2016 was voor De WAR een vreemd jaar. Eerst de brand in het Knopjesmuseum en daarna de perikelen rond de aankoop van het terrein hebben ons enorm beziggehouden, waardoor we minder tijd in de inhoud konden steken dan we zouden willen. Maar het heeft ook duidelijker gemaakt waar we ons op willen focussen. Meer open kennis, meer kritisch burgerschap, meer van de vaardigheden waarvan we denken dat die de komende tijd nog belangrijker worden. Dat zie je terug in ons programma. Neem bijvoorbeeld de komende serie lezingen van Studium Generale: Floris vd Berg over kritisch denken, James Kennedy over de nuance en natuurlijk over de grote ontdekkingen in de wetenschap met Govert Schilling. We gaan in 2017 nog harder werken aan wat ons echt boeit in kunst, wetenschap en innovatie. En dat delen we met u.
Om te vieren dat het geen 2016 meer is houden we op vrijdag de 13e om 16:00 een nieuwjaarsborrel. We openen dan ook onze nieuwe binnentuin, waar inmiddels ruim een half jaar aan gewerkt is. Kom langs voor een crepe en een drankje en geniet van onze nieuwe tuin!
We horen graag of je komt, via info@dewar.nl. Als je je niet aanmeldt ben je ook wekom.

Laatste ontwikkelingen De WAR

Op 20 december was er een gemeenteraadvergadering waar het voor het eerst ook ging over de waarde van De WAR i.p.v. alleen de verkoop van het terrein. Aanleiding was de uitkomst van gesprekken die we hebben gehad met de voorlopige winnaar van de bieding, Rovase/ZEEP, en een rapportage van bureau Blaauwberg over De WAR. Uitkomsten van die avond:

 • De maatschappelijke waarde van De WAR voor Amersfoort wordt niet meer ter discussie gesteld;
 • Het is voor iedereen duidelijk geworden dat er geen match is tussen Rovase/ZEEP en De WAR;
 • Onduidelijk is of langdurige verhuur of erfpacht aan De WAR na eventuele intrekking van de biedingsprocedure juridisch gezien mogelijk is;
 • Een motie om de biedingsprocedure in te trekken heeft het om die reden (nèt) niet gehaald;

Op 17 januari heeft de gemeenteraad een laatste mogelijkheid om met een oplossing te komen voordat een (voorlopige) overeenkomst met Rovase zal worden getekend. Lees voor meer informatie ook ons logboek, of kijk het tweedelige videoverslag van AmersfoortGezien hier en hier.

UITGELICHT

Kinderrepaircafe – woensdag 4 januari – 11:00-15:00 [Spullenlab]

Wegens groot succes herhalen we deze kerstvakantie het repaircafe voor kinderen. Dus neem je speelgoed mee, je sinterklaas- of kerstcadeautjes die alweer stuk zijn, en repareer ze samen met onze reparateurs. Gereedschap is aanwezig.

Cabaretpoel: 4x leuk! – zaterdag 7 januari – 20:30 uur [Spullenlab]

In De Cabaretpoel spelen vier nieuwe aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten en prijswinnaars van diverse cabaretfestivals. De Cabaretpoel, een nieuw initiatief voor aanstormend cabarettalent om zich aan het publiek te presenteren. Het is een soort reizend cabaretfestival, maar dan zonder competitie-element.
Deelnemers zijn deze keer Robert Ramaker, Kitty Goemaat, Paul Schoolderman en Klaas Prins.
Tickets kunnen hier besteld worden.

Transitieschool – workshop kaarsen maken – 8 januari 13:00-15:00 [Fablab]

Zelf kaarsen gieten van restjes kaars. Niet moeilijk, wel heel leuk en goed tegen afval! Restjes zijn aanwezig, maar neem zelf ook wat mee als je hebt. Hetzelfde geldt voor leuke malletjes, je kunt kaarsen gieten in de vreemdste dingen!
De workshop is voor volwassenen, maar kinderen onder begeleiding zijn ook welkom! Deelname is op waardebepaling achteraf.
Wil je meedoen? stuur dan een mailtje naar info@transitieschool.nl. Let op: op 22 januari is er een workshop shampoobar maken.

Studium Generale Amersfoort: Floris van den Berg: Kritisch denken is moeilijker dan je denkt. Een introductie in drogredenen – 8 januari 2017 – 16:00 uur [Spullenlab]

Vanaf januari beginnen we weer met een nieuwe reeks Studium Generale lezingen. De eerste wordt gegeven door Floris van den Berg.
Vaak zien we onszelf als kritische denkers, maar zijn we dat wel? In deze tijd van nepnieuws, emotiepolitiek en een ontransparante overheid is het extra belangrijk om zelf te kunnen bedenken wat waar is en wat niet. Brexit en de verkiezing van Trump laten zien dat het tijd is voor kritisch burgerschap. Hoe onderscheid je feit van fictie? Je kunt natuurlijk niet overal zelf iets vanaf weten, maar er zijn toch manieren om erachter te komen welke informatie betrouwbaar is en welke niet. ls je de meest voorkomende drogredenen eenmaal kent, zie je ze overal, soms zelfs in je eigen gedachten!
Floris van den Berg is docent milieufilosofie aan de Universiteit Utrecht en auteur van o.a. ‘Beter weten. Filosofie van het ecohumanisme’.

Smullenpannen: 15, 22 en 29 januari 18:30 [de Binnentuin]

Heerlijk eten bij de Smullenpannen, het eetcafe met steeds wisselende koks van over de hele wereld. Op 15 januari koken Paul van Bree en zijn zus, en op 22 januari zijn er verschillende biologische stamppotten door Diana Wildschut en Ruud Corduwener. Op 29 januari is onze superkok Vito weer actief. Eet je mee? Geef je wel even op via smullenpannen@dewar.nl.

Labpresentaties: 11 januari 20:00 [Fablab]

Altijd al willen weten wat er zoal gemaakt wordt in het Fablab en het Biolab? Kom kijken naar deze avond vol korte presentaties van fab- of biolabprojecten. Laat je inspireren door lichtgevende algen, zelfgroeiende materialen, door bacterien geverfde zijde en veel meer.

Kindervoorstelling: Quintus – Silent Magic – 15 januari 2017 – 11:00 uur [Spullenlab]

Vergeet alles wat je denkt te weten over goochelen.
Quintus neemt je mee naar de tijd van de stomme film. De tijd waarin over-acting en het slim inzetten van muziek de basis vormden voor top entertainment dat massa’s mensen vermaakte.
In de stijl van die ‘roaring twenties’ maar gebruik makend van moderne technieken is ‘Silent Magic’ een magisch komische voorstelling die het publiek op het puntje van de stoel doet zitten.
We verwachten een volle zaal dus je kunt reserveren bij (Nina.

Maak je eigen geld! – 22 januari 2017 – 14:00 uur [Spullenlab]

Kom het vers-van-de-pers-bordspel Money Maker van Stichting Ons Geld spelen en ondervind hoe in de huidige economie geldschepping door banken plaatsvindt en welke gevolgen dat heeft.
Wij zorgen voor koffie, thee en chips.
Opgave en verdere info: Marcel Pool (Marcel / 06-84764006). Spelmaker Ferdinand Zanda zal een presentatie en een speelsessie geven. Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 18 januari om half zes.

AGENDA

NB: Elke dinsdag van 10.00 tot 22.00 is er open inloop in het Fablab. Het Biolab is elke donderdagavond open van 19:30 tot 22:00.

januari 2017

 • Kinderrepaircafe – woensdag 4 januari – 11:00-15:00 [Spullenlab]
 • Extra Fablabopening op zaterdag – zaterdag 7 januari 2016, 11:00 – 17:00 [Fablab]
 • Cabaretpoel: 4x leuk! – zaterdag 7 januari – 20:30 uur [Spullenlab]
 • Transitieschool – workshop kaarsen maken – 8 januari 13:00-15:00 [Fablab]
 • Studium Generale Amersfoort: Floris van den Berg: Kritisch denken is moeilijker dan je denkt. Een introductie in drogredenen – 8 januari 2017 – 16:00 uur [Spullenlab]
 • Labpresentaties: 11 januari 20:00 [Fablab]
 • Nieuwjaarsborrel in De WAR! vrijdag 13 januari 16:00 [de Binnentuin]
 • Repaircafe – zaterdag 14 januari – 10:30-14:30 [Spullenlab]
 • Kindervoorstelling: Quintus – Silent Magic – 15 januari 2017 – 11:00 uur [Spullenlab]
 • Smullenpannen: 15 januari 18:30 [de Binnentuin]
 • Maak je eigen geld! – 22 januari 2017 – 14:00 uur [Spullenlab]
 • Transitieschool – workshop shampoobar maken – 22 januari 14:00-16:00 [Fablab]
 • Smullenpannen: 22 januari 18:30 [de Binnentuin]
 • Smullenpannen: 29 januari 18:30 [de Binnentuin]
 • Studium Generale Amersfoort: James Kennedy – Dare to be Grey: over de nuance (zie volgende nieuwsbrief) – 12 februari – 16:00 uur [Spullenlab]