Maandagochtend 18 juli, De Wissel, het ouderensteunpunt in de Puntenburgflat, was de plek voor een informatieve bijeenkomst (De Wissel zit binnenkomend vanaf de Puntenburgerlaan aan de rechterkant naast de portiersloge.). Deze informatieve Lunch-bijeenkomst werd georganiseerd door Werkplaats Soesterkwartier, HelpGewoon. Huishoudelijke Hulp, maar dan net een beetje meer, was het onderwerp.
Werkplaats Soesterkwartier – Mensen die in de wijk wonen, en werken voor andere mensen in de wijk. Zo bouwt Werkplaats Soesterkwartier aan een Wijkse-kenniseconomie. Samen in -, voor -, door -, en met de Wijk, is waar de Werkplaats voor staat. De eerste tak daarvoor is de Huishoudelijke Hulp met net een beetje meer aandacht voor de mens in het huishouden. De klant is koning en die bepaald in goed overleg met de Huishoudelijke Hulp, wat belangrijk is. Om mensen te informeren was er door Werkplaats Sk eerder al een bijeenkomst georganiseerd in De Nieuwe Sleutel, om mensen die als Huishoudelijke Hulp willen werken te informeren.
Zo’n 12 mensen variërend in leeftijd VAN 35+ tot 80+ maakten gebruik van de uitnodiging om het nuttige (informatie verkrijgen) met het aangename (samen lunchen) te verenigen. Na een eerste rondje koffie werd begonnen met een voorstelrondje. De aanwezigen waren alle nieuwsgierig over hoe een en ander nu in z’n werk zou gaan. Na een korte inleiding door José Heideveld (zij is een van de coördinatoren van Werkplaats Sk), kon men vragen stellen.
Een paar van de vragen die gesteld -, en beantwoord werden:
Moet de aanvraag via het Wijkteam gedaan worden?
Ja, tenzij….. u particulier besluit (en kunt bekostigen) om hulp te willen zonder gebruikmaking van het persoonsgebonden-budget (PGB).
Hoe weet ik dat ik een betrouwbare hulp krijg?
Daarvoor maken we afspraken en hebben we een soort controle, genaamd: Verklaring omtrent gedrag (VOG, die bij de gemeente aangevraagd moet worden door de huishoudelijke hulp.
Is er ook een mogelijkheid om hulp te krijgen bij de PGB aanvraag en administratie daarvan?
Ja, maar dat doen we niet zelf, omdat we dan met belangenverstrengeling te maken zouden krijgen, dat heeft anderen in het verleden geen goed gedaan. Daarom kan er een beroep gedaan worden op vrijwilligers, met kennis van zaken.
Na de vragenronde in de kring was het lunchtijd en werden de broodjes en het fruit op tafel gezet. Onder het nuttigen van de broodjes gingen mensen met elkaar en persoonlijk met de aanwezigen van de werkplaats in gesprek om nog net even iets meer te weten te komen, te horen van de achterliggende gedachte en/of nog meer informatie te vergaren. Het werd, wat ook de bedoeling vooraf was, een vereniging van het nuttige en het aangename, ofwel: geslaagde bijeenkomst.
Geef een reactie