Zaterdag 5 Januari, Rond half vier is het nog rustig op de Appelmarkt, al zijn de eerste Groenelingen al te bespeuren.

Om 16.00 uur staat het protest tegen de Westelijke Ontsluiting, in de volksmond ook wel rondweg genoemd, gepland.

Doordat de Voorzieningenrechter op vrijdag 4 januari besliste dat er nog niet gekapt mag gaan worden vóór de bodemprocedure die op 22 januari op de rol staat, zitten de organisatoren even in de rats of er wel mensen zullen komen.

Om 16.00 uur was duidelijk: ze kwamen! Een behoorlijk deel van het plein was gevuld met in groene, wit/groene en rood gekleurde jasjes publiek. De spreker begon met de gemeente Amersfoort te bedanken voor de “subsidie” voor de gerechterlijke kosten. Al wordt die door de gemeente vast niet van “harte gegund”, immers de Rechter stelde de Stichting “Groen in Amersfoort” in het gelijk en daarmee werd de gemeente gedwongen om die kosten te betalen.

Onder de demonstranten was ook een Das, al was die van de niet al te levendige soort.

Een groen gedicht met betrekking tot de “op handen zijnde” weg, werd niet overal even goed verstaan helaas. Het blijkt namelijk nog best “een kunst” om via een megafoon te praten, een soort van multitasken eigenlijk… gedicht lezen en zorgen dat de megafoon op de juiste hoogte blijft.

Na nog een vraag om donaties voor al dat juridisch gedoe, werd het kabaalprotest ingezet. Met handgeklap, toeters, bellen, ratels, trommels, vingerfluiten en sleutels rammelen wisten de omwonenende gelijk hoe geluids-isolerend hun ramen wel of niet waren.

Na ongeveer een minuut keerde de rust weer en kregen de jongeren nog even de gelegenheid om te zeggen waarom zij geen weg willen. Waarna er gelegenheid was om onder het genot van een drankje nog even met elkaar “te sparren” of gewoon gezellig “te bomen” zolang het nog kan.

Onder de aanwezigen waren ook wat “in burger” verstopte politici als toehoorder, nu maar hopen dat er ook als zij in functie zijn, verschil te bemerken valt. Groen en milieu gaat heel Amersfoort aan, en daarmee waren er dan ook mensen uit elke wijk van de stad!

De energie die uitging van het aanwezige “groene” publiek leverde alvast een mooi verfrissend begin op voor de toelomstige energietransitie.

Sfeerimpressie en foto’s: Nel Groenendijk

Van de redactie een kleine overdenking: Elk online besteld pakketje helpt mee de verkeersdruk te vergroten, en winkels een hele “andere das” om te doen.