De Daam Fockemalaan vlak voor de plek waar de nieuwe rondweg naar boven komt, ter hoogte van de Shell.

De Daam Fockemalaan vlak voor de plek waar de nieuwe rondweg naar boven komt, ter hoogte van de Shell. 
Bron Amersfoortse Courant Piet van Dijk.

De Belangenvereniging Daam Fockemalaan en Omgeving is boos op de SP en Amersfoort 2014, omdat ze niet is uitgenodigd voor het Rondetafelgesprek over de westelijke rondweg morgen in het stadhuis.

“Quote: Andere meningen over de rondweg worden geweerd Herman van den Bold”

Dat laten ze weten in een ingezonden stuk aan deze krant. ,,Wij kregen een formele afwijzing. Onze conclusie is dat de SP en Amersfoort 2014 alleen hen welgevallige info aan bod laten komen. De rest van de meningen wordt door hen geweerd”, aldus bestuurslid Herman van den Bold.
De bewonersvereniging is voorstander van de rondweg. Morgenavond praat de raad op uitnodiging van de twee partijen met de stichting Groen in Amersfoort. Die meent dat er nieuwe feiten en cijfers zijn om de noodzaak voor een rondweg nog eens tegen het licht te houden.

Stichting Groen in Amersfoort in debat met wethouder over rondweg

De Daam Fockemlaan ergert zich aan de heersende negatieve geluiden tegen de rondweg en vreest eenzijdige discussies met tegenstanders. ,,Die doen onrecht aan het langjarige proces dat is gevoerd om een toekomstbestendige weg te creëren aan de westkant van Amersfoort”, aldus Van den Bold.

De vereniging denkt dat een rondweg beter is vanwege de groei van het auto- en treinverkeer en leidt tot verbetering van de veiligheid voor fietsers en bezoekers van het Dierenpark. Ook helpt het volgens haar om de binnenstad autoluwer te maken. De huidige route levert te veel vieze lucht en lawaai op in de woonwijken. En de spoorovergang wordt ongelijkvloers.

Al bekend

In een gezamenlijke reactie op de aantijging stellen Marijke Jongerman van de SP en Ben Stoelinga van Amersfoort 2014, dat de standpunten van de belangenvereniging al bekend zijn en ook al eerder zijn toegelicht aan de gemeenteraad. Bovendien heeft de vereniging de laatste maanden geen nieuwe cijfers of feiten voorgelegd, stellen ze.

De partijen willen dat Groen in Amersfoort haar nieuwe cijfers en feiten toelicht, omdat dat nog niet gebeurd is. Ook vinden ze het van groot belang dat er over de ‘basisgegevens’ duidelijkheid moet zijn wanneer deze onderbouwd in twijfel worden getrokken.

( Amersfoortse Courant.)

Als reactie op bovenstaand artikel, reageerde mevrouw Riek Brons, mede strijder ’tegen”de aanleg en kap van bomen.

Ingezonden:

“Ik ben klein, en dat is niet eerlijk!”

“Fijne mede-stads-bewoners, die mensen van de Daam Fockemalaan! Ik kan wel zien waar de VVD aanhangers wonen.

Wat zijn ze zielig zeg! Ze worden niet gehoord (uitspraak Calimero: ‘ik ben klein, en dat is niet eerlijk!) En dan ook nog iets over een eenzijdige discussies met tegenstanders! Het lijkt er verdacht veel op, dat ze liever niet hebben dat tegenstanders hun mondje roeren, en dat zij inmiddels al 8600 handtekeningen hebben opgehaald.

Vrezen die bewoners voor de waarde van hun kapitale woningen? Moeten daarvoor de belangen van de “arbeiders” van het Soesterkwartier wijken? Nu, wij Soesterkwartierders, zijn al veel te lang het afvalputje van de VVD geweest hoor! Dáár moeten wij nu maar eens mee kappen!

Wel fijn dat zij bezorgd zijn over de veiligheid van fietsers en bezoekers van het Dierenpark. Even ter informatie aan hen die niet gediend zijn van andermans mening, de laatste 50 jaar is er géén enkel dodelijk ongeluk gebeurd bij de spoorwegovergang! En wat betreft het Dierenpark, weet u wel heel zeker dat die niet tégen de kap van duizenden bomen is? Willen zij een parkeergarage met veel minder parkeerplaatsen? Vraag het hen, zou ik zeggen.

Ook heel fijn dat zij zich zorgen maken over de vieze lucht en het lawaai dat over de woonwijken “dendert.”  Wel even de vraag over welke woonwijken zij het hebben. Over de woonwijk Soesterkwartier, of over hun eigen straat waar een miniem aantal, dure, woningen staan? Als de meerderheid in dit geval beslist, dan heeft het Soesterkwartier gewonnen!

Al met al, voor de gemiddelde bewoner van Amersfoort, het is heel duidelijk dat u uitsluitend voor eigen parochie predikt en niet voor de belangen van alle stadsbewoners.

Riek Brons Soesterkwartier.

 

Noot redactie: Dinsdagavond 19.00 uur is er een inspraak “Ronde”op het stadhuis.

KvR.