Dinsdagavond 10 oktober bijeenkomst in de Emmaüskerk over het nieuwe wijkplan van het Soesterkwartier. Help mee aan een mooi en veilig Soesterkwartier. Kom ook naar de Wijkavond en geef uw mening over de hierna genoemde onderwerpen. 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur! 

Onderstaand bericht is ingezonden door de Stichting West

Dinsdag 10 oktober 2017 is er een grote bijeenkomst voor de inwoners van het Soesterkwartier. De “Wijktafel” heeft een “Andere” uitstraling gekregen.  Wij horen graag hoe U het vindt in het Soesterkwartier.

Schuif aan bij de wijkbewoners- bijeenkomst 10 oktober in de Emmaüskerk. De zaal is vanaf 19:30 uur open.

Ook uw mening bepaald mede hoe het wijkplan er uit komt te zien.
De afgelopen maanden hebben we via internet al veel informatie opgehaald, hieronder een greep uit de opmerkingen:

Hoe gaan we met elkaar om
Zichtbare daklozen en verslaafden lopen door de straat
Sterke scheiding tussen huur en koop woningen 

Jongeren moeten iets te doen hebben
Grote groepen hangjongeren op scooters
Speelplek voor jongeren

Wat gebeurt er in mijn buurt
Gaan de Winkels sluiten in mijn buurt?
Het groen in de wijk verbeteren

Mijn straat is een racebaan geworden
Verkeershinder en omgevingslawaai
Snelheid van de auto’s door de wijk heen
Hulp aan de deur

Hoe houd je oog voor elkaar?
Zieken en minder valide mensen vallen vaak tussen wal en schip

Eenzaamheid, dat kan toch niet
Er is weinig of geen contact met de buren…
Sociale “controle”/ondersteuning is de laatste jaren minder geworden.

We hebben geld nodig
Stille armoede, eenzaamheid
Koken en eten voor en met elkaar

Elkaar helpen
Zorg dat nieuwe- en oude Soesterkwartierders elkaar leren kennen
Bevorderen van communicatie

Mijn straat is vervuild
Hondenpoep in de staart
Zwefafval door de buurt

Laat alles maar zoals het is
Buslijn op zondag door de wijk
Behoud het buurthuis in de wijk

MEET JE STAD – ZIE HET BERICHT OVER MEET JE STAD  –  ZATERDAG 14 OKTOBER                       Onderstaande berichten zijn afkomstig van De War:

Misschien een ander pand voor de War?

Het afgelopen halve jaar heeft De WAR een zoektocht gehouden door Amersfoort om een nieuwe lokatie te vinden. Daaruit kwamen drie opties: Het militair Hospitaal aan de Hogeweg, dat waarschijnlijk helemaal perfect zou zijn, de Willem III aan de Heiligenbergerweg, waar waarschijnlijk de meeste functies ook zouden kunnen, en de Norit aan de Industrieweg, waar een deel van de functies gerealiseerd zouden kunnen worden. De Norit is erg duur en het minst geschikt door de ligging en de staat van het gebouw. Het Militair Hospitaal is geweldig, maar eigendom van het Rijk en waarschijnlijk wat moeilijk te bemachtigen. De Willem III is eigendom van de gemeente en ligt waarschijnlijk binnen ons bereik. Momenteel verkennen we welke functies er wel of niet zouden kunnen en wat de financiele en bouwkundige mogelijkheden zijn. Op 2 oktober JL hebben we de gemeente laten weten dat we deze lokatie verder willen onderzoeken.
Over een paar maanden hopelijk meer nieuws in deze nieuwsbrief!

cursussen in De WAR

Dit seizoen beginnen er een aantal cursussen in De WAR. Zo hebben we bijvoorbeeld de jaaropleiding Permacultuur en weer een Fabskills cursus, waarin je alle apparaten van het Fablab leert kennen, en natuurlijk weer een workshop meetkastjes bouwen van Meet je Stad! Kijk hieronder voor meer informatie.

UITGELICHT

Introductie permacultuur – Maranke Spoor – zondag 8 oktober, 14:00 en 16:00 [Binnentuin]

Op 8 Oktober verzorgt Maranke Spoor, in het kader van de week van de duurzaamheid, een introductiemiddag over permacultuur. De lezing is op waardebepaling achteraf.
Ook de jaaropleiding Permacultuur vindt dit jaar plaats in De WAR. De gevarieerde lesdagen zijn een mix van theorie en praktijk. Tijdens alle lesdagen zijn er plantenlessen. Deze zijn vaak lekker buiten, en op een ander moment zijn we bezig in de transitiebieb waarin een heerlijke hoeveelheid boeken over permacultuur en aanverwante onderwerpen aanwezig zijn. Ook heeft iedere lesdag een thema, en werk je gedurende het jaar aan een permacultuurontwerp.
Meer weten? ga naar www.permacultuuronderwijs.nl.

Hoe bouw je je eigen wijk? Daarna: The Glass Castle – vrijdag 13 oktober 21.00 [de Lieve Vrouw]

Iedere maand organiseert Impactbios een duurzaamheidsfilm met gesprek. In het kader van de week van de duurzaamheid doen we dat in oktober samen met Theater de Lieve Vrouw. De film die we laten zien is The Glass Castle, een film over iemand die het niet lukt om zijn eigen duurzame huis te bouwen. Maar na afloop van de film hebben we een tegengeluid, de lezing van Miriam Zijp, die in Olst haar droomhuis bouwde. Samen met een hele groep mensen werd het een ecologische droomwijk.
Let op: de film vindt plaats in Theater de Lieve Vrouw. Kaartjes zijn te bestellen via www.lievevrouw.nl.

Workshop Sensor kastje bouwen – Meet je Stad – zaterdag 14 oktober – 13.00-16.00 – [Fablab]

Op 14 oktober organiseert Meet je Stad de derde doe-het-zelf sensoren-bouwdag. Tijdens een workshop van 3 uur leer je solderen, bouw je zelf een waarnemingsstation voor het klimaat-meetnetwerk van Meet je stad en maak je kennis met het programmeren van zo’n station.
Meet je stad is een citizen science project waarin tientallen Amersfoorters samenwerken om per wijk of straat de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen. Het kastje meet luchtvochtigheid, temperatuur en de locatie en kan in de toekomst worden uitgebreid. Na de workshop kun je het station meenemen en ergens in de stad ophangen. Op de website van Meet je stad (meetjestad.net) verschijnt het vervolgens als een nieuw meetpunt op de kaart van Amersfoort. De data van alle meetstations kunnen er live worden bekeken en onderling vergeleken. Het doel is om op 150 plekken in de stad op zoek te gaan naar extreme hitte, droogte, neerslag, en te zien of we een stedelijk warmte-eilandeffect kunnen betrappen.
Geef je op bij meedoen@meetjestad.net. De workshop is bedoeld voor volwassenen maar kinderen zijn ook welkom onder begeleiding van een volwassene.

Afsluiting week van de Duurzaamheid -zaterdag 14 oktober 17:00 [Binnentuin]

Als afsluiting van de week van de duurzaamheid is er een borrel in de gezellige binnentuin van De WAR.

Esmay Usmany en Anke Timmer – Dromers – zaterdag 14 oktober 20.00 uur [Spullenlab]

Esmay Usmany en Anke Timmer ontmoeten elkaar op het conservatorium. Dat er tussen deze twee vriendschap zou ontstaan, lag niet meteen voor de hand. Waar de één door het leven fladderde, nam de ander liever een weloverwogen besluit. Waar de één koos voor de man, koos de ander voor de vrouw. Een inloopkast vol kleren tegenover broekie, shirt en gympen. Maar wat nou als blijkt dat juist hun verschillen de muziek maakt? Hun verhalen daardoor rijk! Twee dromers dromen dezelfde regenbogen in gedachten. Zelfs als het niet voor de hand ligt maakt muziek vrienden voor het leven. Entree 10 Euro, reserveren via publiciteit@dewar.nl

Esmay Usmany en Anke Timmer              a.s. zaterdagavond in De War 

NIEUWSBERICHTEN OVER AMERSFOORT WEST

Deze eenvoudige nieuwsbrief verschijnt onregelmatig en is geboren uit de behoefte om mededelingen te verspreiden over wat er gebeurt in Amersfoort tussen Spoor en Eem. (En soms ook over iets dat over de grens gaat.)

Het is best mogelijk dat u geen interesse heeft in deze brief. Stuur dan dit mailtje terug.  Heeft u toepasselijk nieuws waarvan u vindt dat meer mensen dat zouden moeten weten? ik stuur het graag voor u door.

Bij voorbaat dank, met vriendelijke groet, Joke Sickmann