Soesterkwartier 3 november 2018, de Emmaûskerk is deze avond het toneel van het muziek gezelschap Hosanna . Gelegen midden in het hart van de Bloemenbuurt is de Emmaûskerk veelvuldig het punt van maatschappelijke en culture/Kunst  uitvoeringen. De “dresscode” was vanaf de Noordewierweg al duidelijk. De leden van het, muziekgezelschap, waren zichtbaar gekleed in een outfit, die in Koninklijke kringen niet zou weerstaan. De heren in het zwart met vlinderstrikje en de dames eveneens in zwart/witte kledij. De grote zaal Bij Bosshardt fungeert als instrumentale ontvangst ruimte, terwijl andere ruimtes worden gebruikt om “te stemmen”.  In de hal van de Emmaûskerk wordt het toegestroomde publiek welkom geheten door bestuursleden. Een kopje koffie hoort daar uiteraard ook bij.

 

De nieuwe voorzitter Ed Onstee waakt over het geheel en spreekt de “gasten” aan. Het geheel oogt dan ook alsof het een optreden in het ” Concertgebouw”is. In dit geval de grote kerkzaal op de PC Hoofdstraat van het Soesterkwartier.

Om 20.15 wordt dan een aanvang gemaakt met het jaarconcert en traditiegetrouw maken de orkestleden, hun intrede door onder luid applaus de zaal te betreden. Na plaatsneming wordt dan” ïl maestro” en muzikaal leider verwelkomt. Martin Wernsen de dirigent van Hosanna geeft de opmaat voor het openingsnummer “Psalm 5” een bewerkt arrangement van Jim van Leersum.

 

De kop is er af en de circa 100 muziekliefhebbers worden toegesproken door de kersverse voorzitter Ed Onstee. In de welkoms boodschap ook nog eens aandacht schenken aan “deze”verslaggever en wijzend op de “AVG” met de vraag wie er niet gefotografeerd wil worden. Goed dat er aandacht voor was, één dame stak twijfelend haar hand op, waarvan akte. Dat er ook wensen zijn bij Hosanna en een betoog voor nieuwe donateurs, moge duidelijk zijn. Hierna werd de presentatie overgedragen aan de “Lady”speaker Karima van Leersum, die het resterende programma presenteerde.

Dat Gershwin een geweldige arrangeur van fantasievolle muziekstukken was, werd nog eens duidelijk door Hosanna  gebracht met het nummer Swannee, geschreven in 1920 en veelvuldig door artiesten vertolkt. Het bewerkte arrangement door Koos Mark, schrijven wij bij in de categorie “heerlijk om te beluisteren” een terechte keuze.

Dat ook de jeugd bij Hosanna de toekomst heeft, werd duidelijk met de vrolijke presentatie van twee jeugdleden. Anna Fleur en Elvira, mochten plaats nemen in het orkest en samen met hun “leermeester”Martin Wernsen hun instrumentale beheersing hoorbaar maken. Duidelijk dat deze twee dames zeer muzikaal zijn. Niet verwonderlijk daar er in het orkest een aantal afstammelingen waren van Jim van Leersum, oud voorzitter en Anna Fleur de kleindochter is. Na hun optreden met 2 nummers waren de dames bevrijd van de lichte nervositeit en was het weer lachen geblazen.

 

 

Het orkest vervolgde haar optreden met “De stad Amersfoort” het volkslied van onze stad. ( Jacques Reijnhoudt).

Dat een ode, aan de voormalige voorzitter Jim wel een terecht en mooi gebaar zou zijn, werd inhoudelijk vertolkt door het 3 delige muziekstuk “New Baroque Suite” waarbij  er twee solo optredens  van de nazaten van Jim. Een mooi en “harmonieus”gebrachte uitvoering, bewerkt door Ted Huggins.

De tijd vliegt dat wat voorbij en de pauze is een feit.

Na de pauze, laat Hosanna zien dat ze op meerdere markten muzikaal thuis zijn, waarbij een tribute to Elvis wel erg aanspreekt.

Misschien niet helemaal “des”Hosanna maar mars muziek mag dan toch niet ontbreken. Fehrbeliner Reitermarsch (jr)  en een arrangement van Jim van Leersum junior.

Zeker in de nu heersende media aanwezig, is de aandacht voor onder meer de film van Freddy Mercury en dan hebben we het uiteraard over Queen. Dan is het ook logisch dat de “Bohemian Rhapsody” niet ontbrak op de concert.

Het toch zeker wisselende repertoire was zeker voor het publiek een aantrekkelijke keuze. Het nummer Headliner gevolgd door de Bohmische Traum, waren daar een voorbeeld van. Dat Freddy Mercury het concert mag afsluiten van Queen , denkbeeldig  is ook weer bijzonder. Het wederom door Jim van Leersum bewerkte nummer Innuendo was het slot van een bijzonder jaarconcert van Hosanna.

Een “tombola” met fraaie prijzen was dan ook nog een leuke afsluiting,

verslag Karel van Rooy.

Foto impressie. klik hier.