In de Thema-kamer (achter de museumwoning) van het Wijkmuseum Soesterkwartier (Sint Bonifaciusstraat 61) is afgelopen zaterdag een succesvolle nieuwjaarsreceptie gehouden. Deze bijeenkomst werd door ongeveer veertig personen bijgewoond.
Tijdens deze bijeenkomst werk tevens de expositie ‘Oude Accessoires’ ingewijd. Dat gebeurde door voormalig schoenenverkoper Hans Rotteveel die bij zijn inleiding bijzonderheden over zijn winkel in de Amersfoortse Langestraat vertelde.
De nieuwe expositie omvat schoenen, een groot aantal antieke hoeden, petten, tassen, dassen en andere bijzondere kledingstukken, zoals die in de jaren twintig, dertig en veertig in de mode waren. De tentoonstelling omvat tevens een aantal door wijkbewoonster Ria Kitselaar vervaardigde schilderijen van tassen en dergelijke.
Deze ‘Oude Accessoires’ zijn tot september in het wijkmuseum te zien. De openingstijden zijn elke zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en is gratis toegankelijk. Vrijwillige bijdragen zijn echter altijd welkom.
Eind januari houden de (voormalige) meester-schoenmakers Floris en Hannie Schrijver een inleiding over hun bijdrage aan het schoenen- en schoenlappersvak. Deze Amersfoortse tweelingbroers zijn tevens actief als kunstschilders en beeldhouwers.
Vanaf april wordt in het kader van de landelijke viering van ’75 JAAR VRIJHEID’ onder naam ’75 JAAR BEVRIJDING’ in de Thema-kamer onder de naam ’75 JAAR BEVRIJDING’ ook aandacht aan de bevrijding van de wijk Soesterkwartier besteed.
Wessel Post (secretaris)