Jeff van Gent (links) Gerbrant Brugman(rechts)

Kwartierbier en Patisserie van Gent recyclen elkaars producten en maken Bierbrood en Broodbier.
De zomer stond voor Dimitri Grossouw en Gerbrant Brugman van Kwartierbier in het teken van oud brood. De bierbrouwerij uit het Soesterkwartier maakte met het brood van Patisserie van Gent de Bread India Pale Ale (BIPA). In zijn plaats maakt Jeff van Gent nu van de gebruikte gist van de BIPA het “bier speltbrood”.
“Het is een stevig brood met roggebroodachtig karakter geworden, met frisse tinten van de desem. Ik ben trots op deze samenwerking in onze mooie wijk. ”, aldus Jeff van Gent
Het bier is gebotteld en te koop en het brood is sinds deze week verkrijgbaar bij van Gent.
Bierbrood en broodbier
Bier maken van oud brood en brood maken van gebruikt biergist. Zowel Kwartierbier als van Gent Patisserie vond het zonde dat mooie ingrediënten en producten worden weggegooid. Met de BIPA en het bier speltbrood is de cirkel van brood en bier rond.
Gerbrant Brugman, brouwer van Kwartierbier: “het idee van bier maken van brood is niet nieuw, dat deden de oude Egyptenaren 5000 jaar geleden al. Het bleek destijds al een goed idee want het brood geeft een fijne smaak aan het bier. Daarbij is het natuurlijk een mooie manier om efficiënt met voedsel om te gaan”

Productieproces
Het oude brood is gemalen tot kruim en wordt samen met de mouten door Kwartierbier in het bierproces gebruikt. Het resultaat is de Bread India Pale Ale de BIPA. Het is een hoppig bier met een romige afdronk. Bij dit brouwproces gebruikt Kwartierbier gist. Naast de gemoute granen is ook de gist een ingrediënt die zowel de bakker als de brouwer gebruikt. De brouwer gebruikt de gist om alcohol (en smaak en geurstoffen) te produceren. De bakker gebruikt de gist om CO2 (en smaak en geurstoffen) te produceren, het laten rijzen en luchtig brood te kunnen maken. De gist met de hopsmaken er nog aan zijn gebruikt voor een Speltbrood, het bierspeltbrood. Dit is een brood van groenespelt met een natuurlijke desem van het biergist.
Soesterkwartierse samenwerking
Beide ondernemers zitten in Amersfoort in het Soesterkwartier en proberen zoveel mogelijk met lokale partners te werken. Zo was er ook al de Koppelbox waarbij verschillende ondernemers een product in de box deden.