Soesterkwartier 11 november 2016, redactie Wijkwebsite en Jeugd Persbureau:

Nadat het nieuwe schooljaar weer is begonnen en een nieuwe Kinderwijkraad is gekozen, wordt het ook tijd voor vernieuwing in het Jeugd Persbureau. We hebben helaas afscheid genomen van Wikji die we toch als een succesvol fotograaf aan het werk hebben gezien. Zijn nalatenschap aan foto’s zal nog heel lang op internet beschikbaar zijn.

untitled-1Het Jeugd Persbureau is inmiddels uitgebreid met Nova, een jonge dame van 9 jaar, te omschrijven als zeer spontaan en een waterval aan gesprekstekst. Haar grootste passie is “schrijven” en na een eerste verkennend gesprek wilde ze dat ook wel bewijzen. Kian een jongen gaat ook binnenkort bij ons in opleiding. Ook zullen de gesprekken met Amerpoort voortgang vinden, alwaar een Mediagroep  druk doende is.

Daar Nova net naar een groot dorpsfeest in Druten ( Brabant) zou gaan, alwaar een jaarlijkse dierenmarkt vergezeld gaat van een hoop festiviteiten, wilde ze dat wel “beschrijven”. Ze stelt zich eerst even voor.

Hallo ik ben Nova.

Ik ben 9 jaar. Ik zit in groep 6 van de Kubus. Heb een kat genaamd Pixel en een cavia Piepie. Ze zijn allebei heel lief. Mijn kat Pixel komt bijna elke avond bij mij liggen. Maar nu over een ander onderwerp.kwr-2017-111

Ik zit bij het jeugd persbureau omdat ik het leuk vind om te schrijven en mooie verhalen te bedenken. Ik heb ook een certificaat gekregen van de Kinderwijkraad wethouder. Ik kom niet zo vaak meer in de Kinderwijkraad omdat ik op de woensdag dan iets anders heb.

show_imageMijn hobby is dansen ik doe dat elke maandag. Ik doe het bij A dance [Je zegt ee dance] het is daar super gezellig altijd en je leert heel goed dansen een paar mensen van A dance hebben mee gedaan aan Hollands Got Talent. Hun groep heet Unbreacabol.

 

De (laatste Markt) Letste Mert in Druten.

unnamedEn dit verhaal gaat over de leste Mert in Druten. De leste Mert bestaat sinds 1819. Het was vroeger voor de boeren en handelaars. En nu nog steeds, Maar het is nu een traditie geworden voor Druten en de omgeving. Oja en om ook niet te vergeten er zijn heel veel kraampjes voor kleding, eten, noem maar op het zijn er heel veel. en de leste Mert betekent laatste markt maas en waal. en s’avonds laat eet heel Druten erwtensoep (snert). veel handelaren handelen met dieren bijvoorbeeld pony’s, koeien, kleine beestjes heel veel dus. vroeger begon letste Mert als een markt waar boeren hun vee gingen verkopen. en dat deden ze niet voor niets omdat dieren in de winter in de stal moeten maar bijvoorbeeld de helft van de vee er niet meer in paste dus moeste boeren hun vee verkopen en dat deden ze op de leste Mert. En nu nog steeds maar dan ook om centjes te verdienen dat zegt. “Gerard van den Brink” pony verkoper

“Veel verkocht aan pony’s nog maar één over. Of we de pony’s mooi maken, niet altijd alleen als ze vies zijn. jááá we handelen om centjes te verdienen.”

en Sol Doesburg Smits. zegt. “Je ziet oude bekende en dat is vaak leuk. En s’avonds eten we met z’n allen Snert met pannenkoeken.”

“Koeien showen ja dat is leuk” zegt Gerrit Gerrits.

“Bij mij  gaat inderdaad om koeien showen. Bij mij draait de leste mert om de traditie. ik krijg ook vaak vragen van kinderen bijvoorbeeld welke soorten koeien dat zijn”.

Ninthe Meijer
“het is een leuk ouderwets feestje”

Jet Reijnen
“Het is een leuke grote Beestenboel”

Nova Jeugd Persbureau.

Red.Karel van Rooy