NIEUWSBRIEF AMERSFOORT WEST – TUSSEN SPOOR EN EEM (149)                                   

 

 Attentie. De Verkeerstuin is vanwege vakantie gesloten. Vanaf woensdag 15 augustus is de Verkeerstuin weer open. 

OP VAKANTIE IN JE EIGEN STAD? DAT KAN                              

De Mannenzaal is één van de belangrijkste monumenten van Amersfoort. Met een stadswandeling van Gilde Amersfoort is deze de komende tijd gratis te bezoeken.

Met een stadswandeling van Gilde Amersfoort kan gratis de Mannenzaal bezocht worden. T/m 22 oktober iedere maandag en tot 1 september is dit op dinsdag tot en met zaterdag zelfs inclusief “Levende Historie” De bezoeker maakt dan kennis met het leven in de Mannenzaal in 1907. De wandelingen starten om 11.30 uur en om 14.00 uur bij de Onze Lieve Vrouwetoren en kaarten zijn te koop bij de VVV of online via http://www.onzelievevrouwetoren.nl/stadswandelingen. Reserveren is niet nodig. Volwassenen betalen € 5,00 en kinderen t/m 14 jaar € 4,00.

                               Wijkmuseum (St. Bonifaciusstraat 61)

In de maand  augustus is het wijkmuseum ook op woensdagen van 12.00 tot 16.00 uur gratis toegankelijk. Kinderen kunnen dan na een rondleiding vragen over de museumwoning beantwoorden en daarmee een sticker voor de jaarlijkse ZomerPretPas verdienen. Bij vijf stickers wordt dan een ‘hoofdprijs’ verdiend.

4 aug.       Wijkmuseum (St. Bonifaciusstraat 61) Indonesië in het Wijkmuseum Soesterkwartier, expositie Herman Klaasen. Tevens een selectie uit de kunstverzameling van Gerard Mosterd – 11.00-15.00 uur

15.00 uur: Lezing Gerard Mosterd en aansluitend filmregistratie ‘Een Javaanse l’Histoire du Soldat’

Gerard Mosterd vertelt op 4 augustus 15.00 uur over Indië en Indonesië in het Wijkmuseum – Over zijn werk als danser, choreograaf en theaterproducent en zijn verzameling kunstvoorwerpen uit voormalig Nederlands-Indië in de Thema-kamer van het Wijkmuseum Soesterkwartier, Sint Bonifaciusstraat 61 te Amersfoort.

Aansluitend vertoont deze met name in Indonesië gevierde Nederlandse kunstenaar een filmregistratie van de door hem in Indonesië gemaakte dansvoorstelling ‘Een Javaanse l’Histoire du Soldat’. Deze voorstelling, met Wieteke van Dort als verteller, was vorig jaar in de Nederlandse theaters te zien. Gerard Mosterd werd in het Soesterkwartier geboren en heeft (via zijn moeder) Indische wortels. In het huidige Indonesië verricht hij inmiddels gedurende twee decennia pionierend werk in de podiumkunstenwereld.

De unieke collectie Javaanse en Balinese dansmaskers, houten en bronzen kunstobjecten maken deel uit van een expositie waarvoor ook Herman Klaasen materiaal beschikbaar stelde. Diens schilderijen en tekeningen dateren vooral uit de tijd dat deze (ook in Soesterkwartier geboren) Amersfoortse oud-tekenleraar als oorlogsvrijwilliger (OVW’er) tussen 1946 en 1950 op het eiland Java verbleef. 

11 aug.     21.00 uur – Stichting Theater Terras brengt gratis dansvoorstelling – Wagenwerkplaats  nabij de  Rijtuigenloods

 Meer weten?  Zie         http://amersfoortstheaterterras.nl/programma/2018/voorstelling.lasso?artist_id=MzMz

Voor een voorproefje van deze Franse dansgroep, zie de video:https://vimeo.com/216635942

Koppelting  

Van 20 t/m 26 augustus is er weer Koppelting, de jaarlijkse zomerconferentie over grassrootsorganisatie en peerproductie in De WAR. Iedereen kan een lezing, een workshop of een demonstratie bijdragen, dit jaar met als speciale aandachtgebieden Democratische Vernieuwing, Citizen Science en Open Tools. Vanaf maandag 20 augustus is er een hackathon waarin hands-on aan verschillende projecten wordt gewerkt. In het weekend is er de conferentie waar nieuwe ideeën worden gepresenteerd en resultaten uit de hackathons en andere bijzondere projecten worden gedeeld. Zie voor meer informatie en aanmeldenwww.koppelting.org.

22 september          Over Burendag       

Het Soesterkwartier doet mee aan burendag. Doet u ook mee?                

Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt op de 4e zaterdag in september. In 2018 vieren we Burendag op 22 september. Het is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Vanaf eind juni 2018 kunnen de nieuwe activiteiten worden aangemeld en kan een financiële bijdrage voor de activiteit worden aangevraagd.  www.burendag.nl

27 september t/m 6 oktober  Oproep indebuurt033

Week van de Ontmoeting

Erbij horen, gezien worden, in contact zijn met anderen, iedereen heeft er behoefte aan. Maar niet voor iedereen is het vanzelfsprekend.

Doe mee, bedenk wat, geef u op:  https://www.indebuurt033.nl/weekvandeontmoetin

 als het onleesbaar is, gebruik dan de link

De nieuwste artikelen:

Politbureau bestrijdt hitte

Filmpje door Ron Jagers

30 juli 2018

Kijk hier…

De Plek 2 Het raadsel van de Vinkenhoef

door Siem Eikelenboom

27 juli 2018

Gaat daar ooit gebouwd worden? Wat is dat voor pand? Van wie is het? Wat gebeurt daar eigenlijk? Deze en soortgelijke vragen worden beantwoord in de serie De Plek. Lees meer…

 

Joke Sickmann