Mooi nieuws over het groene spoor:

Dit jaar staat in het teken van het 10 jarig bestaan van Het Groene Spoor! Daarom gaan wij dit jaar speciaal uitpakken met het realiseren van een lint van zonnebloemen, oftewel het Zonnebloemenspoor! Dit spoor zal lopen vanaf Zandfoort aan de Eem, over de Rotonde de Nieuwe Poort, vervolgens via de Piet Mondriaanlaan en Piet Mondriaanplein richting de Wagenwerkplaats. De zonnebloemen zullen zoveel mogelijk geplant worden op de braakliggende openbare stukken grond. Waar dit niet mogelijk is wordt gebruikt gemaakt van plantenbakken. Tevens zullen wij een wedstrijdelement in de vorm van een prijsvraag organiseren voor kinderen. Met uiteraard leuke prijzen! Details hieromtrent zullen spoedig bekend worden gemaakt. De uitvoering zal lopen vanaf april/mei. Nadere informatie volgt, wij houden u op de hoogte!

Verder nieuws:

ZATERDAG 18 FEBRUARI 

Laatste dag expositie over poppenhuizen en poppenwagen Wijkmuseum Soesterkwartier, Sint Bonifaciusstraat 61, 11.00-16.00 uur.

(De volgende exposite wordt geopend op 3 maart en gaat over ‘Gezondheidszorg, toen en nu’. Het eerste deel daarvan staat in het teken van ‘Geboorte en kraamzorg’. ) 

ZONDAG 19 FEBRUARI  http://www.glurenbijdeburen.nl/amersfoort 

* On Y Chante      Soesterweg 533 Amersfoort 13:45 / 15:15 / 16:45 Muziek On Y Chante is een enthousiast koor met een zeer gevarieerd repertoire: van klassiek tot modern en van de 16de tot en met de 20ste eeuw.

* The Ol’Foxes  Rijnstraat 23 Amersfoort 14:30 / 16:00 / 17:30 Muziek Levendige Ierse en Schotse traditionele folksongs en meer!

* 1001 Nacht/Merel Eline Soesterweg 412 Amersfoort 13:00 / 14:30 / 16:00 Theater Prachtige oriëntaalse danskunst.

* Fifty all Sint Bonifaciusstraat 61 Amersfoort 13:45 / 15:15 / 16:45 Muziek A-capella kwartet. Ze brengen bewerkingen van bekende en minder bekende songs uit de Pop en Jazz.

* Me and The Fox Jakob Niewegpad 34 Amersfoort 14:30 / 16:00 / 17:30 Muziek Een grote bas en een kleine ukelele zoeken het avontuur in de vorige eeuw. Kom luisteren naar de uitkomst.

* The Old Man’s Project Puntenburgerlaan 5 E Amersfoort 13:45 / 15:15 / 16:45 Muziek  Deze coverband speelt voornamelijk nummers uit de jaren 60/70/80. Denk aan Neil Young, the Black Keys, Weezer, Small faces en the Cure.

* High FiVe Oude Fabriekstraat 21 Amersfoort 13:00 / 14:30 / 16:00 Muziek Popnummers van Cat Stevens tot Paul Simon gespeeld op gitaar, piano, bas en saxofoon/dwarsfluit. Heerlijk in een ontspannen jasje!

* Lisette Mallee Kleine Koppel 7 Amersfoort 13:00 / 14:30 / 16:00 Theater De piratenkoningin is een vertelvoorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar. Over een Ierse piratenvrouw die haar eigen weg volgde. Waar gebeurd!

( red. het volledige programma )

MAANDAG 20 FEBRUARI  

“Fit in  12 weken”  – Informatie en Fit-Test  Locatie Puntenburg, Puntenburgerlaan 100, 14.00-15.30 uur 

DINSDAG 21 FEBRUARI

 Nieuwe Stad opnieuw in de Ronde, Raadzaal 18.30-20.00 uur 

Toelichting bij deze Ronde.

Op 28 april 2015 heeft de gemeenteraad het Ambitiedocument 1.0 voor De Nieuwe Stad vastgesteld. In de periode daarna heeft De Nieuwe Stad zich verder ontwikkeld en hebben diverse (creatieve) bedrijven zich er gevestigd. Ook wordt gewerkt aan plannen voor de invulling van de nog braakliggende delen van De Nieuwe Stad. Tijdens de bespreking van het bouwplan voor kamer 3 – de plek waar nu de studentenboxen staan – zijn door de raad kritische vragen gesteld over de wijze waarop het college en de initiatiefnemers invulling hebben gegeven aan de ruimtelijke kaders van het Ambitiedocument. Dit was aanleiding voor de toezegging om tijdens een extra bijeenkomst in te gaan op de uitgangspunten en voorwaarden uit het Ambitiedocument

Meer informatie,

WOENSDAG 22 FEBRUARI 

Fabskills cursus  (start) – om de woensdag vanaf 22 februari – 20:00 [Fablab – De War, Geldersestraat 6] www.dewar.nl

De WAR start dit voorjaar weer met een Fabskills cusus. In deze vijfdelige cursus leer je werken met alle machines in het Fablab, van de eerste stappen met de ontwerpprogramma’s tot en met het werken met de apparaten. Je maakt je eerste 3D print, je gebruikt de lasersnijder, de foliesnijder en de portaalfrees. Na vijf avonden heb je een goed begin gemaakt met het leren kennen van de machines en de software. De cursus start op woensdag 22 februari en zal om de woensdag plaatsvinden. Je krijgt opdrachten mee om in de tussenliggende week uit te voeren. De cursus is bedoeld voor toekomstige labmanagers (vrijwilligers in het Fablab) maar is ook toegankelijk voor mensen die het gewoon willen leren. Als je na de cursus labmanager wordt betaal je niets, en anders kost de cursus 250 euro.

EEMVISIE – De Eem als ruimtelijke entiteit. 

Jan Poolen mailde: 

Het gebied rond de Eem is een van meest interessante plekken van Amersfoort. Ooit glorieerde hier de industrie, met grote industriële gebouwen langs de rivier. Ruim tien jaar geleden stond ik zelf aan de wieg van de transformatie van het Oliemolenkwartier. De ZEEPfabriek was de opmaat voor de organische ontwikkelingen in het Oliemolenkwartier. Rohm and Haas transformeerden we tot een interessante enclave met creatieve ondernemers en kunstenaars. Samen met de andere pioniers in het gebied hebben we er hard aan gewerkt en het gebied op de kaart gezet. We maakten ook een plan voor de langzame ontwikkeling van het gebied. Inmiddels is het gebied een belangrijke motor voor ontwikkelingen en een mooie mix van oud en nieuw en belangrijk voor de ontwikkeling van Amersfoort. De gebieden aan de Eem veranderen langzaam maar zorgen zij tegelijkertijd voor veel discussie. Een discussie die niet altijd wordt gevoed vanuit een positieve, maar juist vanuit een negatieve houding – over dat wat we niet willen.

Mijn betrokkenheid, interesse en fascinatie voor het Eemgebied is en blijft groot. Dit heeft er toe geleid dat ik mij, sinds vorig jaar, toeleg op een fundamentele studie over de Eem. Van Koppelpoort tot Koppelbrug. Over de historie, de ruimtelijke en functionele kwaliteiten, de mogelijkheden voor hoogbouw en verdichting, de betekenis en de randvoorwaarden voor de toekomst. Met de Eem als ruimtelijke entiteit.

ZEEP is betrokken bij drie grote en belangrijke ontwikkelingen aan de Eem:

– de afronding van het Eemplein met Blok 3

– de eerste nieuwe ontwikkeling in De Nieuwe Stad met Kamer 3;

– de ontwikkeling van de Kop van Isselt.

Eén conclusie kan ik alvast trekken. Juist de Eem zou een belangrijke ruimtelijke drager van ontwikkelingen moeten zijn en deel moeten uitmaken van een integrale visie.

Mijn ‘Eemstudie’ gaat in op ingezette ontwikkelingen, maar ook op nog braakliggende plekken met potentie. De visie kan uitgangspunt zijn voor de beoordeling van huidige en toekomstige plannen en geeft richting voor de toekomstig ontwikkelingen. Dus niet de aangrenzende gebieden (Eemplein, De Nieuwe Stad, het Gilde kwartier) als uitgangspunt maar de Eem als belangrijkste ruimtelijke drager.

Ik deel mijn visie over deze belangrijke plek in de stad graag en nodig u uit om hierover met mij in dialoog te gaan. 

Wanneer:       woensdag 22 februari 2017, 20.00 uur

Locatie:          Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 Amersfoort

De Eemhaven – ( kopie van internet, fotoboekje Ton Blom)

Concept blok 3 Eemplein

Kanttekening

Bij de ontwikkeling van een visie op de vormgeving van onze Eemhaven,  kan het een valkuil zijn om zich alleen te baseren op de oude foto’s die zicht geven opgebouwen en installaties die dateren uit de twintigste eeuw. De geschiedenis van de Eem en de Eemkade is immers al eeuwenoud.

Daarover later meer. Voortreffelijke Informatie over de geschiedenis van de silo’s aan de Eem is te vinden op internet. Beslist een aanradertje om eens door te nemen.

De geschiedenisonlineprijs is helaas niet gegaan naar de website over Ad Grimmon. Voor wie het bericht gemist heeft: Ad Grimmon is een Amsterdamse architect die in 1939 een prachtig kantoorgebouw heeft ontworpen voor Polak Frutal works in Amersfoort.  Meer daarover op de website: www.AdGrimmon.nl   

Informatie over de winnaars van de geschiedenisonlineprijs,

Auteur

Joke Sickmann