Stem ook op de Robbedoes . . . tussen spoor en Eem op het water . . .  zie helemaal onderaan

DONDERDAG 27 APRIL  KONINGSDAG IN DE NIEUWE STAD

Met oa kleedjes & kraampjesmarkt, muziek, eten, drinken en vooral veel gezelligheid. Op en rondom de Oude Fabrieksstraat is er genoeg vertier voor jong en oud. Iedereen die op zoek is naar gezelligheid is welkom van 10.00 tot 20:00 uur.http://koningsdagdenieuwestad.nl/#koningsdag2017sectie

Wijkmuseum zoekt    lachende wijkbewoners voor expositie ‘Geluk’

AMERSFOORT – In oktober wordt de Maand van de Geschiedenis gehouden. Het thema is ‘Geluk’  in al zijn facetten. Er komt een expositie van foto’s met lachende mensen. Dus Soesterkwartierders die leuke foto’s (met lachende mensen) hebben, die bijvoorbeeld bij huwelijken, geboortes, verjaardagen, jubilea en/of andere feestelijkheden zijn gemaakt wordt (dringend) gevraagd deze – met naam, toenaam en gebeurtenis – bij het wijkmuseum af te geven of naar de website van het wijkmuseum (wm.soesterkwartier@gmail.com) te sturen.

ZATERDAG 29 APRIL 12.00-17.00 UUR
Demonstratie
‘Eerste Hulp Bij Ongelukken’

Expositie ‘Het Nederlandse Rode Kruis/EHBO’ . St. Bonifaciussttraat 61 In het Wijkmuseum 12.00-17.00 uur 

AMERSFOORT – ‘Eerste Hulp Bij Ongelukken’ is het onderwerp van een demonstratie door Jeanette Heerschop uit Arnhem die op zaterdag 29 april vanaf 14.00 uur in het Wijkmuseum Soesterkwartier, Sint Bonifaciusstraat 61 in Amersfoort wordt gegeven. Deze EHBO-demonstratie maakt deel uit van de expositie ‘Gezondheidszorg. Toen en Nu’, die dit jaar in de Thema Kamer van het wijkmuseum (achter de museum woning) plaats vindt. In de maanden april en mei staat hierin Het Nederlandse Rode Kruis en de EHBO centraal.  www.wijkkmuseumsoesterkwartier.nl  of telefoonnummer 033 – 4635661
Je t’aime moi non plus –  Theatergroep De Floeren Aap- 29 april 20.00 uur [Spullenlab] Geldersestraat 6

Toen Serge Gainsbourg en Jane Birkin in de lente van 69 hun duet Je t’aime moi non plus uitbrachten ging er een zachte siddering doorheen Europa. Het lied raakte een zeer gevoelige snaar. Het leek de verklanking van de vrije seksualiteit, van de vrije vrouw zelfs en van de nieuwe tijd zonder taboes. Kom kijken naar deze voorstelling, en ontdek het verhaal achter dit liedje. Reserveren via publiciteit@dewar.nl  Niet verplicht, wel fijn! Waardebepaling achteraf. Bekijk ook de originele videoclip van het lied. https://www.youtube.com/watch?v=GlpDf6XX_j0

ZONDAG 30 APRIL  14.00 – 16.00 uur         Verkeerstuin op de Wagenwerkplaats      

http://wagenwerkplaats.eu/agenda/verkeerstuin-geopend-2017-04-16

Zie ook het interview met Fabian van de Verkeerstuin : https://www.indebuurt033.nl/over-indebuurt033/even-voorstellen/fabian-broekelmann

DINSDAG 2 MEI

Spelen en tuinieren in de Wagenspeelplaats           Zie de agenda http://wagenwerkplaats.eu/agenda

DONDERDAG 4 MEI – herdenking in het Soesterkwartier:

Geef vrijheid door                          Om 19.00 uur start een bijeenkomst in de Emmaüskerk aan de Noordewierweg 131.

Vrijheid is in ons land zo vanzelfsprekend dat we nauwelijks nog weten wat het betekent. Daarom gaan we op zoek naar stemmen van mensen die het nog ervaren hebben; die overrompelende ervaring van: ‘we zijn vrij!’ Wat waren hun verwachtingen toen? Hoe smaakte die eerste momenten van vrede? En wat willen ze aan ons mensen van 2017 doorgeven van hun hoop en dromen ?

Op donderdag 4 mei, bij de jaarlijkse herdenking in het Soesterkwartier, staan we in het bijzonder stil bij de vrijheid die we hebben ontvangen. En de vrijheid die we moeten beschermen om haar weer ongeschonden te kunnen doorgeven. Hoe doe je dat vrijheid doorgeven? En hoe hebben de generaties voor ons dat gedaan?

Na de bijeenkomst (om 19.30 uur) vertrekken de deelnemers in een Stille Tocht naar de Joodse Begraafplaats aan de Soesterweg. Daar staan we enkele ogenblikken stil bij het gedenkteken voor diegenen van Joodse afkomst die in de oorlog zijn omgebracht. Door het stilstaan bij dit monument gedenken we allen die door het geweld van oorlog en verdrukking zijn omgekomen.

Vanaf 20.15 uur gaan we in gesprek over het thema: ‘Vrijheid geef je door!’ Welke vrijheid hebben we ontvangen? Verdiend zij die naam? Hoe waakzaam moeten we zijn om haar te beschermen? Gesprekspartner daarbij is mevrouw Gilah Evers; lid van de Joodse Gemeente in Amersfoort

VREDE GEEF JE DOOR

Bijeenkomst 19.00 uur; aansluitend Stille Tocht; Emmaüskerk Noordewierweg 131   Gesprek van 20.15 – 21.30

4 mei Soesterkwartier is een initiatief van Emmaüskerk (Protestants); Henricus geloofsgemeenschap. (Rooms-Katholiek); Westerkerk (Gereformeerd-vrijgemaakt). Keistadkerk 

HERDENKINGSCONCERT WILSKRACHT

Op donderdag 4 mei verzorgt mijn orkest, het Regionaal Concert Orkest Wilskracht, het herdenkingsconcert van de gemeente Amersfoort. Het wordt bovendien het eerste optreden van Rik in het RCOW!

Het Herdenkingsconcert staat muzikaal stil bij de Tweede Wereldoorlog en er wordt een verband gelegd met de oorlogen van nu: de uitzending van militairen naar conflictgebieden, veteranen van toen en nu en de kwetsbaarheid van het kind in oorlogsgebied.

Het programma toont bij uitstek de veelzijdigheid van het Regionaal Concertorkest Wilskracht. Van een een stoere mars tot het symfonisch gedicht Les Preludes van Franz Liszt. Groots klinkend in volle omvang en heel klein wanneer violiste Rossitza Ovtcharova wordt begeleid in Schindlers List.

Het concert is op donderdag 4 mei om 21.00 uur in de St.Franciscus Xaveriuskerk en is gratis toegankelijk. Om 20.30 uur gaat de zaal open, dus zorg dat je op tijd bent om een goede plaats te bemachtigen! Tot 4 mei!                 Joost Volkers

Ingezonden oproep:

Help ons ‘Woonboot van het jaar’ te worden 

Hoe zijn wij op een woonschip in Amersfoort terecht gekomen?

Onze DROOM begon in september 2013 zittend op een bankje langs de Eem vlakbij het mooie historische stadscentrum van Amersfoort. We zaten samen een beetje te dagdromen over ons leven. Tot dan toe  hadden we altijd in onze geboorteplaats Woudenberg gewoond en onze kinderen waren een jaar daarvoor het huis uit gegaan.

We werden allebei enthousiast bij de gedachte om het roer om te gooien en aan het water in Amersfoort te willen gaan wonen. Een zoektocht naar een geschikte woning of appartementen was het gevolg. Tot de gekke gedachte kwam om niet aan maar op het water te willen wonen.

DURVEN we het aan om ons zelf ontworpen huis en onze geboorteplaats achter ons te laten om een nieuw onbekend avontuur aan te gaan? We wisten vanaf het begin dat we dit durfden en wilden. Na een periode van bijna twee jaar speuren, onderzoeken en voorbereiding wat er allemaal bij kwam kijken zijn we dit project begonnen.

We gingen het dus echt DOEN! Om dit aan iedereen tegelijk kenbaar te maken ben ik in juni 2015 een Facebookpagina begonnen: Woonschip Robbedoes – Wim&Anneke

Toen begon ons avontuur: huis te koop zetten, ligplaats zoeken, vergunningen regelen, werven zoeken, een vrachtschip (rechtstreeks uit de vaart) zoeken en hier zelf een ontwerp van maken om hier ons woonschip van te maken. Dit is allemaal erg vlot gelukt. December 2015 is de verbouwing van vrachtschip naar woonschip begonnen. Via Arnhem, Amsterdam en Dordrecht hebben we ons woonschip in augustus 2016 naar onze vaste ligplaats in Amersfoort gevaren.

Vanaf september 2016 wonen we met heel veel plezier in ons woonschip. De rust en het gevoel van vrijheid op het water is echt heerlijk en we fietsen via de Eemhaven in 8 minuten zo naar het mooie historische bruisende stadscentrum van Amersfoort! Onze ligplaats zal ook regelmatig leeg zijn, dan zijn we lekker varen met ons huis. Gewoon omdat het kan ;-

Woonschip Robbedoes genomineerd voor ‘Woonboot van het jaar’ 

Na deze pittige verbouwingstijd hebben we nu ons zelf ontworpen en ingerichte woonschip Robbedoes opgegeven voor de landelijke verkiezing ‘Woonboot van het jaar’. We zaten bij de zes geselecteerden aan wie de jury een bezoek heeft gebracht. De jury heeft gekeken naar de kwaliteit van het ontwerp, de techniek, de duurzaamheid, maar ook zeker naar de vakmanschap van de uitvoering en het materiaalgebruik. Ook is er gekeken naar het waterwoon-gevoel en de connectie met het water.

En nu zijn wij één van de drie genomineerden. De eindstrijd gaat tussen woonschip B18 uit Amsterdam, woonark Dolfijn uit Vinkeveen en ons varend woonschip in Amersfoort. Alle smaken zitten er tussen: varend, niet-varend, nieuwbouw en renovatie.

Op vrijdagmiddag 12 mei verzamelen pers, eigenaren, architecten/bouwers en genodigden zich in Amsterdam waar de winnaar bekend wordt gemaakt. Naast een juryprijs wordt er ook een publieksprijs uitgereikt.

Breng je stem uit!

Wij zien deze nominatie sowieso als een groot compliment! Vindt je dat woonschip Robbedoes deze verkiezing moet winnen? Stem dan op ons!

Via de website: http://woonbootvanhetjaar.nl

Wil je voor je gaat stemmen eerst ons woonschip van binnen zien? Wij zijn laatst op tv geweest in het programma BinnensteBuiten op NPO2.

Bekijk hier onze 12 minutenfilm: https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/fragmenten/woonschip
Groeten vanaf het water,  Wim en Anneke Robbertsen

Joke Sickmann