Na monumentale bomen blijken ook mensen lastig bij verkeersplan   

De afgelopen weken organiseerde de gemeente een tweetal informatieavonden in de Emmauskerk, waar rond de dertig genodigden per avond mochten luisteren over wat de wethouder met onze wijk van plan is. Het probleem is helder: er is de Nieuwe Poort, daar wordt het met de komst van de nieuwe wijk nog drukker dan nu en daarom moet (?) ergens in de wijk een nieuwe invalsroute worden gebouwd. De mensen die eind november 2019 op de wagenwerkplaats mochten meedenken over mooie plannen rondom de groengordel kregen te horen dat in mei 2019 al bekend was dat deze weg op de tekentafel lag (en als plaatje de raad had gepasseerd). Goed, dat is natuurlijk even slikken, maar dan moet eenieder maar beter opletten. Kaas wordt niet van je boterham gegeten, een mens laat kaas van zijn boterham eten als hij domweg niet oplet. Het is de 21e eeuw en zo is de relatie tussen burger en gemeente geworden. Of nou ja, gemeente, de wethouder en consorten. Want ik denk dat de raad zich ook wel achter de oren krabt over deze toch wel wat bruuske manier van handelen.

Bewoner licht toe dat rotondeverkeer (de 40%) niet altijd de wijk ingaat (maar bijvoorbeeld de Dirk bezoekt)

Op de informatieavond zaten de nodige verkeerskundigen. Die hadden de plannen bedacht – mocht u niet meer weten waarover het gaat – het zijn de mannen die niet wisten dat in onze wijk precies zeven monumentale bomen staan (maar het schijnt dat die ook verplaatst kunnen worden, dus waar hebben we het over). Nou ja, de informatieshow begon: allereerst kregen we het kruispunt te zien met ‘Manhattan aan Spoor en Eem’ met onder andere het nieuwe stadhuis. Voor even waanden de geselecteerde toehoorders zich al in Rotterdam, maar voordat u denkt dat deze wethouder ook de voetbalclub SV Amersfoort in ere wil herstellen, dat is dus niet zo. We hanteren in deze stad de menselijke maat, toch? Toen helder was dat er een probleem was en wij van het Soesterkwartier het probleem mochten oplossen, kregen wij te horen wat het beste alternatief was. En dat dit op basis van verkeerstellingen was verricht. Van het verkeer dat vanuit de stad op de rotonde kwam, ging 40% de wijk in en kwam -de lijn van het betoog volgend- op de Noordewierweg. En als dus die Groningerstraat zou worden afgesloten, kon je dus concluderen dat de Noordewierweg veiliger werd. En dat we dus twee problemen in 1 klap oplosten. Hoewel dit onwaarschijnlijk briljant is, werd de voorstelling toch onderbroken door iemand die opmerkte dat van die 40% op die rotonde, de nodige automobilisten doodleuk de Dirk of Oppidium bezoeken. Die rijden dus niet de Noordewierweg op. Nou ja, dat vergeten we dan nu maar even. Het onderzoek is dus nog niet af (al hebben we al wel de conclusie: de doorsteek is het ‘beste’ alternatief om als eerste te onderzoeken).

Spandoek aangeboden door bewoners Lingestraat

Voor de toehoorders werd het nu nog moeilijker. Er kwamen nu plaatjes van straten die drukker en die minder druk werden. En dat op grond van afwijkingen ten op zichte van prognoses (?). Om de afstand tot de burger klein te houden had men dit lastige verhaal verbeeld met de kleuren rood en groen. Gelukkig was ik dus niet met mijn zoontje die kleurenblind is, maar mocht ik het zelf aanschouwen. Rood: betekent dat nu plus 1 auto (=meer) of plus 10.000 auto’s (= meer)? Of in geval van groen, hoe zat het dan? Nou ja, het zag er voor hen die kleuren konden onderscheiden natuurlijk wel mooi uit, die, snapt u het nog, afwijking van de prognose. Ik zat zelf enigszins murw geslagen vol bewondering te kijken hoe dit ging: groen was dus minder auto’s en was daarmee veiliger. En ik altijd maar denken dat er in het verkeer meer deelnemers waren… Maar de fietser die telde niet. De voetganger die telde niet. Terwijl ik me toch zo kan voorstellen dat een auto die de bocht omgaat van de Noordewierweg naar de Dollardstraat toch best gevaarlijk is. Nou ja, ik ben jong, dus mij treft weinig gevaar. En op de fietsroute van de IJsselstraat over de Dollardstraat – waar dus voortaan een nieuw kruispunt komt … ach nee dat is ook niet onveilig… Wisten die verkeersdeskundigen veel dat daar zoveel fietsers reden: hun onderzoeksopdracht bestond uit de doorstroom van auto’s. In 2040 gaan ze bezig met de fietser en voetganger (die vervelende gasten die tegen de auto’s botsen).

Als econoom vind ik dat ook wel een geruststellend idee dat die verkeerskundigen en die asfalteerders de komende twintig jaar werk zat hebben. Eerst de Nieuwe Poort van kruispunt naar rotonde naar opnieuw kruispunt – en straks dus soortgelijke zaken in onze wijk. Wat dan overigens wel weer goed is voor de buurtwinkels. Dus we weten wat de wethouder gaat zeggen om zijn plannen te verdedigen … Na het gebruik maken van ‘de Noordewierweg verbindt’ als nep-argumentatie in de Amersfoortse Courant, straks dus de aantrekkende vraag voor buurtwinkels die de asfalteerders van broodjes kaas en een pakken melk kunnen voorzien.

RTV Utrecht bezoekt in de spits de Groningerstraat

De vooruitgang voelt wel wat 20e-eeuws aan, maar wroemm-wroemm dat is een terzijde. Afijn, voor hen die het gevoel hebben gekregen dat ze iets gemist hebben op die twee avonden, ik hoop dat ik hiermee een kleurrijk sfeerrapport heb kunnen geven. Het was voor een geselecteerd gezelschap (mensen die net voor de zomer te horen kregen dat het verkeer in hun straat van 500 naar bijna 10.000 autobewegingen zou gaan). Of er op die avond ook te delen informatie was? Nou nee, het onderzoek is nog niet af, dit is alleen de mogelijke conclusie. Of zal men toch inzien dat dit verhaal wel wat gek aanvoelt…

Ik ben daarin optimistisch. De provincie Utrecht wil immers drie wijken voorbeeld laten zijn als het gaat om integrale wijkaanpak en komen tot vitale wijken waar de leefbaarheid centraal staat. Dat was in november aangekondigd (€4,5 miljoen) en afgelopen woensdag weer (€ 4 miljoen). Dus de provincieteller staat op € 8,5 miljoen – of ben ik nu iets te gevat? Afijn, een van die drie wijken is en was in november 2019 en nu in juli 2020 het Soesterkwartier. We zijn benieuwd wanneer we inderdaad mogen meedenken. En ja, meedenken doe je vanuit gegevenheden: de Groengordel blijft intact, de sociale en de groene cohesie wordt verbeterd en het oplossen van het verkeersprobleem aan de Nieuwe Poort dat moet niet ten koste van deze wijk. Maar dat de mensen uit de nieuwe wijk straks met de fiets naar het station willen en om die reden onze wijk inkomen, dat is duidelijk. Dus ra-ra waar komt de fietstunnel onder de Amsterdamseweg? Ik ga uit van de Geldersestraat, u? Denk mee en stuur eventueel uw oplossing naar langseemenspoor@amersfoort.nl.

Afijn, wij mensen zijn lastig, dat snap ik. En dat al na die monumentale bomen. Moet je straks als verkeerskundige de wijk in en echt kijken wat er gebeurt? Moet je dan echte kleuren zien – groen – spelende kinderen – oude mensen met rollator – enthousiaste fietsers… Een verkeersplan, tja. Steeds beter snap ik wat er op de Westangent is gebeurd. Omgehakte bomen. Het is een voorstel voor een plan, die groene doorsteek van de Groengordel. Ik denk dat dit voorstel net als dat van de Puntenburgerlaan, van tafel mag. Want dat dit in termen van leefbaarheid de vitaliteit van de wijk ten goede komt: nee. En daar hoef je geen verkeerskundige voor te zijn.

Of zoals een toehoorder na afloop zei: dit plan voelt een beetje als ‘help mijn man is klusser’ maar dan ‘help mijn wethouder is dat…’ De foto van RTV Utrecht, inderdaad in de spits genomen, is een vette knipoog naar hoe ‘wij’ ook aan beeldmanipulatie kunnen doen. Dus toe gemeente: doe dat niet. We zijn volwassenen, wij prikken overal doorheen als het moet. En ja, woensdag 15 juli was er een extra informatieavond in De Kade. Daar wist men wat de grote ‘groen-en-rood-show’ behelsde en de vragen: ook daar waren ze er, volop. Want de kluts kwijt raken en de kaas van ons brood af laten eten, dat doen we niet meer. Dus wethouder: houd de dialoog levend, maar begin vanaf 0. Starten voor de start en echte, evenwichtige co-creatie met burgers.

Wij kijken wel uit onze doppen als we over leefbaarheid nadenken.