Waar zijn jullie?

                                        Wat betekent dat logo?

Op huismerken bij onze Appie ziet u regelmatig dit tekentje. Vraagt u zich ook wel eens af: Wat betekent dat tekentje? Wat is glutenvrij eigenlijk?

 

Glutenvrij

Ik heb coeliakie (spreek uit: seuliakíé), een chronische ziekte waarbij gluten beschadiging van de dunne darm veroorzaakt. Dit betekend dat ik de rest van mijn leven glutenvrij moet eten. Gluten zit o.a. in tarwe, rogge en gerst. En dus in (normaal) brood, koekjes, pasta enz. Maar wordt ook vaak verborgen gebruikt in bijvoorbeeld soep, snoepjes, sausen enz. Gelukkig zijn er nog een heleboel dingen die ik wel mag eten! In de Albert Heijn kan je ze herkennen aan het glutenvrije logo.

Waar zijn jullie?

Coeliakie is de meest onbekende volksziekte. In Nederland lijden naar schatting 160.000 mensen aan glutenintolerantie, maar slechts 25.000 mensen weten het. Terug gerekend naar het Soesterkwartier hebben ca. 100 mensen coeliakie. Ongeveer 16 mensen weten dat ze coeliakie hebben. Is dit ook zo?

Ik ben benieuwd hoeveel mensen in onze wijk weten dat ze coeliakie hebben. Daarnaast wil ik graag meer bekendheid geven aan coeliakie en het glutenvrije dieet, wil ik mensen met klachten wijzen op de mogelijkheid van coeliakie.

Moe, buikpijn?

De ziekteverschijnselen van coeliakie verschillen per persoon en zijn niet altijd direct te koppelen aan het maag-darmkanaal. Denk bijvoorbeeld aan groeistoornissen, depressie en bloedarmoede. Daarom is het soms moeilijk te achterhalen dat u of uw kind coeliakie heeft.

Maar het is wel belangrijk om coeliakie te ontdekken. Hoe eerder het wordt herkend, hoe beter de dunne darm kan herstellen. En hoe minder kans op mogelijke gevolgen als botontkalking, dunne darmkanker en zwangerschapsproblemen.

Denkt u dat u of uw kind misschien wel coeliakie heeft? Ga dan naar uw huisarts. Begin niet met een glutenvrij dieet voordat een arts heeft vastgesteld of er sprake is van coeliakie.

Meer informatie

Kijk op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging: http://www.glutenvrij.nl

Of op mijn website: http://ikbenglutenvrij.nl/