Midzomernachtsdroom – Kindertheater door Pepijn Jehee – 7 mei – 11:00 [Spullenlab]

Een betoverend humoristische voorstelling gebaseerd op het toneelstuk van William Shakespeare. Vanaf circa 6 jaar.
Willems ouders maken altijd maar ruzie. Hij zoekt troost in bed met zijn grote knuffel, die hem in slaap sust. Als hij ontwaakt, heeft zijn knuffel hem meegenomen naar een groot bos waar van alles speelt. Een man en een vrouw, die luisteren naar Oberon en Titania, zijn de hele tijd aan het ruzie maken. Zijn knuffel Puck moet op zoek naar een oplossing. Er bestaat een bloem die harten doet smelten, maar hoe werkt die bloem eigenlijk? En voor wie? Willem gaat op onderzoek uit in deze vreemde wereld om alle problemen in een keer te verhelpen.
Toegang op waardebepaling achteraf, reserveren via publiciteit@dewar.nl.

2x Transitieschool! – Duurzaam vervoer en fietsreparatie – 7 en 21 mei – 14:00 [Binnentuin]

Mei wordt een themaweek over duurzaam vervoer.
Op 7 mei komt fietsinnovator Christiaan Suurbier ons vertellen hoe we veel meer uit onze fiets kunnen halen met simpele tips en trucs. Op 21 mei is er een workshop fietsreparatie. Neem je eigen fiets mee en leer de basis van fietsreparatie naar eigen behoefte. Nog nooit een band geplakt, spaken gesteld, licht gerepareerd of ketting vervangen? We leren je wat je nodig hebt om het voortaan zelf te kunnen.
Toegang op waardebepaling achteraf, reserveren via publiciteit@dewar.nl.

Bouw je eigen Meet je Stad sensorenkastje!- zaterdag 13 mei – 13:00-16:00 [De WAR kantoor]

Op 13 mei organiseert Meet je Stad de derde doe-het-zelf sensoren-bouwdag. Tijdens een workshop van 3 uur leer je solderen en programmeren en bouw je zelf een waarnemingsstation voor het klimaat-meetnetwerk van Meet je stad.
Meet je stad is een citizen science project waarin tientallen Amersfoorters samenwerken om per wijk of straat de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen, gedurende een aantal jaren. Vorige zomer werd al een duurproef gestart met 5 meetpunten. Daarin zijn verschillende soorten sensoren getest en inmiddels is er een open source meetopstelling ontwikkeld die door iedereen nagebouwd kan worden. Het kastje meet luchtvochtigheid, temperatuur, neerslag en de locatie. Na de workshop kun je het meenemen en ergens in de stad ophangen. Op de website van Meet je stad (meetjestad.net) verschijnt het vervolgens als een nieuw meetpunt op de kaart van Amersfoort. De data van alle meetstations kunnen er live worden bekeken en onderling vergeleken. Het doel is om op 50 plekken in de stad op zoek te gaan naar extreme hitte, droogte, neerslag, en te zien of we een stedelijk warmte-eilandeffect kunnen betrappen.
Geef je op bij meedoen@meetjestad.net. De workshop is bedoeld voor volwassenen maar kinderen zijn ook welkom onder begeleiding van een volwassene.

Een avond Podiumkunst – 13 mei – 20:00 [Spullenlab]

Een gevarieerde avond met cabaret, mine, gitaarspel en meer…
Een avondvullend programma in Theater Spullenlab, van cabaret met een muzikale tint door Ruud de Nooij tot de theatergroep Mr. Saiqo met het stuk Mano a Mano. Kleinkunst en gitaarspel door Wessel en Younes en ook Leonie Meine Jansen komt met een fijn optreden naar Theater Spullenlab. Het complete programma is te vinden op de website van de War.
Toegang op waardebepaling achteraf. Reserveren via publiciteit@dewar.nl.

Studium Generale Lezing: Marjoka van Doorn – Tolerantie – 14 mei 16:00 [Spullenlab]

Wat is eigenlijk tolerantie? En hoe tolerant zijn wij zelf, als het erop aankomt? We zijn allemaal geneigd te denken dat vooral ‘de ander’ intolerant is. Deze denkfout, en nog drie denkfouten die echte tolerantie in de weg staan, komen in deze interactieve lezing aan de orde. Een lezing waarin de confrontatie niet wordt geschuwd, maar ook een met een hoopvolle noot: tolereren is te leren.
Marjoka van Doorn (1974) is sociaal psycholoog. Ze is onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam en werkt als zelfstandig trainer en organisatie adviseur. In 2016 promoveerde ze aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, op haar onderzoek naar tolerantie “Accepting the disliked. The practice and promotion of tolerance”.

Basiscursus Marketing / PR door Nina – 21 mei – 13:00-15:00 [De WAR kantoor]

Hoe pak je jouw marketing en PR aan? Tijdens deze korte basiscursus leer ik je op welke manier marketing inzetbaar is. We gaan het hebben over slim tekstschrijven, een stukje Internet/social media marketing en wat je wel en echt niet moet doen op marketing gebied. Deelname 15 Euro, maximaal aantal deelnemers 10. Aanmelden bij prdoornina@outlook.com.

Mevrouw Groen en de plastic soep – 21 mei – 10:30 [de Binnentuin]

21 mei 2017 10.30 Kindervoorstelling, waardebepaling achteraf. Help jij mee de plastic soep in de zee op te ruimen? Liela neemt je tijdens deze voorstelling (vanaf 4 jr) mee naar de zee en ruimt samen met jou op. Reserveer even via publiciteit@dewar.nl.

Labpresentaties – 24 mei – 20:00 [Fablab]

Altijd al willen weten wat er zoal gemaakt wordt in het Fablab en het Biolab? Kom kijken naar deze avond vol korte presentaties van fab- of biolabprojecten.

AGENDA

NB: Elke dinsdag van 10.00 tot 22.00 is er open inloop in het Fablab.

mei 2017

 • Extra Fablabopening op zaterdag – zaterdag 6 mei, 11:00 – 17:00 [Fablab]
 • Try-out – Vieze Verza – zaterdag 6 mei – 20:00 [Spullenlab]
 • Midzomernachtsdroom – Kindertheater door Pepijn Jehee – zondag 7 mei – 11:00 [Spullenlab]
 • 2x Transitieschool! – Duurzaam vervoer en fietsreparatie – zondag 7 en 21 mei – 14:00 [Binnentuin]
 • Open Biolab – elke donderdag vanaf 11 mei – 20:00-22:00 [Spullenlab]
 • Repaircafe – zaterdag 13 mei – 10:30-14:30 [Spullenlab]
 • Bouw je eigen Meet je Stad sensorenkastje!- zaterdag 13 mei – 13:00-16:00 [De WAR kantoor]
 • Een avond Podiumkunst – 13 mei – 20:00 [Spullenlab]
 • Studium Generale Lezing: Marjoka van Doorn – Tolerantie – zondag 14 mei 16:00 [Spullenlab]
 • Basiscursus Marketing / PR door Nina – zondag 21 mei – 13:00-15:00 [De WAR kantoor]
 • Mevrouw Groen en de plastic soep – zondag 21 mei – 10:30 [de Binnentuin]
 • Labpresentaties – woensdag 24 mei – 20:00 [Fablab]

Wat is De WAR?

De WAR is het huis van ondermeer de Spullenmannen, het Transitielab, het Repair Cafe, FabLab Amersfoort, Studium Generale Amersfoort, Universiteit Amersfoort en OpenToko. U kunt De WAR ook volgen via www.twitter.com/uitdewar en op facebook.
De WAR is een open laboratorium in de voormalige kleurstoffabriek van Warner & Jenkinson te Amersfoort. Uitvinders en kunstenaars vinden er een werkplaats, kennis en een plek voor experimenten. Starters vinden er een betaalbaar kantoor samen met andere creatieve ondernemers. Publiek is er getuige van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunst, wetenschap, innovatie en duurzaamheid. Je kunt De WAR vinden op Geldersestraat 6 in Amersfoort.