagenspeelplaats en dat gebeurde volop, het was er een drukte van belang.
Verslag en uitgebreid fotoverslag: Ngie
Geef een reactie