Eerst het nieuws over de Raadsvergadering (afgelopen dinsdag) motie: Huur is geen koop (m.b.t. de War)

Gezichten spreken boekdelen –  Lees het artikel van de redactie.

Zie ook het filmverslag van Amersfoort gezien: (12.34 min.)

 

Een greep uit het programma van de War – agenda – Geldersestraat 6

Fablab en Biolab

Elke dinsdag en eerste zaterdag van de maand is het Fablab open. Kom eens langs!
Op donderdagavond van 19:30-22:00 is het Biolab open. Kijk op de website wanneer dat precies is, en kom eens langs om kennis te maken!

Heerlijk eten bij de Smullenpannen, het eetcafe met steeds wisselende koks van over de hele wereld. Op 15 januari koken Paul van Bree en zijn zus, en op 22 januari zijn er verschillende biologische stamppotten door Diana Wildschut en Ruud Corduwener. Op 29 januari is onze superkok Vito weer actief. Eet je mee? Geef je wel even op via smullenpannen@dewar.nl. (uiterlijk de woensdag ervoor!)

Transitieschool: Shampoobar maken – 22 januari 2017 – 14:00 uur [Fablab]

Zelf een blok shampoo maken is helemaal niet moeilijk. En je doet het naar je eigen smaak en haartype! Geen vervuilende flessen meer, geen microplastics en geen palmolie nodig.

Deze workshop is voor volwassenen maar kinderen zijn welkom onder begeleiding. Deelname is op waardebepaling achteraf.

Maak je eigen geld! – 22 januari 2017 – 14:00 uur [Spullenlab]

Kom het vers-van-de-pers-bordspel Money Maker van Stichting Ons Geld spelen en ondervind hoe in de huidige economie geldschepping door banken plaatsvindt en welke gevolgen dat heeft. Wij zorgen voor koffie, thee en chips. Opgave en verdere info: Marcel Pool (Marcel / 06-84764006). Spelmaker Ferdinand Zanda zal een presentatie en een speelsessie geven. Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 18 januari om half zes.

                        Studium Generale Amersfoort in februari: prof. dr. James Kennedy – 12 februari 2017 – 16:00 uur [Spullenlab]

Studium Generale Amersfoort is het podium voor wetenschap waar alle Amersfoorters kunnen kennismaken met het onderzoek van wetenschappers. Elke tweede zondag van de maand komt er een wetenschapper vertellen over zijn of haar onderzoek. Het programma is heel divers: van actuele onderwerpen in de wetenschap, tot meer specifieke onderzoeken. Op deze manier komt er een veelzijdig scala van de wetenschap aan bod. Omdat Studium Generale een ongesubsidieerd initatief is, is men afhankelijk van bijdrage van sympathisanten. Waardebepaling achteraf.

Nieuws uit Amsterdam over . . . . .

Polak Frutal Works in Amersfoort

In 1889 startten de zwagers Leopold Schwarz en Jos Polak vanuit Polaks tuinkamer in Zutpen een bedrijf in geurstoffen. De onderneming groeide uit tot de fabriek Polak & Schwarz Essencefabrieken, die in 1896 in Zaandam werd gevestigd.
Polak verliet het bedrijf in 1910, om in 1914 met zijn zoons Jaap en Henri de essencefabriek Polak Frutal Works (PFW) op te richten. Het bedrijf startte in een leegstaand schoensmeersbedrijfje aan de Lageweg in Amersfoort, vier jaar later werd een nieuw gebouw betrokken aan de Nijverheidsstraat 7 (de latere Nijverheidslaan Zuid), ter hoogte van de Gaslaan. Aanvankelijk produceerde de fabriek geur- en smaakstoffen op natuurlijke basis (fruitextracten), later chemisch. Het bedrijf groeide vanaf 1917 uit tot een wereldconcern; al in 1939 waren er onder meer kantoren en fabrieken in New York, Parijs, Londen en Brussel.

Als u geïnteresseerd bent in Polak Frutal Works dan nodig ik u uit om even te stemmen op deze website.

Toelichting: vorig jaar is er in het Wijkmuseum Soesterkwartier een tentoonstelling geweest over de industrie in het Soesterkwartier o.a. aan de Nijverheidsweg. Bij het onderzoek naar de geschiedenis van Polak Frutal Works kwam ik in contact met Cilly Jansen. Zij stuurde mij de volgende mail:

Beste allen,

In de afgelopen tijd hebben wij op de één of andere manier contact gehad over (het werk van) Ad Grimmon in het kader van de digitale monografie opwww.AdGrimmon.nl

De website, die inmiddels over veel meer gaat dan Grimmon alleen, is genomineerd voor de Geschiedenis Online Prijs 2017 van o.a. de Koninklijke Bibliotheek.

Aan jullie de vraag om te stemmen op deze website voor de publieksprijs; dat kan via deze link

Let op: als je hebt gestemd krijg je een bevestigingsmail, en daarop moet je je stem bevestigen anders telt het niet.

Ik hoop dat jullie allemaal meedoen – en zegt het voort!
Ook ziet het er naar uit dat de gemeente Amsterdam, op basis van de informatie op de website, een brug op Cruquius naar Ad Grimmon gaat vernoemen.

Daarover later meer. Hartelijke groet, Cilly Jansen 

ZATERDAG 21 JANUARI

Openstelling Tentoonstelling in het Wijkmuseum over Poppenhuizen verlengd

In Wijkmuseum Soesterkwartier, Sint Bonifaciusstraat 61 in Amersfoort is nog tot 18 februari de tentoonstelling ‘De wereld van de poppenhuizen’ te zien. Het wijkmuseum is iedere zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur open Groepen van minstens vier personen zijn ook op andere dagen welkom. Hiervoor kan telefoonnummer 06-22422725 worden gebeld. 

ZONDAG 22 JANUARI

 Verkeerstuin Wagenwerkplaats 14.00-16.00 uur 

 Daarna ook in de Verkeerstuin om 16.00 uur – Harmonie Orkest Wilskracht – actief in de Verkeerstuin 

Joost Volkers mailde: “Op zondagmiddag 22 januari dompelt het Harmonie Orkest Wilstkracht, zich onder in de wereld van vervoer en mobiliteit. Mensen bewegen zich via allerlei transportmiddelen voort met diverse doelen: naar school, naar werk, maar ook reizen naar onbekende bestemming. Onderweg gebeuren mooie en nare dingen. Het reisdoel wordt niet altijd gehaald maar levert interessante ontmoetingen op. Het HOW zal deze reizen en verhalen vertalen naar muziek en omlijsten met zaken die hierbij horen”.

Ervaar bij dit concert  het creatieve enthousiasme van het Harmonieorkest. Er is een beperkt aantal van 120 toegangskaarten en ze zijn n de voorverkoop te bestellen op de website van Wilskracht

DINSDAG 24 JANUARI

Dinsdag is er in gemeenteraad een bijzondere ronde over het Ambitiedocument Nieuwe Stad aan de Eem.

Het is een belangrijke bijeenkomst om dat tijdens dit gesprek de bouwhoogten van de toekomstige nieuwbouw aan de Eem tersprake worden gebracht. Veel informatie hierover staat in de nieuwsbrief van de Stichting Vrienden van de Eemhaven . Deze nieuwsbrief van de SVE wordt u hierna (eenmalig!) toegezonden.

Tevens daarin een eerste aflevering van: Verhalen aan de kade. (Heeft u ook een bijzonder verhaal over de Eem? Mail die naar j.sickmann@planet.nl en ik neem contact met u op)

Als u de nieuwsbrief van de SVE in het vervolg wilt blijven ontvangen, stuur dan een kort bericht naar: meedenken@eemhaven033.nl De nieuwsbrief vindt U hier.

DONDERDAG 26 JANUARI

‘Energie besparen doe je nu’! energieavond in de Nieuwe Sleutel

Vereniging Duurzaam Soesterkwartier organiseert donderdag 26 januari een energieavond in de Nieuwe Sleutel met informatie over energiebesparing voor en door bewoners van het Soesterkwartier. Met de subsidieregeling ‘Energie besparen doe je nu’ is het extra aantrekkelijk om een aantal maatregelen uit te voeren

Programma

We starten om 20 uur, de zaal is open om 19.30 uur. Allereerst geeft Yvonne Feuerhahn uit de Roerstraat een toelichting op de landelijke subsidieregeling ‘Energie besparen doe je nu’.

Zes wijkbewoners houden vervolgens samen met de lokale aanbieder van deze maatregel een pitch en beantwoorden vragen uit de zaal. Dit allemaal onder de inspirerende en enthousiaste leiding van onze eigenwijkse  avondpresentator, Annie Tiekstra.

Kierdichting/ geïsoleerde voordeur  Wim Bomhof (Rijnstraat); triple glas Yvonne Feuerhahn (Roerstraat);  Warmtepomp Ruurd Elsmann (Lingestraat);  CV-optimalisatie Jan Wink (Amstelstraat); Zonneboiler Wim Schoonheym (Amstelstraat); Douche met warmteterugwinning  (nog in te vullen)

In de pauze kunnen we op de energiemarkt met elkaar van gedachte wisselen over genoemde en andere energieonderwerpen. Ook demonstreert John Visser bij de Nieuwe Sleutel het opsporen van warmtelekken met de infraroodcamera. Om 22.00 uur praten we na bij een borrel.

Voor wie

Inwoners van het Soesterkwartier die meer willen weten over de energiemaatregelen en ervaringen daarmee van andere wijkbewoners.

Aanmelden

I.v.m. capaciteit zaal graag aanmelden via email: mijncvisok@gmail.com voor 24 januari.

Tot 26 januari, de koffie staat klaar vanaf 19.30 uur

Joke Sickmann