Tot waar reiken de grenzen van de stad? – een interessante vraag in Amsterdam, die net zo goed van toepassing is op Amersfoort. 

Vanavond, 20.00 uur – via livestream te volgen   –  https://dezwijger.nl/programma/amsterdammers-eerst –

De druk op de stad neemt toe, met schaarste en stedelijk populisme als gevolg. Metropolitaans denken lijkt de oplossing voor de vele uitdagingen waar we voor staan, maar de identiteit van de bewoners in stad en ommeland kan daarbij worden vergeten. ‘Amsterdammers eerst!’ wordt luidkeels geroepen. Maar wie is nou Amsterdammer en wie is Zaandammer? Tot waar reiken de grenzen van de stad? Tijdens de 100e editie van Talk of the Town zoeken we uit of we niet allemaal metropolitane inwoners van een ‘stad’ van 2 miljoen zijn. 

Bekend schrijver en historicus Geert Mak verzorgt de aftrap van de avond door de groei van Amsterdam en daarmee de ontwikkeling van de identiteit van de stad vanuit historisch perspectief uiteen te zetten.

Pakhuis de Zwijger vertoonde eerder dit jaar de film van GGTV uit 2015 over De Nieuwe Stad: “Het is nooit af”

https://dezwijger.nl/programma/het-is-nooit-af  zie de betreffende trailer.

vrijdag             2 februari                         WARME TRUIENDAG      https://www.warmetruiendag.nl 

vrijdag            2 februari 10.15 uur      In de Koperhorst Lezing van Jan Carel van Dijk over het spoor in Amersfoort.

vrijdag            2 februari 20.00 uur      Joris Luyendijk (in de Johanneskerk) Entree 15 Euro, reserveren via dirk@dewar.nl. 

dinsdag           6 februari 19.00-20.00 uur in het Stadhuis – Bericht van Duurzaam Soesterkwartier – (INTERESSANT OM EENS MEE TE MAKEN)  

Afgelopen week heeft het college van burgemeester en wethouders het plan:

Uitvoeringsprogramma 2018 en de opgave voor 2030 in beeld’) vastgesteld, een mooi resultaat dat we met elkaar hebben bereikt!

Na een eerste informatieve ronde voor de raad op 16 januari volgt nu de besluitvormende ronde voor zowel dit plan als voor het Plan van Aanpak Circulaire Economie. De ronde over het Plan van Aanpak Circulaire Economie is a.s. dinsdag 6 februari van 19.00 – 20.00 uur; de ronde over Amersfoort CO2-neutraal (het Uitvoeringsprogramma 2018 en de opgave voor 2030 in beeld) is van 20.00 – 21.00 uur. Uiteraard bent u van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn (locatie: Vermeerzaal). Besluitvorming over deze plannen door de raad staat gepland op 6 maart.

woensdag       7 februari 10.30 uur    In huize de Liendert Lezing van Jan Carel van Dijk over het spoor in Amersfoort

vrijdag              9 februari 15.00 uur  Kringloopcentrum Zwaaikom feestelijke opening van de lustrumexpositie

Het textielatelier van het kringloopcentrum bestaat inmiddels 5 jaar (in april 2013 door wethouder Cees van Eijk geopend). Om dat te vieren én het feit dat het atelier is uitgegroeid tot een werkplek waar wekelijks 30 personen een prettige en beschermde werk/leer plek vinden, is er door de medewerkers een overzichtstentoonstelling samengesteld, die 2 maanden in het kringloopcentrum te bewonderen zal zijn. En uiteraard lanceren we op deze middag ook een leuke jubileum aanbieding.

vrijdag              9 februari                        Wijkquiz Soesterkwartier: https://www.facebook.com/WijkquizSoesterkwartier/videos/1937618336522746

zaterdag 10 februari  Wandelvereniging WS78 start en eindigt jaarlijkse tocht op Wagenwerkplaats

Wandelvereniging WS78 verzorgt op zaterdag 10 februari een wandeltocht van 20 en 40 km vanuit Amersfoort. De wandelaars voor de 40 km starten om 9.00 uur vanuit de Verkeerstuin op het terrein van de Wagenwerkplaats, Soesterweg 312, 3812BH Amersfoort. De 20 km lopers kunnen tussen 9.00 en 10.00 uur starten.

http://wagenwerkplaats.eu/wandelvereniging-ws78-start-en-eindigt-jaarlijkse-toch-op-wagenwerkplaats

maandag       12 februari 15.00 uur    In huize de Amerhorst Lezing van Jan Carel van Dijk over het spoor in Amersfoort.

Eerder mailde een Soesterkwartierder: Wel ik ben naar Nijenstede geweest om naar Jan Carel van Dijk te luisteren.

Hij vond een goed gehoor. De hele zaal van Nijenstede zat bomvol! Hij liet veel foto’s zien. Erg mooi om dat weer eens te bekijken.

We kregen koffie met koek. ik wist niet dat dit door het archief werd georganiseerd.’k Zou zeggen: als het je lukt, ga ook eens kijken en luisteren.

dinsdag        13  februari en dinsdag 21 februari  Film over duurzaamheid, met discussie,  in twee delen vertoond  – zie de trailer:    Duurzame filmavonden in februari

“We beginnen niet met: laten we de hele planeet redden, dat is te groot. Maar laten we beginnen met onze eigen woonplaats” .  Een citaat uit de docufilm demain (tomorrow) uit 2016. Laat je inspireren en kijk samen met wijkgenoten naar deze film.

Wij organiseren 2 filmavonden in februari en aansluitend praten we graag verder over hoe we de inhoud kunnen vertalen naar de wijk en onze eigen leefomgeving.

Vanwege de lengte van de film knippen we deze op in twee stukken. Op dinsdag 13 februari vertonen we het eerste deel (landbouw en energie), Een week later op woensdag 21 februari laten we het resterende deel zien met de thema’s economie, democratie en onderwijs.

We hebben een beperkt aantal zitplaatsen dus aanmelden is nodig bij info@duurzaamsoesterkwartier.nl onder vermelding van de datum en het aantal personen. Beide avonden beginnen om 20.00 uur in de Samenwerkplaats aan de Soesterweg.

Neem alvast een voorproefje en kijk naar de trailer van de film         https://www.youtube.com/watch?v=ILOvPDlApyY

dinsdag        20 februari                      Lezing van Tom de Wit in de Stad van Cahen, Muurhuizen : “Naoorlogse stedenbouw in Amersfoort”.

                          https://amersfoortkiest.nl

BEKIJK HET EENS  VAN ’T WATER         DEBAT EEMOEVERS OP 9 FEBRUARI

Nadere berichten volgen nog  – zie http://www.eemhaven033.nl

VALENTIJNSDEBAT OP 14 FEBRUARI

SGLA (Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort) is wisselend tevreden en wisselend ontevreden over de politiek in Amersfoort. Dat zegt voorzitter Peter de Langen in een gesprek met AmersfoortKiest.

De Langen kondigt in de radio-uitzending een debat aan op 14 februari 2018. Onder de titel ‘Valentijnsdebat’ zal de SGLA terugblikken op de lokale politiek in de afgelopen vier jaar. De Langen heeft zich ten doel gesteld om de kiezers goed te informeren over  het gedrag van de politieke partijen in de afgelopen bestuursperiode.

Tijdens het debat zal ook een vooruitblik plaatsvinden. De onderwerpen die zeker aan de orde gaan komen zijn: participatie, ruimtelijke ordening, verkeer en milieu.

Volg de link – o.a. over kritiek op de mogelijkheden tot inspraak en ‘t betrekken van bewoners bij de plannen van Amersfoort.

https://amersfoortkiest.nl/sgla-wisselend-tevreden-over-politiek

Wat vindt u van de fietsroute over de Amsterdamseweg?

Fietst u regelmatig over de Amsterdamseweg? Dan zijn we benieuwd naar uw ervaringen. Help ons mee de route te verbeteren door de enquête in te vullen. Dat kan nog tot en met 9 februari 2018.

    Is er genoeg ruimte voor fietsers op het fietspad, staat het licht weleens op rood terwijl er geen kruisend verkeer is, mist u de mogelijkheid om in twee richtingen over te steken of vindt u opstelruimtes of bochten te krap? Laat ons weten wat er volgens u beter kan voor de fietser.

Vul de enquete in   lees meer over de fietsroute Amersfoort – Soest www.amersfoort.nl/amsterdamseweg.

Buurautoplus Indebuurt033, Nationaal Ouderenfonds en Buurauto zijn nog op zoek naar extra vrijwillige chauffeurs voor Buurautoplus, zodat we op korte termijn kunnen starten met onze vervoersservice voor ouderen met een klein netwerk.

Buurautoplus is een vervoersservice waarbij vrijwilligers ouderen vervoeren binnen, maar ook buiten, de wijk. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan de dokter of het ziekenhuis. Maar ook een ritje naar het winkelcentrum of een jarig kleinkind is mogelijk. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een Buurauto, een elektrische auto die gedeeld wordt met de buurt.

Binnenkort gaat Buurautoplus van start. En daarom zijn we dringend op zoek naar vrijwillige chauffeurs. Ben je een dag of dagdeel per week beschikbaar, woon je in óf in de buurt van het Soesterkwartier? Dan zijn wij op zoek naar jou.

 

Joke Sickmann